A Fidesz nyert, feljött a Momentum, az LMP-nek nem jutott mandátum

Az Európai Parlamentben nagyot veszített a Néppárt és a szociáldemokrata tömörülés.

Este hétkor véget ért az idei EP-választás, eredmény azonban csak 23 óra után várható. A Politico viszont közzétette mandátumbecslését, amit a tagállamokban elvégzett exit poll mérések eredményeire alapoztak.

Visszaestek a hagyományos pártok

(Este 23 óráig változnak az adatok a választási eredmények feldolgozása miatt.)

Ezek alapján az EP-választásoknak két nagy vesztese van, az Európai Néppárt (EPP) és a Timmernas-féle Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége (S&D). Az EPP 40 helyet veszíthetett, így 176 mandátuma lesz az EP-ben.

Az S&D 149 helyet kaphat, ami 38-cal kevesebb, mint az előző ciklusban. 101 parlamenti helyet nyerhet a liberális ALDE és a francia elnök Macron vezette En Marche.

Az Európai Parlament grafikonja, folyamatos frissítéssel

Card

Előretört az olasz belügyminiszter, Salvini által vezetett szélsőjobbos tömörülés (ENF), ők 70 helyre számíthatnak. A Zöldek tíz mandátummal többet kaphatnak, 62-öt. Kilenc parlamenti mandátumot bukhat az ECR (Európai Konzervatívok és Reformerek képviselőcsoportja, amely így 58 mandátumhoz juthat.

48-an ülhetnek be az EP-be az olasz 5 Csillag Mozgalomból és a Farage-féle Brexit-pártból. 47-en pedig az Egységes Európai Baloldal és az Északi Zöld Baloldal tömörüléséből. 40 helyre új pártok futhatnak be, illetve olyanok, melyekről egyelőre nem tudni, hová fognak ülni- derül ki a Politico becsléséből.

A Fidesz 56 százalékon

A Nézőpont mandátumbecslése alapján Magyarországon a Fidesz 56 százalékot ért el.

Az MSZP és Demokratikus Koalíció fej-fej mellett, 10-10 százalékon áll, a Jobbik visszaesett kilenc százalékra. A Momentum hét százalékos eredményt érhetett el, míg az LMP - négy százalékkal - várhatóan nem került be az EP-be.

Részletesebb eredmény este 23 óta után várható.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet