Megmutatjuk, milyen lesz Szombathely új, egyetemi városrésze

Az Epcos volt belvárosi területéből lesz új egyetemi központ. Kis időutazásra invitáljuk olvasóinkat.

Az időgépet a Gáspár Mérnöki Iroda üzemelte be, és nekünk is adtak hozzáférést, amit mi tovább tudunk osztani. Láttuk már ezeket a terveket, hiszen bemutatták a múlt héten a gazdasági és városstratégiai bizottságban, majd hétfőn a közgyűlésben is.

Új, fiatalos városrész

A dolog ott kezdődött, hogy az Epcos kiköltözött a városból az iparterületre. Ezzel felszabadult a Savaria Egyetemi Központ mögötti, a Szent László király és Géfin Gyula utcák közti terület, ahol most ipari épületek állnak, és sokáig ipari tevékenység folyt.

Ilyen lesz, ha teljesen elkészül
Nyugat.hu

A mérnöki iroda az önkormányzat kérésére készített el egy városfejlesztési akciótervet, és ahogyan Gáspár Péter, az iroda vezetője elmondta, a városban működő, jónevű tervezőirodák összefogtak a cél érdekében. Így született meg az akcióterv, amiről készítettek egy videót is, ezt lejjebb meg is mutatjuk.

Ki kell hangsúlyozni, hogy ez egy akcióterv. A videón az épületek színes dobozokként jelennek meg, de ezek csak az épület helyét és hozzávetőleges méretét mutatják, egyáltalán nem biztos, hogy dobozformájúak lesznek. Most az a lényeg, hogy az komplex városrész fejlesztési lehetőségeit, elképzelt és megvalósítható jövőjét mutassák be.

Lesz egy régi-új utca is

Amit több lépcsőben is végre lehet hajtani. El is kell kezdeni, hiszen az első lépcsőt jövő év szeptemberéig be kell fejezni, mert akkor indul az egyetemen a gépészmérnök-képzés, és nekik ad otthont, mint ahogyan ezt lejjebb be is mutatjuk. A lépcsőket külön-külön is meg lehet valósítani, ha valaki figyelmesen megnézi a videót, látszik is, hogy a terv előrehaladásával például megjelennek és eltűnnek, majd máshol újra megjelennek a parkolók.

Ez azért van, mert a szabályok szerint az épületekhez előírt mennyiségű parkolót kell kiépíteni, és ezzel közben számolni kell, de a videó végére eljutunk a végső megoldásig.

Gáspár Péter hangsúlyozta egyébként, hogy a fő cél egy új, alapjában véve egyetemi városrész kialakítása, egyúttal visszahozzák a múlt század elején még meglévő egykori Cserkész utcát, ami most a SEK-et és a Pécsi Tudományegyetem szombathelyi tagozatának épületét köti majd össze, és ezzel átjárhatóvá teszi a városrészt.

És akkor íme, a videó:

Nem támogatott video formátum
Video: Így alakul át az Epcos volt területe

Ha megnézte, jöjjön a rövid magyarázat

1. lépcső: Felújítják az F épületet, és ott laborokat és előadótermeket alakítanak ki a SEK gépészmérnök-képzése számára. Az épület közvetlen környékét is rendbe teszik, és felújítják a közműveket is. (Ennek kell készen lennie szeptemberre.)

2. lépcső: Lebontják a volt Epcos telephely közepén álló ipari épületeket, egyúttal felújítják az A, B és C épületeket. Az A épületet sport- és közösségi célokra, a B épületet közösségi hasznosításra, a C épületet pedig elsősorban üzleteknek szánják. Itt lesznek az első, ideiglenes parkolók, és közben visszaépítik az egykori Cserkész utcát, amit a videón egy nyíl jelez.

3. lépcső: A lebontott épületek helyén, a terület nyugati részén egy új épületet építenek, ez lesz a tornaterem és itt lesznek még művészeti tantermek is. A tornatermet a Szent László utcában lévő Reményik általános iskola és a Hevesi szakközépiskola is használja majd, egyik iskolának nincs megfelelő méretű tornaterme. Egyúttal felújítják a Szent László és Géfin Gyula utcákat, azokban új parkolókat alakítanak ki, mert most áldatlan a helyzet mindkét utcában.

4. lépcső: A tornaterem és az F épület között felépítenek egy közel 1500 négyzetméteres konferenciaközpontot, ami 400 főt lesz képes befogadni. És, persze ismét parkolókat helyeznek át, alakítanak ki. A tervben szerepel egy mélygarázs is, de valószínűbb, hogy felszíni parkolókkal oldják meg az ügyet, ehhez meg kell vásárolni a leendő konferenciaközponttól délre fekvő, jelenleg magánkézben lévő területet.

5. lépcső: Az F épületet mindkét irányba bővítik, két, 1000 négyzetméternél nagyobb épülettel. Ezek ismét az egyetemet szolgálják majd, itt helyezik el a tervben lévő villamosmérnök-képzés laborjait és előadótermeit. Az F épület északi végén építendő új épületet lábakon helyezik el, hiszen alatta halad majd a sétányként szolgáló Cserkész utca.

És akkor, a fentiek tudatában nézze meg újra a videót:

Nem támogatott video formátum
Video: Így alakul át az Epcos volt területe

Persze, tervben vannak a videón nem szereplő munkák is, például a pécsi egyetem tagozatától keletre lévő épületeket is felújítják, és szolgálati lakásokat alakítanak ki bennük, a mérnökök és az oktatók számra.

Szóval, egy komplex egyetemi városnegyed jön létre, ami növeli a környező terület értékét is. És mikor lesz kész? Amikor pénz lesz rá. Megtudtuk, hogy alapjában véve uniós pályázatokra számítanak, de a Nyugat-magyarországi Egyetem, az evangélikus egyház, a duális képzésben részt vevő cégek is részt vesznek a finanszírozásban.

És mennyibe kerülne az egész? Gáspár Péter úgy fogalmazott, egy kisebb Haladás-stadion árába. Vagyis, tízmilliárd alatt és ötmilliárd felett. Ez még képlékeny, hiszen az egyes lépcsőket és épületeket meg kell még majd tervezni, amit nagyban befolyásolnak majd a megrendelő, vagyis az önkormányzat igényei.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet