Eddig: 1 654 863 / 3 000 000 Ft, 77 támogató. Még7nap.
Légy része az igazságnak!

Megmutatjuk, milyen lesz Szombathely új, egyetemi városrésze

Az Epcos volt belvárosi területéből lesz új egyetemi központ. Kis időutazásra invitáljuk olvasóinkat.

Az időgépet a Gáspár Mérnöki Iroda üzemelte be, és nekünk is adtak hozzáférést, amit mi tovább tudunk osztani. Láttuk már ezeket a terveket, hiszen bemutatták a múlt héten a gazdasági és városstratégiai bizottságban, majd hétfőn a közgyűlésben is.

Új, fiatalos városrész

A dolog ott kezdődött, hogy az Epcos kiköltözött a városból az iparterületre. Ezzel felszabadult a Savaria Egyetemi Központ mögötti, a Szent László király és Géfin Gyula utcák közti terület, ahol most ipari épületek állnak, és sokáig ipari tevékenység folyt.

Ilyen lesz, ha teljesen elkészül
Nyugat.hu

A mérnöki iroda az önkormányzat kérésére készített el egy városfejlesztési akciótervet, és ahogyan Gáspár Péter, az iroda vezetője elmondta, a városban működő, jónevű tervezőirodák összefogtak a cél érdekében. Így született meg az akcióterv, amiről készítettek egy videót is, ezt lejjebb meg is mutatjuk.

Ki kell hangsúlyozni, hogy ez egy akcióterv. A videón az épületek színes dobozokként jelennek meg, de ezek csak az épület helyét és hozzávetőleges méretét mutatják, egyáltalán nem biztos, hogy dobozformájúak lesznek. Most az a lényeg, hogy az komplex városrész fejlesztési lehetőségeit, elképzelt és megvalósítható jövőjét mutassák be.

Lesz egy régi-új utca is

Amit több lépcsőben is végre lehet hajtani. El is kell kezdeni, hiszen az első lépcsőt jövő év szeptemberéig be kell fejezni, mert akkor indul az egyetemen a gépészmérnök-képzés, és nekik ad otthont, mint ahogyan ezt lejjebb be is mutatjuk. A lépcsőket külön-külön is meg lehet valósítani, ha valaki figyelmesen megnézi a videót, látszik is, hogy a terv előrehaladásával például megjelennek és eltűnnek, majd máshol újra megjelennek a parkolók.

Ez azért van, mert a szabályok szerint az épületekhez előírt mennyiségű parkolót kell kiépíteni, és ezzel közben számolni kell, de a videó végére eljutunk a végső megoldásig.

Gáspár Péter hangsúlyozta egyébként, hogy a fő cél egy új, alapjában véve egyetemi városrész kialakítása, egyúttal visszahozzák a múlt század elején még meglévő egykori Cserkész utcát, ami most a SEK-et és a Pécsi Tudományegyetem szombathelyi tagozatának épületét köti majd össze, és ezzel átjárhatóvá teszi a városrészt.

És akkor íme, a videó:

Nem támogatott video formátum
Video: Így alakul át az Epcos volt területe

Ha megnézte, jöjjön a rövid magyarázat

1. lépcső: Felújítják az F épületet, és ott laborokat és előadótermeket alakítanak ki a SEK gépészmérnök-képzése számára. Az épület közvetlen környékét is rendbe teszik, és felújítják a közműveket is. (Ennek kell készen lennie szeptemberre.)

2. lépcső: Lebontják a volt Epcos telephely közepén álló ipari épületeket, egyúttal felújítják az A, B és C épületeket. Az A épületet sport- és közösségi célokra, a B épületet közösségi hasznosításra, a C épületet pedig elsősorban üzleteknek szánják. Itt lesznek az első, ideiglenes parkolók, és közben visszaépítik az egykori Cserkész utcát, amit a videón egy nyíl jelez.

3. lépcső: A lebontott épületek helyén, a terület nyugati részén egy új épületet építenek, ez lesz a tornaterem és itt lesznek még művészeti tantermek is. A tornatermet a Szent László utcában lévő Reményik általános iskola és a Hevesi szakközépiskola is használja majd, egyik iskolának nincs megfelelő méretű tornaterme. Egyúttal felújítják a Szent László és Géfin Gyula utcákat, azokban új parkolókat alakítanak ki, mert most áldatlan a helyzet mindkét utcában.

4. lépcső: A tornaterem és az F épület között felépítenek egy közel 1500 négyzetméteres konferenciaközpontot, ami 400 főt lesz képes befogadni. És, persze ismét parkolókat helyeznek át, alakítanak ki. A tervben szerepel egy mélygarázs is, de valószínűbb, hogy felszíni parkolókkal oldják meg az ügyet, ehhez meg kell vásárolni a leendő konferenciaközponttól délre fekvő, jelenleg magánkézben lévő területet.

5. lépcső: Az F épületet mindkét irányba bővítik, két, 1000 négyzetméternél nagyobb épülettel. Ezek ismét az egyetemet szolgálják majd, itt helyezik el a tervben lévő villamosmérnök-képzés laborjait és előadótermeit. Az F épület északi végén építendő új épületet lábakon helyezik el, hiszen alatta halad majd a sétányként szolgáló Cserkész utca.

És akkor, a fentiek tudatában nézze meg újra a videót:

Nem támogatott video formátum
Video: Így alakul át az Epcos volt területe

Persze, tervben vannak a videón nem szereplő munkák is, például a pécsi egyetem tagozatától keletre lévő épületeket is felújítják, és szolgálati lakásokat alakítanak ki bennük, a mérnökök és az oktatók számra.

Szóval, egy komplex egyetemi városnegyed jön létre, ami növeli a környező terület értékét is. És mikor lesz kész? Amikor pénz lesz rá. Megtudtuk, hogy alapjában véve uniós pályázatokra számítanak, de a Nyugat-magyarországi Egyetem, az evangélikus egyház, a duális képzésben részt vevő cégek is részt vesznek a finanszírozásban.

És mennyibe kerülne az egész? Gáspár Péter úgy fogalmazott, egy kisebb Haladás-stadion árába. Vagyis, tízmilliárd alatt és ötmilliárd felett. Ez még képlékeny, hiszen az egyes lépcsőket és épületeket meg kell még majd tervezni, amit nagyban befolyásolnak majd a megrendelő, vagyis az önkormányzat igényei.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet