Food Truck Show, Hang-Tér-Kép, Vasi Néptáncpanoráma és Weöres T.É.R. – ez vár még ránk Szombathelyen ősszel

Még egy hónapig érezhetjük Szombathelyt.

Bár úgy volt, hogy több sajtótájékoztató már nem lesz a 2021-es Érezd Szombathelyt! programsorozatról, egy utolsót azért még tartottak szeptember 2-án, csütörtök délelőtt az AGORA MSH teraszán. Ami bevalljuk, nem ért minket olyan nagy meglepetésként, hiszen október elejéig vannak meghirdetve a programok, így furcsa is lett volna, ha az augusztusi menetrenddel Savaria Karnevál helyett Savaria Napok – Így búcsúztatja idén a nyarat Szombathely 2021. August 16. 14:09 zárják le a történetet.

Ahogy pedig az már bevált gyakorlat lett, most is egy performansszal kezdődött a sajtótájékoztató. Ezúttal Nagy-Bakonyi Boglárka, a Weöres Sándor Színház színésznője énekelt el egy dalt az október 1-jén debütáló Ájlávjú musicalből, zongorán pedig az előadás zenei vezetője, Maronics Ferenc kísérte.

Érezd Szombathelyt sajtótájékoztató
Nagy-Bakonyi Boglárka és Maronics Ferenc. | Még több képért kattints!
Mészáros D. Zsolt

Utána Horváth Soma kultúráért is felelős alpolgármester következett, aki nosztalgiázott egy kicsit, hiszen, mint mondta, nagyon gyorsan elrepült ez a nyár. Viszont büszke, hogy így össze tudott fogni Szombathely és megvalósulhatott ez a programsorozat. De ahogy a mondás tartja, egyszer minden véget, ér és most elérkeztünk az Érezd Szombathelyt! utolsó egy hónapjához is.

Grünwald Stefánia, a Savaria Turizmus Nonprofit Kft. ügyvezetője röviden értékelte és összegezte a múlt hétvégi karnevál-helyettesítő banzájt, a Savaria Napokat, mely nagy sikert aratott. Bár pontos számokkal nem tudott szolgálni a látogatottságról, hiszen egy-két helyszín kivételével ingyenes volt a rendezvény, de nagy tömegeket vonzottak a programok.

Majd felsorolt még néhány rendezvényt az elkövetkezendő időszakból. Lesz két koncertje például a Capito Gitárklubnak, meghosszabbítják az 50 éves a szombathelyi Textilbiennálé kiállítást, a Skanzenben lesz kimondottan szüret témájú tárlatvezetés, aztán jön a kutatók éjszakája és a Romkertben is lesz egy különleges bemutató.

Érezd Szombathelyt sajtótájékoztató
Mészáros D. Zsolt

Prieger Szabolcs, kulturális és városi nagyrendezvény koordinátor beszélt a most hétvégi Food Truck Show-ról, melynek keretében már többször is megfordultak különböző guruló gasztrocsodák Szombathely Fő terén az elmúlt években. Idén péntektől vasárnapig, déltől este 10-ig (vasárnap 9-ig) lehet megkóstolni az ínyencségeket.

Aztán egy Európa-szerte ismert színész-artista házaspár is érkezik Szombathelyre, sőt Magyarországra is, most először. A svájci Nicole és Martin 21 éve járja Európát és most összesen nyolc angol nyelvű előadást tartanak majd az Emlékmű-dombnál, köztük olyan klasszikusokkal, mint A brémai muzsikusok és a Világszép Vaszilisza.

Érezd Szombathelyt sajtótájékoztató
Mészáros D. Zsolt

A Mesebolt Bábszínház sem marad ki, ők már egy hagyományosnak számító rendezvénnyel, a Hang-Tér-Képpel jönnek még a Fő térre. De ha esetleg rossz idő lenne, akkor sem kell megijedni, ugyanis mint Kovács Géza, a Mesebolt Bábszínház igazgatója elmondta, az MMIK-ban tarthatják majd meg a Hang-Tér-Képet.

A Weöres Sándor Színház is teljes lendülettel próbál már és készül az új évadra, mely sok-sok meglepetést tartogat. Jövő hétvégén pedig beveszik a Fő teret is a Weöres T.É.R. keretében és bemutatják az évad darabjait, az alkotókat, de lesz zene, beszélgetések, élő társasjáték és még sok minden más. A napot pedig Az ígéret földje című darabbal zárják a Püspöki Palotában – árulta el Szabó Tibor, a Weöres Sándor Színház igazgatója.

Érezd Szombathelyt sajtótájékoztató
Mészáros D. Zsolt

Varga Albin, a Gencsapáti Hagyományőrző Néptáncegyüttes vezetője és Horváth Győző, az Ungaresca Táncegyüttes vezetője a Vasi Néptáncpanorámáról meséltek, melyet a Savaria Napok sikerén felbuzdulva tűkön ülve várnak a megyei népművészeti szereplői. Lesz a Berzsenyi téren táncház, flashmob, táncoktatás és temérdek bemutató is.

Végül az AGORA Szombathelyi Kulturális Központ igazgatója, Horváth Zoltán következett, aki a sajtótájékoztató helyszínéből kiindulva rögtön két szeptemberi teraszos programmal indított: az egyik a népszerű Szerda esti akusztik-sorozat, a másik pedig egy családi nap.

De indítanak még mesemesélős workshopot, lesz könyvbemutató, csatlakoztak idén is a Kultúrházak éjjel-nappal nevezetű sorozathoz, illetve lesz még családi nap a Víztoronynál, melyben a katasztrófavédelem is közreműködik. Az Energy Dance Team pedig most hétvégén beveszi a Ferences-kertet (rossz idő esetén a sportházat) egy jótékonysági gálaműsorral, mely kifejezetten a koronavírus-járvány időszakáról szól és a sajtótájékoztató végén ízelítőt is adtak belőle.

Végül, de nem utolsó sorban pedig egy díszbemutatót is tartanak majd a Savaria Moziban, ugyanis Enyedi Ildikó elhozza Szombathelyre a Cannes-i Filmfesztiválon is bemutatott A feleségem története című filmjét.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra