Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

„Érthető, hogy miért veszik át öt éven belül az első helyet” – Egy szombathelyi docens kínai tapasztalatai

Azt nem mondom, hogy mindent át kellene vennünk, de lenne mit tanulnunk – mondja Fekete Gusztáv.

Fekete Gusztáv, a Savaria Műszaki Intézet docense ötödik éve tanít a ningbói egyetemen mint vendégprofesszor.

Néhány napja érkezett haza, élményeit, tapasztalatait és az együttműködés legújabb fejleményeit most lapunkkal is megosztotta.

„Egy nálunk tanuló Phd-hallgatón keresztül kerültem kapcsolatba az ottani sporttudományi kar dékánjával, és azóta egyre szorosabb a kapcsolat a ningbói egyetem és az ELTE Savaria Műszaki Intézete között” – kezd a történetbe Fekete Gusztáv.

Nemcsak ő jár rendszeresen előadni Kínába, de onnan is érkeznek diákok: jelenleg három kínai fiatal vesz részt a szombathelyi mérnökképzésben.

Kína, Ningbo, egyetem, Fekete Gusztáv
A 9. számú nignbói közkórházban. A tervek szerint a jövőben közös magyar-kínai kutatólabor indul a Markusovszkyban
Fekete Gusztáv

A két intézmény – tudtuk meg – már több közös pályázatot is adott be, eddig kevés sikerrel, de most ez is változni látszik. Az ELTE ugyanis megnyert egy nagyobb pályázatot, amelynek keretében egy járásvizsgáló laboratórium létesülhet a szombathelyi Markusovszky-kórházon belül, ahol majd az itt tanuló kínai Phd-hallgatók dolgoznak, és ahová magyar hallgatók is becsatlakozhatnak. (A docens úr elsődleges kutatási területe a biomechanika, azon belül is a térdízület és térdprotézis – a szerk.)

A ningbói egyetem kutatói érdeklődnek a magyar kutatási irányok és eredmények iránt. A közös munka során kirajzolódtak a közös pontok, illetve kiderült az is, hogy az ottani orvosokat érdekli, hogyan tudnának bekapcsolódni az itteni kutatásokba, valamint a magyar doktori képzésbe.

Az ország

A 8 milliós (2018-as adat) Ningbo az ország egyik leggazdagabb régiójában, a 25 milliós Sanghaj és a 10 milliós Hangzhou közelében van, és roppant gyorsan fejlődik, nemcsak az egyeteme, de kereskedelme, ipara és turizmusa jóvoltából is.

A tengerparti városokat itt 10-35 kilométeres hidak kötik össze, hogy gyorsabb legyen közöttük a közlekedés. Érdekes volt például, hogy az egyik ilyen végtelenbe nyúló tengeri híd közepén a kínaiak egy vízen lebegő színházat építettek – meséli Fekete Gusztáv, amikor a meglepő dolgokról kérdezzük.

Kína, Ningbo, egyetem, Fekete Gusztáv
Ningbo. Szinte sokkoló a fejlődés sebessége
Fekete Gusztáv

Hozzáteszi: ahhoz képest, hogy mekkora a város, nagyon jól szervezett a közlekedése: öt év alatt még egyszer sem találkozott forgalmi dugóval.

Másrészt szinte sokkoló a fejlődés, az építkezések sebessége.

„Volt úgy, hogy csak fél év telt el a két utazásom között, és meghökkenve tapasztaltam, hogy ott, ahol korábban csak egy földútszerű valami volt, egy autópálya nőtt ki a semmiből. Azt hittem, a szemem káprázik” – mondja a docens úr.

De ugyanez a villámgyors építkezés jellemzi a lakótelepeket is – és a fejlődés sebessége töretlennek tűnik.

Közben erősen fehérítik a gazdaságot. Ennek része, hogy a készpénzfizetés visszaszorulóban van, helyette egy WeChat nevű mobiltelefon applikációval fizetnek, ami még az utcai árusoknál is működik. Ezzel összefügg a korrupció elleni harc, amit ott nagyon komolyan vesznek és szigorúan büntetnek.

Kína, Ningbo, egyetem, Fekete Gusztáv
A régióban fontos szerepet játszik a turizmus
Fekete Gusztáv

Amíg az ember nem járt Kínában, az ottani életszínvonalat sem tudja elképzelni. Még mindig azt hisszük, hogy az országban sok rengeteg a szegény ember. Az egy főre jutó GDP valóban alacsonyabb, mint a magyar átlag, de 200-300 millióan már olyan szinten vannak, mint Európában, de ha valaki egy keleti nagyvárosban születik és van lehetősége elmenni egyetemet végezni, akkor akár a német életszínvonal felett tud élni.

A tanulás, a diploma megszerzése olyan lökést ad egy ember életében, ami Európában elképzelhetetlen – tudjuk meg.

Az egyetem

A fentiek ismeretében nem meglepő, hogy a kínai egyetemi hallgatók hihetetlenül szorgalmasak és rengeteget dolgoznak.

Kína, Ningbo, egyetem, Fekete Gusztáv
Az elmaradhatatlan csoportkép. A kínai egyetemi hallgatók hihetetlenül szorgalmasak
Fekete Gusztáv

Szinte mindegyikük továbbmegy mesterszakra, és nemcsak a diplomáért, hanem magának a tudásnak a kedvéért.

A diákok gyakorlatilag reggeltől estig bent vannak az egyetemen, előadásokat hallgatnak, tanulnak, laborokban dolgoznak, saját kutatásokat végeznek.

Így aztán amikor a mesterszakos hallgatók befejezik tanulmányaikat, már komoly kutatási eredményeik vannak, néhányan egészen közel ahhoz, ami Európában már a doktorihoz elég.

Kína, Ningbo, egyetem, Fekete Gusztáv
Balról jobbra: Dr. habil. Fekete Gusztáv, PhD. egyetemi docens, Savaria Műszaki Intézet; Prof. Dr. Gu Yaodong, a ningbói egyetem dékánja; Dr. habil. Bíró Istvánnal (Szegedi egyetem, Mérnöki Kar, dékán) - Kattintson a képr a galériához!
Fekete Gusztáv

„Egészen bámulatosan elszánt mindenki, és érthető, hogy miért tartanak ott a kínaiak, ahol tartanak, és hogy miért fogják öt éven belül átvenni az első helyet. Azt nem mondom, hogy mindent át kellene vennünk, de lenne mit tanulnunk” – mondja Fekete Gusztáv.

Kedves Olvasó!
Kérjük, támogasd havonta rendszeresen a Nyugat.hu szerkesztőségének a munkáját! Mert veletek együtt tudjuk kideríteni, megírni, megmutatni, hogy mi történik körülöttünk.
Köszönjük!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra