Elbukott az Erzsébet-utalvány és a SZÉP-kártya rendszere

Változtatni kell a szabályokon, de Magyarország így is kártérítést fizethet. Döntött az EU Bírósága.

Az Európai Bizottság döntése után az Unió Bírósága is úgy döntött, hogy a magyar cafeteria-rendszer egyes elemei sértik az uniós jogszabályokat. Ez a döntés már jogerős, és kötelezi a magyar bíróságokat is, tehát tetszik, nem tetszik, végre kell hajtani.

Államosított monopolhelyzet

A bíróság több pontot is kifogásolt a rendszerben. A lényeg, hogy a kormány monopolhelyzetet teremtett a cafeteria (béren kívüli juttatás) rendszerében, és ez sérti az uniós jogot.

Még 2011-ben történt, hogy a kormány kizavarta a piacról a külföldi cégeket, létrehozta az adókedvezménnyel adható Erzsébet-utalvány és SZÉP-kártya rendszerét. Ezzel kiváltotta az összes többi cafeteria-elemet, és a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítványt (MNÜA) monopolhelyzetbe hozta. Az MNÜA adja ki az üdülésre használható Erzsébet-utalványt.

A SZÉP-kártyával élelmiszert lehet vásárolni, ennek kibocsátásban sem tudnak részt venni uniós pénzintézetek, mert a törvény előírja, hogy a kibocsátónak magyarországi székhellyel rendelkezzenk, ha leányvállalat, akkor magyar cég leányvállalata legyen, és minden 35 ezer főnél több lakosú magyarországi településen ügyfelek számára nyitva álló helyiséget kell fenntartania.

Még fizethetünk is

Ráadásul a törvény azt is előírja, hogy csak ez a két szolgáltatás tekinthető olyan cafeteriának, ami után a munkáltató igénybe veheti az adókedvezményt.

A magyar állam ellen az Európai Bizottság indított kötelességszegési eljárást a közös uniós szabályok megsértése miatt, ezt a magyar kormány az EU Bíróságánál fellebbezte meg. A bíróság mostani döntése után azonban a kormány már nem nagyon tud mit tenni, át kell alakítania a rendszert. Ha ezt nem teszi meg, akkor újabb kötelezettség szegési eljárások és a pénzbírságok várhatóak.

Ráadásul azok a cégek, amelyek a fenti intézkedések miatt kiszorultak a magyar cafeteria piacról, kártérítése pereket is indíthatnak, ezek kimenetele borítékolható. Nem az a kérdés, hogy a cégek megnyerik-e a pereket, hanem az, hogy a bíróság mekkora kártérítést ítél meg.

És ha a magyar kormány nem hajlandó az uniós szabályoknak megfelelően a rendszert, újabb eljárások és pénzbírságok várhatóak.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet