Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Magyarország kilép az Unióból vagy Orbán elbukik? Mi lehet a vége az EU-val folytatott harcnak?

Ötféle forgatókönyv lehetséges, nálunk szavazhat is róla.

Az utóbbi hónapokban felerősödött a politikai harc az Európai Unió és a magyar, valamint a lengyel kormány között. A feszültség évek óta tart, pár hónapja azonban hevesebbé vált a küzdelem.

Az EU évek óta bírálja a két illiberális kormánynak a demokratikus értékeket szűkítő lépéseit, de üzengetésen, néhány kritikus hangú jelentésen és némi európai parlamenti vitán túl más nem történt.

Most viszont az Orbán-kormány által beterjesztett és a fideszes többség által megszavazott LMBTQ+-ellenes szabályozást széles körben ítélik a tagországok és az uniós szervezetek, a lengyel hatóságok gyakorlatilag kijelentették, hogy nem fogadják el az uniós jog elsőbbségét.

A Politico friss elemzése a két illiberális kormány és az Európai Unió közti politikai krízis öt lehetséges forgatókönyvét vázolta fel, amit a hvg.hu ismertetett .

1. Budapest és Varsó visszatáncol

Elképzelhető, hogy ha Brüsszel pénzügyi szankciókat vezet be, akkor a magyar és a lengyel kormány néhány ügyben visszavonulót fúj. A szigorúbb fellépésnek vannak jelei, az Európai Bizottság nem hagyta jóvá a magyar nemzeti helyreállítási tervet, a lengyel kormány pedig még bírságokra is számíthat.

A lap azonban emlékeztet, hogy mindkét kormány politikájának fő eleme a Brüsszel elleni "szabadságharc" , és nem világos, hogy ennek megóvása érdekében meddig mennek el.

2. Orbán és Morawiecki elveszíti a választásokat

Magyarországon 2022-ben, Lengyelországban 2023-ban lesznek országgyűlési választások. Ha a jelenlegi kormánypártok megbuknak, akkor az biztosan oldja a feszültséget Brüsszellel és más uniós kormányokkal, hiszen az ellenzék mindkét országban EU-párti és az együttműködés híve.

A lengyeleknél Donald Tusk vezetésével erősödik az ellenzék, igaz, 10 százalékponttal még a kormánypárt Jog és Igazságosság (PiS) vezet. Magyarországon az ellenzéki szövetség és a Fidesz fej-fej mellett halad.

3. Hosszú távon marad a jelenlegi patthelyzet

Ebben az esetben minden marad a régiben az EU és a két illiberális kormány közti állandó vitákkal. A két kormány ellen az Unió jogsértési eljárásokat indít, meghallgatásokat tart a két ország helyzetéről, anélkül hogy valódi végkifejletet találna.

4. Magyarország és Lengyelország kilép az Európai Unióból

A két ország vagy saját elhatározásból, vagy azért, mert a többi tagállam rákényszeríti őket, de kilép az Unióból. A Politico szerint ez a lépés a lengyel kormány politikai öngyilkosságával érne fel, Magyarországon viszont nehéz dolga lenne a Fidesznek, hiszen a lakosság erősen uniópárti.

Krekó Péter, a Political Capital igazgatója a lapnak azonban arra hívta fel a figyelmet, hogy bár a magyar lakosság EU-párti, és Orbán megérti a tagság előnyeit, az erősödő euroszkeptikus retorika kiszámíthatatlan következményekkel járhat.

5. A populisták kerülnek hatalomra a nagy tagországokban

Az ötödik forgatókönyv szerint a Fidesz és a PiS hatalmon marad, és közben a velük baráti kapcsolatokat ápoló szélsőjobboldali pártok kerülnek hatalomra olyan nagy uniós országokban, mint mondjuk Olaszország és Franciaország. Ezzel eltávolítják az Európai Uniót a demokráciával és a jogállamisággal kapcsolatos aggályoktól.

Kíváncsiak vagyon olvasóink véleményére, ezért kérjük, szavazzon:

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra