Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Eurovízió - Európa másodszor is nagyot bulizott

Erős mezőny állt össze a döntőre, nehéz dolga lesz Freddie-nek szombaton.

Csütörtökön este kilenckor újból felröppentek a gyermekláncfű magvai, amelyek a résztvevő országok zászlóinak színében világítottak. A második elődöntő nézői már nem hallgathatták meg a tavalyi nyertes dalt, helyette a két műsörvezető egy kisebb kabaréműsorral készült, amiben azt énekelték el, hogy mi is az az Euróvízió. Szükség is volt arra, hogy bemutassák Európa legnagyobb, de egyben legfurább buliját, hiszen idén először Kínában és az Egyesült Államokban is élőben közvetítették az adást.

Ismét 18 ország küzdött a 10 döntős helyért, de idén először Ausztráliának is végig kellett izgulnia az elődöntőt. Tavaly a 60. alkalommal megrendezett versenyen csak a döntőn kellett fellépniük, de a nagy siker miatt idén már teljes értékű versenyzőkként indulhattak. A svédek most sem húzták sokáig az időt, a "bemelegítés" után már indult is a show. De előtte Gundi még kiszúrta Conchitát a nézők között, vagy legalábbis egy hasonmást.

Elsőként Lettország küldötte állt színpadra, aki talpig feketében nyomta el a dalát, amiben az ambient stílus ötvözték a poppal, de nem is akárhogyan! Már az első előadó hatalmas tapsvihart kapott. Aztán Prince és Jézus keresztezéséből megszületett a lengyel versenyző, aki kétségtelenül az idei év legnagyobb WTF fellépője.

Harmadikként következett Svájc, aki idén ahelyett, hogy a saját országában keresett volna tehetségeket, inkább importált egy énekesnőt Kanadából. Az énekesnő ruhája az előadás elején kifüstölt, és igazi eurovíziós szokáshoz híven mezítláb állt a színpadra. Aztán következett az izraeli induló, aki az est egyik legjobb előadását nyújtotta. Nem is volt kérdés, hogy viszont látjuk-e majd őket a döntőben is. Ötödikként pedig a fehérorosz énekes lépett fel, aki először teljesen meztelenül jelent meg a kivetítőkön egy farkas társaságában.

Lement öt szám, jöhetett az első megszakítás. Mans Zelmerlöw, a tavalyi nyertes, egy szál farkasplüssben bekerekezett a színpadra, majd amilyen gyorsan jött, olyan gyorsan el is tűnt. Aztán folytatódott a kedden elkezdett Eurovision Taxi is, amiben a két műsorvezető még több rajongót tréfált meg.

A szünet után Szerbia folytatta a műsort. Már az első másodpercben lehetett érezni, hogy milyen erős a szerb énekesnő hangja, és még a szám is jó zúzósra sikerült. Utánuk Írország következett, akik egy exfocistát küldtek a dalversenyre. A számmal nem volt semmi baj, igazi bulizós dal volt, ami a közönséget is megmozgatta, de annyira mégsem tetszett nekik, hogy a döntőbe juttassák az előadást.

Nyolcadikként Macedónia lépett színpadra, egy igazi rockoperás dalt hoztak, aminek a végén az énekesnő még a magas C-t is kiverte. Sajnos ez nem segített a döntőbe jutásban, velük szombaton már nem találkozunk. Utánuk a litván előadó következett, akivel szinte együtt mozgott a színpad. A végén még egy szaltót is dobott, biztos ami biztos.

A tavalyi sikerek után visszatért Ausztrália, akik egy Dél-Koreai származású nőt küldtek a versenyre, méghozzá nem is akármilyen dallal! Az est legnagyobb üdvrivalgását zsebelhette be magának az énekesnő, és sokan a verseny egyik legnagyobb esélyesének tartják a dalt. De mi lesz, ha egy európai versenyt Ausztrália nyer meg?

Szlovénia egy elég keszekusza előadást küldött a versenyre. Az énekesnő simán nyerhetne egy Taylor Swift hasonmásversenyt, és nagyon nem értettük, hogy miért pörög mellette egy félmeztelen férfi egy világító rúdon. Bulgária fekete rúzsos előadója viszont már nagyobb show-t csinált, egyedül táncolt a színpadon, miközben mögötte a LED falon megjelentek a virtuális háttértáncosok.

Dánia egy háromtagú fiúbandát küldött idén a versenyre, akik a zenéjükkel akarják jobbá tenni a világot. Ezzel a klisés mottóval nem vitték sokra, a közelébe se kerültek a döntőnek. Majd jött egy újabb megszakítás, amiben Mans Zelmerlöw arról beszélt, hogy a szerelem egyenlő, aminek nagyon örültek a pride zászlóval érkező szurkolók.

A szünet után az utolsó hajrában Ukrajna lépett először színpadra. Az énekesnő hatalmasat énekelt, még Gundinak is ez az előadás tetszett a legjobban az összes induló közül - persze csak Magyarország után.

Tizenötödikként Norvégia következett, akik egy igazi elektronikus banger -t hoztak a versenyre, amit mi inkább egy diszkóban tudnánk elképzelni, mint Eurovízión. Aztán a legvakítóbb produkció következett Grúziától, amitől még azok is simán rosszul lehettek, akiknek amúgy nincs epilepsziája.

Őket Albánia követte, akik az idei mezőny talán legfelejthetőbb dalával álltak színpadra. Végül a belgák léptek színpadra, akik egy 19 éves csajszit küldtek ki, a '70-es évek stílusát idéző számával. Igazi fesztiválos dal volt ez, be is táncolták magukat vele a döntőbe.

Amíg folyt a szavazás addig megnézhettük a "Legszomorúbb Országról", vagyis a Svédországról készült humoros dokumentumfilmet, majd egy újabb táncos produkció következett, amiben robotok és emberek tánc-csatáztak egymás ellen. Végül a robotok hagyták győzni az embereket, mert ilyen kis rendesek.

Végül összeszámolták a pontokat, megszületett a rangsor, és lehetett izgulni a kedvencekért. A döntőbe jutott tíz ország listáját itt láthatják:

 • Lettország
 • Grúzia
 • Bulgária
 • Ausztrália
 • Ukrajna
 • Szerbia
 • Lengyelország
 • Izrael
 • Litvánia
 • Belgium
 • Ezzel pedig teljes a döntősök listája. Szombaton este ismét izgulhatunk majd Freddiért, aki ötödikként lép majd színpadra. A műsorvezetők zárásként még beígértek egy új pontozási rendszert, amivel még jobban húzzák majd az emberek idegeit. Örülünk?

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Kultúra

  Tovább az oldalra