Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Eurovízió - Magyarország a döntőben! - Frissítve

2011 óta minden évben beénekeltük magunkat a legjobbak közé, idén sem lett másképp.

A magyarok felperzselték a színpadot - szó szerint. A padlóba épített LED display egészítette ki Freddie, a magyar küldött dalát, amit hatalmas üdvrivalgással fogadott a közönség.

61. alkalommal rendezték meg az Eurovíziós Dalfesztivált, aminek idén ismét Svédország adott otthont. Legutoljára három éve tartották náluk a versenyt, akkor Loreen számának köszönhették a győzelmet. Tavaly Mans Zelmerlöw vitte haza a trófeát, és ezzel együtt a megrendezés jogát is.

Összesen 18 ország előadói léptek fel tegnap a labda alakú arénában. Freddie negyedikként foglalta el a színpadot, és akkorát robbantott, hogy a közönség üdvrivalgása majdnem megemelte a tetőt. Úgy tűnik, hogy jó ómen volt a rajtszám, hiszen a továbbjutók közül negyedikként mondták be Magyarország nevét. Egy kicsit ismét büszkélkedhetünk, hogy zenében Európa legjobbjai közé tartozunk. Reméljük a tavalyi évhez hasonló eredményeket tudunk elérni.

Itt megtekinthetik Freddie előadását, amivel döntőbe juttatta Magyarországot:


Világszerte több, mint 200 millió ember ült a tévék előtt, hogy megnézzék Európa legnagyobb buliját. Itthon a tévénézők mellett a Március 15. téren szurkoltak a rajongók Freddiért, aminek meg is lett az eredménye.

Az idei felhozatal első körben nagyon erősnek mutatkozott, egy-két kieső kivételével mindenkit el tudtunk volna képzelni a döntőben. Az idei éve mottója a „Come Together – Jöjjünk össze!” volt, ami, senki meglepetésére, a migráns helyzetre utalt. A színpad először nem tűnt túl grandiózusnak, egészen addig, amíg megjelent a magyar delegáció. Igazából az ő produkciójuk volt az első az est folyamán, ami kihasználta a színpad adta lehetőségeket, de nem ők voltak az utolsók. Utánunk jobbnál jobb előadások érkeztek, amelyek egyre jobban a vizuális elemekre fordították a hangsúlyt.

Mint ahogy az lenni szokott, idén is a tavalyi győztes dallal indították a megmérettetést. Mans Zelmerlöw a hangjából ugyan nem vesztett, de a hajkoronája annál inkább; meg "Mickeyegeresedett" egy kicsit tavaly óta. A Heroes című számot gyermekekkel egészítették ki, hogy még a légszőrősszívűbbek se mondhassák azt, hogy rossz volt az előadás.

A műsorvezetők nem sokáig húzták a nézők idegeit, szinte azonnal kezdett a finn énekesnő, aki már az első számmal magasra tette a lécet. Őt követték a folklórt a hip-hoppal vegyítő görögök, majd Moldova jött a maguk táncos asztronautájával.

Freddie negyedikként lépett színpadra, akit hatalmas tapsviharral jutalmaztak a szurkolók az arénában. Meg is érdemelte, tökéletesen énekelte ki az összes hangot.

Utánunk a horvátok jöttek, akik egy csodálatos hangú énekesnőt küldtek a versenyre. Amikor először ránéztünk az előadó fellépő ruhájára, az volt az első gondolatunk, hogy ez egy fa. De szerencsére jöttek a háttértáncosok és megszabadították az énekesnőt tőle.

És jött az első közjáték, amit a svédek egy videóval oldottak meg. A két műsorvezető taxisnak álcázta magát, és úgy furikázták körbe Stockholmban az Eurovízióra érkező szurkolókat.

A megszakítás után jöttek a hollandok, akik feltűnően boldogak és nyugodtak voltak, de ezt el is vártuk a varázs süti anyaországától. A country-t és a késő ’50-es évekre emlékeztető dallamokat ötvöző számukban arra szólították fel a közönséget, hogy lépjenek egyet hátra a mai technológiától, és lassítsanak le.

Hetedikként lépett fel Örményország, akik produkciójából már az első másodpercekben jól láthattuk, hogy sokat költöttek a színpadi megjelenésre. Aztán Európa legkisebb országa, San Marino következett, akik egy török előadót kértek fel, hogy képviselje őket. A dal nagyon hajazott az ABBA stílusára, de nem jött be a taktika, a döntőben már nem láthatjuk őket.

Utánuk az est egyik, ha nem a leglátványosabb előadását láthattuk az orosz Pókembertől, ők idén nagyon a győzelemre hajtanak. Jött a cseh versenyző, aki szinte minden látványelem nélkül énekelt egymagában a színpad közepén. Az előadás egyszerűsége meg is hozta a gyümölcsöt, velük is találkozhatunk a döntőben.

Aztán a ketrecekbe zárt ciprusiak vették át a színpadot, akik az idei év egyik legzúzósabb számával léptek fel. Nagy kontraszt volt köztük, és a következő fellépő, Ausztria között, hiszen az osztrák énekesnő szinte tündérmesébe illő ruhában énekelgetett franciául. A következő szünet előtt még fellépett az este egyik legfelejthetőbb énekese, aki Észtországból érkezett. Kicsit Rick Roll beütése volt a fiúnak, azt vártuk, hogy mikor kezd el trollkodni a színpadon.

Az utolsó ötös csapatban láthattuk még Azerbajdzsánt, akik idén is a megszokott minőséget hozták. Utánuk jött Montenegró, akik még a ciprusi számnál is nagyobbat zúztak, majd Izland következett, ami szintén egy visszafogott, az éneklést az előtérbe helyező produkcióval készültek. Tizenhetedikként lépett fel Bosznia és Hercegovina, akik azzal tűntek ki a tömegből, hogy a saját nyelvükön énekeltek. Az előadásukban megjelent egy vasfüggöny is ami erős üzenetet küldött. Végül egy máltai énekesnő zárta a műsort, aki hatalmasat énekelt, annak ellenére, hogy terhesen állt színpadra.

Amíg a szervezők összesítették a szakmai zsűri és a szavazók pontszámait, addig egy táncos előadással szórakoztatták a közönséget, aminek a témája a migráció volt. A táncosok a játékukon keresztül megjelenítették az Európát sújtó problémákat, kezdve a vízbe fulladt kisfiúval, akinek a képe tavaly járta be a világot. Majd áttértek olyan problémákra, mint a bevándorlók közti összetűzések, a széttagoltság, a hontalanság. A produkció végén a táncosok lemosták magukról a szürkeséget, és a közönség közé bemászva jelenítették meg az álomcélt, az asszimilációt.

Végül jött az eredményhirdetés. 18 ország nézői drukkolhattak, de csak 10 kiadó hely volt a döntőben. Az elődöntő győzteseinek teljes listáját itt olvashatják :

 • Azerbajdzsán
 • Oroszország
 • Hollandia
 • Magyarország
 • Horvátország
 • Ausztria
 • Örményország
 • Csehország
 • Ciprus
 • Málta
 • A döntőben pedig csak nézőkként találkozhatunk Finnország, Görögország, Moldova, San Marino, Észtország, Montenegró, Izland, valamint Bosznia és Hercegovina indulóival. Csütörtökön tartják a második elődöntőt, majd szombaton rendezik meg a finálét, ahol az elődöntőből továbbjutott versenyzőkhöz csatlakozik a négy nagy, és a tavalyi győztes, Svédország is.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

  Kapcsolódó cikkeink

  Na de ki ez a Freddie, akit kiküldtünk az Eurovízióra?

  Rajt-cél győzelmet aratott Pioneer című dala, de már korábban is voltak slágerei.

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Kultúra

  Tovább az oldalra