Extravagáns szülinappal ünnepelte magát a Savaria Slam Poetry

2012-ben rendezték meg a legelső önálló versenyt Szombathelyen, ami azóta is hódít a fiatalok körében.

Születésnapi kiadással jelentkezett a novemberi Savaria Slam Poetry az Agora Kulturális Központban. Az esemény nem csak a szülinap miatt volt rendkívüli, hanem azért is, mert a szerda esti rendezvényen a szombathelyi slammerek alapító tagjai is résztvettek.

A Slam Poetry a múlt század nyolcvanas éveinek közepén jelent meg mint önálló előadói műfaj, a Spoken Word versengő formájaként, Marc Kelly Smith kezdeményezésére. Ez egy modern költészeti stílus, amely csakis szóban és leginkább élőben hatásos. Célja egymás szórakoztatása, kisebb hírnév szerzése és az elgondolkodtatás. Összegezve: Egy szabad verselésű költészeti műfaj, amely egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Hazánkban 2006-ban, míg Szombathelyen 2012-ben „robbant be” a köztudatba. Művelői a „slammerek.”

A szombathelyi kultúresemény fél nyolckor, kis csúszással és vastapssal vette kezdetét, ezzel ünnepelve a jubileumi estét. Majd folytatódott az Open Mic-kal, ahol bármilyen témában felléphetnek a slammelni vágyók, hogy előadják a saját költeményüket.

Slam poetry az Agorában
Kattints a képre, ha meg szeretnéd nézni a galériát
Mészáros D. Zsolt

Az eseményen eredetileg Szombathely témában kellett volna előadni, azonban nem volt túl nagy érdeklődés ez iránt, így a szervezők bedobták a varázsszót: tízszavas verseny. Ebben a feladatban a jelentkezők kaptak 10 kulcsszót, amelyet mindenképp szerepeltetniük kellett a frissen megírt költeményükben.

Ami a tíz szót illeti, elég sajátos lett a repertoár, hiszen a slammereknek ezekből a szavakból kellett dolgozniuk: "pina", "kuka", "videojáték", "plakát", csirkepaprikás", "pilótakeksz", "túlélő", "művészfilm", "kupak",köldökszösz."

A versenyt egy négy fős zsűri egytől tízig pontokkal értékelte. Amely a következőképpen alakult:

I. Hely: Pintér Zsolt Gergő

II. Hely: Papp Pisti

III. Hely:Lukács Dániel

Az egyik legjobb slamről videót készítettünk nektek, hogy kicsit vissza tudjuk adni azt a hangulatot, ami átjár egy ilyen eseményt:

Papp Pisti előadása az Agorában

Az extravagáns irodalmi estén olyan vendégelőadók is felléptek, akik Krausz Dáviddal karöltve megalapították a Savaria Slam Poetry csapatát. Színpadra állt Mersich Ádám, Supán Ádám, Baaj Mohamed Ádám, Varga Richárd és Rozmán Kristóf.

Voltak visszatérő arcok is, a képen Rozmán Kristóf szaval
Mészáros D. Zsolt

Szombathelyen a legelső Slam Poetry versenyt 2012 novemberében rendezték meg és azóta is töretlenül hódít a szombathelyi fiatalok körében. Bárki, aki érzi magában a késztetést, az a színpadra állhat megmutatni a tehetségét, amelyre legközelebb decemberben lesz lehetőség az Agora Kulturális Központban.

Slam poetry az Agorában
Kattints a gépre a galériához!
Mészáros D. Zsolt
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra