Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Extravagáns szülinappal ünnepelte magát a Savaria Slam Poetry

2012-ben rendezték meg a legelső önálló versenyt Szombathelyen, ami azóta is hódít a fiatalok körében.

Születésnapi kiadással jelentkezett a novemberi Savaria Slam Poetry az Agora Kulturális Központban. Az esemény nem csak a szülinap miatt volt rendkívüli, hanem azért is, mert a szerda esti rendezvényen a szombathelyi slammerek alapító tagjai is résztvettek.

A Slam Poetry a múlt század nyolcvanas éveinek közepén jelent meg mint önálló előadói műfaj, a Spoken Word versengő formájaként, Marc Kelly Smith kezdeményezésére. Ez egy modern költészeti stílus, amely csakis szóban és leginkább élőben hatásos. Célja egymás szórakoztatása, kisebb hírnév szerzése és az elgondolkodtatás. Összegezve: Egy szabad verselésű költészeti műfaj, amely egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Hazánkban 2006-ban, míg Szombathelyen 2012-ben „robbant be” a köztudatba. Művelői a „slammerek.”

A szombathelyi kultúresemény fél nyolckor, kis csúszással és vastapssal vette kezdetét, ezzel ünnepelve a jubileumi estét. Majd folytatódott az Open Mic-kal, ahol bármilyen témában felléphetnek a slammelni vágyók, hogy előadják a saját költeményüket.

Slam poetry az Agorában
Kattints a képre, ha meg szeretnéd nézni a galériát
Mészáros D. Zsolt

Az eseményen eredetileg Szombathely témában kellett volna előadni, azonban nem volt túl nagy érdeklődés ez iránt, így a szervezők bedobták a varázsszót: tízszavas verseny. Ebben a feladatban a jelentkezők kaptak 10 kulcsszót, amelyet mindenképp szerepeltetniük kellett a frissen megírt költeményükben.

Ami a tíz szót illeti, elég sajátos lett a repertoár, hiszen a slammereknek ezekből a szavakból kellett dolgozniuk: "pina", "kuka", "videojáték", "plakát", csirkepaprikás", "pilótakeksz", "túlélő", "művészfilm", "kupak",köldökszösz."

A versenyt egy négy fős zsűri egytől tízig pontokkal értékelte. Amely a következőképpen alakult:

I. Hely: Pintér Zsolt Gergő

II. Hely: Papp Pisti

III. Hely:Lukács Dániel

Az egyik legjobb slamről videót készítettünk nektek, hogy kicsit vissza tudjuk adni azt a hangulatot, ami átjár egy ilyen eseményt:

Papp Pisti előadása az Agorában

Az extravagáns irodalmi estén olyan vendégelőadók is felléptek, akik Krausz Dáviddal karöltve megalapították a Savaria Slam Poetry csapatát. Színpadra állt Mersich Ádám, Supán Ádám, Baaj Mohamed Ádám, Varga Richárd és Rozmán Kristóf.

Voltak visszatérő arcok is, a képen Rozmán Kristóf szaval
Mészáros D. Zsolt

Szombathelyen a legelső Slam Poetry versenyt 2012 novemberében rendezték meg és azóta is töretlenül hódít a szombathelyi fiatalok körében. Bárki, aki érzi magában a késztetést, az a színpadra állhat megmutatni a tehetségét, amelyre legközelebb decemberben lesz lehetőség az Agora Kulturális Központban.

Slam poetry az Agorában
Kattints a gépre a galériához!
Mészáros D. Zsolt

Kedves Olvasó!

Hangot szeretnénk adni nektek! Kérjük, segítsetek nekünk abban, hogy elindítsuk új stúdiónkat, és hogy minél több beszélgetést és videót készíthessünk veletek, nektek!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra

Tovább az oldalra