Eddig: 1 716 363 / 3 000 000 Ft, 82 támogató. Még6nap.
Légy része az igazságnak!

Egyházi kézbe kerülhet Vas megye első állami gimnáziuma

A szentgotthárdi Vörösmarty Mihály Gimnáziumot Széll Kálmán javaslatára alapították 1893-ban. Egy általános iskolával együtt lehet most az egyházé.

Egyházi iskolát akar létesíteni Szentgotthárdon a Szombathelyi Egyházmegye. Erről a Szentgotthárdi Nagyboldogasszony Plébánia Facebook-oldalán is írtak, azzal, hogy a elmúlt hetekben eredményes megbeszéléseket folytattak az állami iskolafenntartó képviselőivel, a város vezetőivel, a választókerület országgyűlési képviselőjével, a szlovén és a német nemzetiségű polgárok felelős vezetőivel is.

De a hír már jó ideje kering a városban, ráadásul nem csak egy iskoláról van szó. Megbízható forrásunk szerint a Vörösmarty Gimnázium mellett az egyházmegye szeretné átvenni a Széchenyi István Általános Iskolát is.

A Vörösmarty MIhály Gimnázium
Mészáros Zsolt

Ami azért érdekes, mert jelenleg két általános iskola van Szentgotthárdon, az Arany János iskolában az alsó tagozatosok tanulnak, a Széchenyiben pedig a felsősök. Az egyházmegye tervei szerint mindkét iskolában az első osztálytól a nyolcadikig tanítanának, az egyházivá váló Széchenyi iskola a szintén egyházi Vörösmarty gimnázium alapképzője lenne.

Székely János megyés püspök kedden tart fórumot a tervekről

Székely János megyéspüspök ma, a vasárnap reggeli szentgotthárdi misén beszélt a tervekről, de konkrétumokat, így az iskolák neveit sem említette. Azt viszont hangsúlyozta, hogy a szülők támogatására is szükség van, december 10-én, kedden 17 órakor a városi sportcsarnokban (ami szintén a Széchenyi iskolában van) várja az érdeklődőket egy fórumra.

Az ügy azért is érdekes, mert a szentgotthárdi gimnázium volt Vas megye első állami gimnáziuma, 1893-as megalapításáig csak egyházi gimnáziumok működtek a megyében. A rátóti származású Széll Kálmán, a térség országgyűlési képviselője, akkor már volt volt pénzügyminiszter és leendő miniszterelnök kezdeményezte a megalapítását 1891-ben, az első tanévnyitó 1893 szeptemberében volt.

A gimnáziumban 1898-ban végzett az első lánytanuló, Malmos Mária, igaz, ő magántanulóként érettségizhetett, 1939-ben itt végzett Csákányi László Jászai Mari-díjas színművész, akiről később a szentgotthárdi mozit is elnevezték.

A gimnázium alapításától 2005-ig önállóan működött, 2005-től a Szentgotthárdi Integrált Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészetoktatási Intézményhez tartozik.

Légy része az igazságnak! 2023. november 27-től december 11-ig tart támogatás-gyűjtő kampányunk. Ennek során 3 millió forintot szeretnénk összegyűjteni. Minden forint számít!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet