Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Egyházi kézbe kerülhet Vas megye első állami gimnáziuma

A szentgotthárdi Vörösmarty Mihály Gimnáziumot Széll Kálmán javaslatára alapították 1893-ban. Egy általános iskolával együtt lehet most az egyházé.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Egyházi iskolát akar létesíteni Szentgotthárdon a Szombathelyi Egyházmegye. Erről a Szentgotthárdi Nagyboldogasszony Plébánia Facebook-oldalán is írtak, azzal, hogy a elmúlt hetekben eredményes megbeszéléseket folytattak az állami iskolafenntartó képviselőivel, a város vezetőivel, a választókerület országgyűlési képviselőjével, a szlovén és a német nemzetiségű polgárok felelős vezetőivel is.

De a hír már jó ideje kering a városban, ráadásul nem csak egy iskoláról van szó. Megbízható forrásunk szerint a Vörösmarty Gimnázium mellett az egyházmegye szeretné átvenni a Széchenyi István Általános Iskolát is.

A Vörösmarty MIhály Gimnázium
Mészáros Zsolt

Ami azért érdekes, mert jelenleg két általános iskola van Szentgotthárdon, az Arany János iskolában az alsó tagozatosok tanulnak, a Széchenyiben pedig a felsősök. Az egyházmegye tervei szerint mindkét iskolában az első osztálytól a nyolcadikig tanítanának, az egyházivá váló Széchenyi iskola a szintén egyházi Vörösmarty gimnázium alapképzője lenne.

Székely János megyés püspök kedden tart fórumot a tervekről

Székely János megyéspüspök ma, a vasárnap reggeli szentgotthárdi misén beszélt a tervekről, de konkrétumokat, így az iskolák neveit sem említette. Azt viszont hangsúlyozta, hogy a szülők támogatására is szükség van, december 10-én, kedden 17 órakor a városi sportcsarnokban (ami szintén a Széchenyi iskolában van) várja az érdeklődőket egy fórumra.

Az ügy azért is érdekes, mert a szentgotthárdi gimnázium volt Vas megye első állami gimnáziuma, 1893-as megalapításáig csak egyházi gimnáziumok működtek a megyében. A rátóti származású Széll Kálmán, a térség országgyűlési képviselője, akkor már volt volt pénzügyminiszter és leendő miniszterelnök kezdeményezte a megalapítását 1891-ben, az első tanévnyitó 1893 szeptemberében volt.

A gimnáziumban 1898-ban végzett az első lánytanuló, Malmos Mária, igaz, ő magántanulóként érettségizhetett, 1939-ben itt végzett Csákányi László Jászai Mari-díjas színművész, akiről később a szentgotthárdi mozit is elnevezték.

A gimnázium alapításától 2005-ig önállóan működött, 2005-től a Szentgotthárdi Integrált Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészetoktatási Intézményhez tartozik.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés