„Ez az ügy az erkölcsi fertő legmélye” - Mit mondanak a szombathelyiek a kegyelmi ügyről?

Az utca emberét kérdeztük Szombathelyen többek között arról, mi a véleménye Novák Katalin lemondásáról.

Kaleta-ügy, földvásárlási botrány, kormányközeli vállalkozók és családtagok gazdagodása, Borkai Zsolt, csúszkálás egy brüsszeli ereszcsatornán, helikopterezés, jachtozás. Egyik sem rengette meg úgy a kormányoldallal szembeni bizalmat, mint a február 2-án robbant bomba, amelynek eredményeként, lemondott Novák Katalin köztársasági elnök.

Az elmúlt napok eseményei dióhéjban

Február 2-án jelentek meg ugyanis az első cikkek arról, hogy Novák Katalin kegyelmet adott a bicskei gyermekotthon pedofil igazgatójának falazó K. Endrének. Az igazgatóhelyettest azért ítélték el, mert arra kényszerítette az otthon több kiskorú lakóját, hogy vonják vissza a később pedofíliával elítélt igazgató ellen tett vallomásukat.

A kormányoldalon egy ideig csend volt, a közmédia először nem akart foglalkozni az üggyel, abban bíztak, hogy gyorsan feledésbe merül. De nem így lett, ezért Novák és az igazgatóhelyettes mentegetésébe kezdtek. A köztársasági elnök azzal védekezett, hogy pedofilnak nem adott kegyelmet. Az ellenzék lemondásra szólította fel az államfőt, közismert tanácsadói sorban hátráltak ki mögüle, tüntetések kezdődtek.

Csütörtök este Orbán Viktor miniszterelnök alkotmánymódosítást nyújtott be a kormány nevében, amely lehetetlenné teszi, hogy kiskorú gyermekek sérelmére elkövetett bűncselekmény esetén az elkövető kegyelmet kapjon.

Február 10-én aztán Novák Katalin lemondott, nem sokkal később Varga Judit is bejelentette, hogy visszavonul a közélettől, mert akkori igazságügyi miniszterként ellenjegyezte a kegyelmi határozatot. Balog Zoltán viszont nem mondott le a református egyházban betöltött vezetői tisztségéről, annak ellenére, hogy támogatta a K. Endre kegyelmi kérelmét.

Közben a DK igazságügyi minisztériumi forrásokra hivatkozva azt állítja, Orbán döntött K. Endre kegyelméről. Varga Judit exférje, Magyar Péter pedig elkezdte kiteregetni a szennyest, erősen kritizálja a kormányt és a Fideszt. Ez is még plusz fejfájást okoz Orbánéknak. A miniszterelnök egyébként szombaton tartja majd évértékelőjét.

Itt pedig videónk arról, mit gondol az utca embere Novák Katalin lemondásáról:

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet