Ez várható 2023-ban a kgfb-díjakban

A szakértő elmagyarázza azt is, hogyan lehet a díjnövekedést ellensúlyozni.

A teljes hazai gépjármű-állomány már csak kevesebb, mint harmada érintett az év végi kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (kgfb) kampányban, ez mintegy 80.000 ügyfelet jelent. Hajgató Szilveszrerrel, a szombathelyi NBA Biztosítási Tanácsadó Kft. független alkusz szakértőjével nem csak arról beszélgettünk, hogy a várható kgfb-díjnövekedést hogyan lehet ellensúlyozni, de az is szóba került, hogy a biztosítási piac digitalizációja bizony sok nehézséget okoz az ügyfeleknek. Választ kaptunk, hogy mi az oka a biztosító-ügyfél állandó érdekütközésnek, és érintettük, hogy jövő márciusban jön az első nagy magyar lakásbiztosítási kampány, amelyben évfordulótól függetlenül minden lakástulajdonosnak lehetősége nyílik majd szerződése értékelésére, módosítására, cseréjére.

A mostani kgfb-kampányban a 2010. január 1-je előtt itthon vásárolt vagy külföldről behozott autók tulajdonosai, üzembentartói előtt a választás, hogy maradnak régi biztosítójuknál, vagy egy új társasággal kötnek szerződést. A biztosítóknak november 2-ig kellett kihirdetniük 2024-es tarifáikat, az árakról november 11-ig értesítik ki az ügyfeleket, akik december 1-ig mondhatják fel a meglévő szerződéseiket és az év utolsó napjáig köthetik meg az újakat.

2023-ban a forintgyengülés, a Covid után megnövekedett utazási kedv előidézte több baleset, több károkozás, valamint a szervizek megemelkedett rezsióradíjai miatt átlag 10%-kal drágultak a kötelező biztosítások. Mire számíthatnak az autósok a mostani kgfb-kampányban?

Sajnos, egyelőre úgy tűnik, a felsorolt folyamatok továbbra is fennállnak. A szervizköltségek, a balesetek száma, ezáltal a biztosítók kárráfordítása, továbbra is növekvő tendenciát mutat, így a kgfb-díjak, legalábbis várakozásaink szerint, az idei kampányidőszakban 10-15%-kal tovább drágulhatnak. Az évfordulós kgfb-szerződések éves átlagdíja 36.000-38.000 forint körül várható. A "kampány" szót egyébként lassan már érdemes zárójelbe tenni az év végi biztosító váltások kapcsán, mivel mostanra csak a teljes gépjármű-állomány kevesebb, mint harmada, körülbelül 80.000 autó érintett. Ezen kocsik üzemeltetőinek közel 95%-ka B10-es bónuszban van, így az ebben az időszakban váltók - az év egyéb időszakaira vonatkozó kgfb-átlagdíjakhoz képest - csaknem harmad áron tudnak biztosítási szerződést kötni. Összehasonlításképpen: az év más időszakában 54.000 forint körül alakulnak a díjak. Jellemző, hogy a társaságok portfólióban, ügynevezett veszély közösségben gondolkoznak, ahol nem egyénileg nézik az ügyfeleket, ebből kifolyólag a lojalitást, és a hűséget sem nagyon tudják díjazni. Ha a teljes portfólió kárhányada rossz, akkor emelnek a díjakon, függetlenül attól, hogy mi kármentesen vezettünk. Előfordul olyan is, hogy a meglévő hűséges ügyfelek díját alaphelyzetben emelik, míg új ügyfelek kedvezőbb díjakkal szerződhetnek. Jelentős különbségek lehetnek az egyes biztosítók számai között, ezért is fontos, hogy összehasonlítsuk az ajánlatokat! Az elmúlt években vált gyakorlattá, hogy ha a meglévő biztosítónknak megadunk bizonyos kockázati paramétereket vezetési, és üzemeltetési szokásainkról (ilyenek például, hogy kik fogják vezetni az autót, rendelkezünk-e az évszaknak megfelelő gumiabronccsal, várhatóan hány kilométert megyünk a kocsinkkal, belföldön, külföldön), akkor a kiajánlott index díjakhoz képest, akár 15-20% megtakarítást is el tudunk érni, biztosító váltás nélkül is! Akik mégis váltanának, azoknak december 1-ig van lehetőségük régi szerződésük felmondására. Ugyan a felmondott szerződéseket december 31-ig lehet újra kötni, azonban mindenkinek azt javasoljuk, hogy a felmondással egyidejűleg kösse meg az új szerződését is, a későbbi bonyodalmak elkerülése érdekében.

A kgfb-kampányok során éves átlagban 100-ből mintegy 85 szerződésváltás már közvetítőkön, zömmel a független alkuszokon keresztül zajlik, miért jobb egy alkuszon keresztül szerződni, mint közvetlenül a biztosítóval?

A legfontosabb érv, hogy az alkusz egyetlen biztosítótársaság irányába sincs elköteleződve, független szereplő. Mi, alkuszok a kgfb-piac teljes palettáját közvetítjük, és azt a biztosítót javasoljuk az érintett ügyfélnek, amelyik számára valóban a legkedvezőbb.

Jellemzően, főleg a fiatalabb korosztály, már online köti meg a biztosításait, a nagy biztosítók is sorra szüntetik meg vidéki kirendeltségeiket, vagy ha meg is hagyják egy részét, ott csak üzletkötők alkalmaznak már, nem ügyintézőket. Ezzel szemben az NBA Biztosítási Tanácsadó Kft. két Semmelweis utca irodájában továbbra is várja ügyfeleit. Az egyre digitalizálódó világunkban miért mennek szembe a trendekkel?

Sokan keresnek meg bennünket azzal a problémával, hogy nem tudják megnyitni a biztosítási értesítőket, nem érik el a biztosítójukat, ha mégis, csak chatbotokkal tudnak kommunikálni, akik nem képesek a sablonokon túl érdemi segítséget nyújtani. Elakadnak a kárrendezési ügyeikben, nem azt az összeget kapják, amire számítottak, szóval, nem, vagy nem az elvárt ütemben haladnak az ügyintézéssel. A digitalizáció, az adatvédelem, és biztosítási piac szigorú szabályozásai miatt még egy átlagosan felkészült ügyfélnek is bonyolulttá vált az online biztosítási ügyintézés - kódok, jelszavak sokaságát kellene megjegyeznünk, ami nem könnyű - , így az emberek jó néven veszik, ha a környezetükben van egy olyan biztosítási ügyfélszolgálat, amely folyamatosan, akár személyesen a Semmelweis utcai irodáinkban, akár call centerünkön keresztül elérhető, és ahol felkészült, tapasztalt, piacfüggetlen-szakértőktől érdemi válaszokat kaphatnak. A folyamatos telefonos és személyes elérhetőségen túl van még egy olyan szolgáltatásunk, ami másoknak nem: saját kárszakértővel segítjük ügyfeleinket, ha nem elégedettek a biztosító által megajánlott kárrendezési összeggel. Szeretjük, ha az ügyfelek kárait a bejelentéstől, a lezárásig végig kísérhetjük. Mostanra két szombathelyi irodában közel 20 fős csapatunk szolgálja ki az ügyfeleket. Az általunk kezelt 58.000 szerződés 85%-ka lakossági, és évente 15-20%-al tudunk bővülni.

A biztosítók és az ügyfelek viszonyára jellemző, hogy utóbbiak csak a legritkább esetben elégedettek az előbbiekkel, ha történt egy káreset, a legtöbb ismerős azt meséli a másiknak, hogy "fizettem a díjat tíz évig, mégsem térítették meg a káromat normálisan." Hol csúsznak el a dolgok, mire érdemes figyelni, hogy ne járjunk rosszul, ha egy élet munkáját jelentő családi házunkra, lakásunkra, nagyobb értékű ingóságokra, vagy, akár céges értékekre, ingatlanokra szeretnék biztosítást kötni?

Talán a legfontosabb, hogy ha már fizetjük a biztosítást, ügyeljünk arra, hogy ez hasznosan elköltött kiadás legyen, azaz megfelelő tartalmú legyen a szerződésünk. Javasoljuk a szerződések évenkénti felülvizsgálatát, és a következő példából az is ki fog derülni, hogy ez miért húsbavágóan fontos. Hét éve vásárolt valaki egy 100 m2-es házat 30 millió forintért, és ugyanezzel az összeggel kötött biztosítást az ingatlanra. Hét év elteltével a házat a piacon jelenleg érvényben lévő építőipari árak alapján már legalább 60 millió forintért lehetne újraépíteni. Az ár duplázódásában nagy szerepet játszanak az elmúlt hét évben lezajlott építőipari áremelkedések, és a száguldó infláció. Keletkezik egy 2 millió forintos kár az ingatlanban. A biztosító azt mondja, hogy mivel az ügyfél a biztosítási díjat 30 millió után fizette, nem a valós újraépítési érték, azaz a 60 millió forint után, ezért ők is arányosan fogják csak téríteni a kárt: tehát 2 millió helyett csak 1 millió forintot kap a károsult. Az építőipari árak emelkedése hátrányosan érinti a biztosítókat is, mivel ugyanannak a csőtörés-kárnak a javítása hét év elteltével nem ugyanannyiba kerül, mint korábban. Az ilyen ügyekben sajnos, tehetetlenek vagyunk, utólag maximum kozmetikázni tudunk a kártérítés mértékén. Ezért mindenkinek azt javasoljuk, hogy biztosítási szerződését évente legalább egyszer vizsgáltassa felül, aktualizálja az épületek biztosítási összegét a mindenkori újraépítési értéknek megfelelően. Ehhez mi is szívesen nyújtunk szakértői segítséget. A mai felgyorsult világban a biztosítási szakma hiteltelensége, az idő- és információhiány miatt az emberek nem szívesen foglalkoznak biztosítási szerződéseikkel, pedig kellene. A szerződéseik ezért lehet, hogy olcsóak lesznek, de nem védik meg őket a károktól, mert időközben elavulttá válnak. Esetleges károk alkalmával nagyon fontos a megfelelő kárbejelentés is, ha ebben hiba van, akkor azonnal elutasítja a biztosító. Összegezve: ha nincs rendben a szerződés, vagy rossz a kárbejelentés tartalma, vita lesz a biztosítóval. De ezeket meg lehet előzni, ha évente egyszer, szakértő segítségével, felülvizsgáltatjuk meglévő szerződéseinket.

Újdonság lesz a biztosítási piacon, hogy 2024 márciusában bevezetik a lakásbiztosítási kampányt. A kgfb-kampányhoz képest jelentős eltérés, hogy ebben az esetben az évfordulótól függetlenül minden lakástulajdonosnak lehetősége nyílik szerződésének értékelésére, módosítására, esetleg cseréjére. Mit jelent ez az ügyfeleknek?

Korábban még soha nem volt Magyarországon ilyen egy időpontra koncentrált, jelentős ügyfélfigyelmet generáló lakásbiztosítási kampány, ami érinti a teljes lakásbiztosítási piacot, tehát több mint 3 millió szerződést, és egy hónapig tartó felmondási lehetőséget kínál a lakásbiztosítások tulajdonosainak. A rendelet célja, hogy erősebb versenyt generáljon a lakásbiztosítók között, kedvezőbb helyzetbe hozza a fogyasztókat, akik várhatóan 40-50 biztosítási csomag közül választhatnak majd, az alapcsomagoktól, a prémium kategóriás termékekig. Fontos megjegyezni, hogy a lakás piacon jelentős szórás van az egyes biztosítási csomagok tartalma között, és valószínűleg nem a legolcsóbb termékek fogják a legjobb megoldásokat kínálni. Érdemes lesz nagyon körültekintően megvizsgálni az ajánlatokat, és ezek után kiválasztani az árérték-arányban saját igényeinknek megfelelő biztosítási módozatot. Független piaci szereplőként ebben is szívesen segítünk, akárcsak a későbbiekben esetlegesen felmerülő kárrendezési, és adminisztrációs problémák megoldásában.

Hajgató Szilveszter, az NBA Biztosítási Tanácsadó Kft. független alkusz szakértője szerint az évfordulós kgfb-szerződések átlagdíja 36.000-38.000 forint körül alakulhat
NBA

NBA Biztosítási tanácsadó Kft.


• E-mail: info_KUKAC_nbakft_PONT_hu
• Tel: 06 94 319-890
• Személyesen: H, K, Sze, P: 08.00-16.00, Cs: 08.00-20.00
• Szombathely, 9700, Semmelweis utca 5.