„Ezekben a nem könnyű időkben” – Új műfajok felé is nyit a szombathelyi Végállomás

Vas megye legismertebb koncertszervezői egy sajtóbeszélgetésen mondták el örömüket és bánatukat. Van egy nagyon hosszú tavaszi koncertlistánk is.

Politika vagy kultúra, Szombathely mindig is szeretett külön más pályán mozogni. Talán a történelem, talán Ausztria közelsége az oka, de errefelé nem ritkák az egyéni megoldások.

Nélküled nem megy: támogasd a Nyugat.hu-t adód 1 százalékával! Neked csak pár kattintás, hogy továbbra is a téged érintő dolgokról tudósíthassunk.

Nyugat Média és Világháló Egyesület, adószám: 18889332-2-18
Ide kattintva érheted el kitöltési útmutatónkat!

Ez jut a tudósító eszébe, amikor egy sajtóbeszélgetésen vesz részt a szombathelyi Végállomás Klubban.

A panelbeszélgetés résztvevői: Hufnagel Szabolcs (Hufi), a L.É.T Szombathelyért Egyesület elnöke, a Végállomás Klub vezetője, Horváth Imre – a L.É.T alelnöke, Hegedűs László, Alterába Fesztivál szervezője és Prieger Szabolcs, zenész, szervező. Jelenleg talán ők a legismertebb Vas megyéi koncertszervezők, legalábbis abban a kategóriában, amelyre érdemes odafigyelni.

Horváth Imre, Hufnagel Szabolcs, Hegedűs László és Prieger Szabolcs
Józing Antal

A téma pedig a könnyűzene, a vidéki klubok, a kisebb fesztiválok helyzete Magyarországon, és az összkép még finoman szólva is lehangoló. A klubok és a fesztiválok egymás után húzzák le a rolót, a végletekig beszűkítve a helyzetét a kezdő és haladó előadóknak, illetve a nem mainstream produkciókra kíváncsi közönségnek.

Ennek okairól is szó volt a közel egy órás beszélgetésen, aminek részletebe most nem mennék bele, de úgy tűnik, Magyarországon meglehetősen szerencsétlen együtt állása jött össze a covidnak, az energiaárak és a fellépési díjak elszabadulásának, a generáció- és életmód váltásnak, a rosszul kiírt pályázatoknak, a gyenge fizetőképes keresletnek, közpénzből finanszírozott koncertek gyakorlatának, és annak, hogy a politika úgy matat bele a műfajba, hogy közben magára hagyja.

Ugyanakkor Szombathelyen – és az volt a beszélgetés másik nagy csomópontja – van egy nagyon határozott elképzelés ennek a jelenségnek megfordítására, és már nem csak az elképzelés látszik, hanem annak az eredménye is.

Józing Antal

A L.É.T. Szombathelyért Egyesület s egyesület már eddig hóna alá nyúlt a kezdő előadóknak, szervezett koncerteket, kisebb fesztiválokat, de most szintet ugrik a tevékenységük.

A 30. születésnapját ünneplő Végállomás Klubban nemcsak egymást követik a koncertek, de a műfaji határok is megnyílnak. Habár a fókusz ezután is az az undergroundod lesz, a felhozatalban megjelenik a pop, a hiphop és az alternatív is.

A tavaszi felhozatal magáért beszél.

Józing Antal

Mindezek mellett az egyesület a Zsinagóga udvarban június elején idén megrendezi kétnapos EgySzálFesztet, amelynek már körvonalazódnak a fellépői is. Az biztos, hogy itt lesz például Leskovics Gábor (Pál Utcai Fiúk), Frenk, Szűcs Krisztián (HS7), Ganxta Zolee és Németh Juci, és tárgyalások folynak Likó Marcival (Vad Fruttik) is.

Mindemellett két nagy tehetségkutatót (Hegedűs László szerint tehetségmutatót) tartanak a megyében. Az első április 21-én Átjáró néven (talán sokaknak ismerősen cseng a szó) lesz a Végállomásban, míg a másikat Körmenden rendezik júliusban az Alterába helyett A szervezők lefújták az idei Alterába fesztivált January 24. 12:30 .

Tóth Bíborka és Doma Bence
Józing Antal

A sajtóbeszélgetés előtt két helyi tehetség, Tóth Bíborka és Doma Bence zenélt.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra