Ezekkel a ruhákkal a hidegben sem kihívás a szabadtéri sport

Győződj meg róla, hogy az őszi szabadtéri tevékenységekhez megfelelő ruházat és cipő áll rendelkezésedre.

Sok sportrajongó örömmel várja az őszt, ám a kiszámíthatlan időjárás nehézséget jelent a lelkes futók és az elkötelezett kerékpárosok számára. Minél lejjebb kúszik a hőmérséklet, annál fontosabb, hogy meleg, vízálló és komfortos ruházatban vágjunk neki a kültéri kalandoknak. Most bemutatjuk a legfontosabb darabokat!

Az őszi időszak sokféle szabadtéri sporthoz ideális. Bár focizni, kosarazni vagy teniszezni egész évben lehet, a hűvösebb hőmérséklet sokaknak még élvezetesebbé teheti a játékot. A levelek színkavalkádja túrázni, esetleg futni csábít az erdei ösvényeken. A bringásoknak is érdemes ilyenkor nyeregbe pattanni: akár az országúti, akár a hegyi kerékpározás a szenvedélyed, ősszel élmény végigtekerni a festői útvonalakon.

A sportolók számára ugyanakkor kihívást jelenthet a zimankós idő, az eső, szél, sár, vagy pusztán a hűvösödő esték és reggelek is. Hogyan érdemes felöltöznöd, hogy szembeszállj az elemekkel?

Az alapok: a termikus alsónemű

Az első lépés a megfelelő alsóruha kiválasztása. A termikus alsónemű elengedhetetlen, hogy ebben a szezonban is melegen és szárazon tartsuk a testünket. Válasszunk kényelmes, de nem túl szoros szabású darabokat: ezeknek az alsóneműknek úgy kell melegen tartaniuk, hogy közben ne korlátozzák a mozgásunkat.

A leghűvösebb napokon fontoljuk meg a kétrétegű termikus alsóneműt, hosszú ujjú felsővel és hosszú nadrággal. Keressük a nedvességelvezető anyagokból, például merinógyapjúból vagy szintetikus szövetekből készült alsókat! Ezek az anyagok segítenek szabályozni a testhőmérsékletet, és az izzadság elvezetésével szárazon tartanak.

Szélálló kabát: védelem a hideg ellen

A szeszélyes őszi időben egy szélálló kabát nélkülözhetetlen ruhadarab. Legfőbb előnye, hogy képes megvédeni a szeles időjárás okozta csípős hidegtől. Szélben a hőmérsékletet sokkal hidegebbnek érezzük, mint amilyen valójában.

A szélálló kabátok azonban gátként hatnak, így a szabadtéri tevékenységek során is melegben maradhatunk. Érdemes nedvességelvezető tulajdonságokkal rendelkező darabot keresni, ami megakadályozza az izzadság felgyülemlését.

Magasabb felsőrésszel ellátott sportcipő: támaszték és védelem a lábaknak

A megfelelő lábbeli nemcsak a szükséges tartást biztosítja, hanem melegen és szárazon is tartja a lábát. Túrázáshoz vagy ösvényfutáshoz fektess be egy pár trail cipőbe, ami jó tapadással és vízálló tulajdonságokkal rendelkezik! Ezek a cipők segítenek megbirkózni az egyenetlen tereppel, miközben megvédik a lábad a nedvességtől.

Az olyan sportokhoz, mint a foci vagy a rögbi, amelyeket nedves, sáros pályákon játszanak, fontold meg a kiváló tapadást biztosító, magas szárú, vízálló New Balance cipőket, amelyek magas felsőrésze ellenáll a nedvességnek. A kerékpárosoknak is őszi időjáráshoz tervezett cipőket kell választaniuk, amelyek gyakran szigetelő és vízálló tulajdonságokkal is bírnak.

Sapka, sál és kesztyű

Számos kiegészítő segíthet melegen tartani az őszi sportolás közben. A sapka, sál és a kesztyű viselése csökkenti a hőveszteséget, növeli a kényelmet a szabadban végzett edzések során, míg a nedvességelvezető zoknik szárazon tartják a lábat és megelőzhetik a vízhólyagok kialakulását. A merinógyapjú vagy a szintetikus anyagok erre a célra is jól beválnak.

Inkább rétegesen, mint vastagon öltözz!

A réteges öltözködés szigetelő gátat hoz létre a testünk és a hideg külső környezet között. A meleg levegő a rétegek közé szorul, így minél több a réteg, annál erősebb a melegítő hatás. Ezek a „csapdába ejtett” légrétegek pufferként hatnak a hideg ellen és segítenek stabilan tartani a testhőmérsékleted, ami a különböző aktivitási szintek és az időjárás változásai miatt is ingadozik. Ilyenkor fel- vagy levehetsz rétegeket, hogy kényelmesen érezd magad, ami különösen jól jön, amikor a benti és a kültéri környezet között váltogatsz.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

(X)