Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Ezért esik szét a VS.hu, Matolcsy György unokatestvérének lapja

Az egész úgy kezdődött, hogy a Jegybank 2014-ben létrehozott öt alapítványt.

Egy épülőfélben lévő jobboldali médiabirodalom él most át kellemetlen napokat. A VS.hu-t üzemeltető cég, a New Wave Production Kft. vette meg tavaly a Magyar Telekomtól az Origót, de övék a köpönyeg.hu és a menetrendek.hu is.

Pénteken borult a bili, amikor kiderült, hogy a Nemzeti Bank, a Pallas Athéné Alapítványokon keresztül félmilliárd forinttal támogatta a VS.hu kiadóját. Az már korábban tudható volt, hogy a portál kiadója, a New Wave Production Kft. egy cseh befektetői csoporton keresztül Szemerey Tamáshoz tartozik, aki viszont Matolcsy György, MNB elnök unokatestvére.

Matolcsy György saját unokatestvérét támogatta közpénzből?

A felmondási hullámot Tömeges felmondási hullám a VS.hu-nál 2016. April 25. 14:03 Joó Hajnalka indította el hétfőn reggel a VS.hu-nál, délután pedig Lebhardt Olivér, főszerkesztő is bejelentette, hogy otthagyta a jegybank elnök családi érdekeltségébe tartozó VS.hu-t. Távozása után a facebookon azt írta, hibázott, mikor hagyta, hogy támogatott tartalmak a támogató feltüntetése nélkül jelenjenek meg.

Témába vágó cikk és hirdetés a vs.hu-n.
Nyugat.hu

A bejegyzésben említett támogatott tartalmak fordulat azokra a cikkekre és videós anyagokra utal amit a VS.hu készített az MNB egyik alapítványának támogatásával. Egyiknél sem tüntették fel, hogy a megjelenést ki finanszírozta. Az, hogy mire költik a pénzüket a Pallas Athéné Alapítványok valószínűleg alig érdekelne valamit, ha az elmúlt hónapokban nem éppen erről a témáról zajlott volt heves közéleti vita.

Elvesztette közvagyon-jellegét

A Jegybank 2014-ben hozott létre öt alapítványt. Mindegyik elnevezése Pallas Athéné-vel kezdődik, összefoglaló néven ezért hívják ezeket Pallas Athéné Alaptványoknak. Matolcsy jegybankja összesen 250 milliárd forint közpénz utalt át az alapítványoknak, amiből különféle projekteket és méregdrága luxusingatlanokat vásároltak.

Az alapítványok gazdálkodásáról az MNB és a Fidesz több vezető politikusa is azt mondta, senkinek semmi köze hozzá, mert ahogy a Nemzeti Bank átutalta a pénzt az alapítványnak, azok

elvesztették közvagyon-jellegüket.

Újságírók és politikusok is pereskedtek az ügyben. A bíróság végül nekik adott igazat, így nyilvánosságra kerültek az iratok – ezekből derült ki többek között az is, hogy a VS.hu félmilliárd forintot kapott

fontos társadalmi jelenségek, a médiában elhanyagolt témák korszerű vizuális, dokumentumfilmes és multimédiás feldolgozásárra.

Frissítés: A Vs.hu és az Origo kiadójának közleménye

Az elmúlt napokban megjelent híradásokban téves információk jelentek meg a New Wave Media Kft. és a New Wave Production Kft., valamint a tulajdonában levő Origo és Vs.hu hírportálok tulajdonosi hátteréről. A híresztelésekkel szemben a tény az, hogy Szemerey Tamás eddig sem volt, és jelenleg sem tulajdonosa sem az említett két cégnek, sem a hozzájuk bármilyen formában kapcsolódó portáloknak. Ennek okán azon feltételezések is teljességgel megalapozatlanok, amelyek összefüggéseket láttatnak a rokoni kapcsolatok és a Magyar Nemzeti Bank alapítványai által a fenti cégeknek folyósított támogatások között.

(A cikkhez a 444 és az Index anyagait használtuk)
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Kapcsolódó cikkeink

Tömeges felmondási hullám a VS.hu-nál

Eddig kilenc újságíró, köztük a főszerkesztő mondott fel, miután kiderült, hogy a Nemzeti Bank alapítványai félmilliárdot toltak a kiadóhoz.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra