Fából készül az új műhold-kocka Japánban

És most valami egészen más, gondolták a japánok, szeptemberben pedig már fel is küldik a fakockát az űrbe.

A Kiotói Egyetem és a Sumitomo Forestry japán cég tudósai kifejlesztettek egy kocka alakú, magnóliafából készült műholdat, a LignoSatot. Ez a 10 centiméter élhosszúságú műhold teljesen elég a légkörbe való visszatéréskor, így nem szennyezi a környezetet fémdarabokkal. Doi Takao űrhajós szerint előnyben kell részesíteni a nem fémből készült műholdakat.

A LignoSatot a jövő héten adják át a JAXA japán űrügynökségnek, és szeptemberben egy SpaceX-rakéta fedélzetén küldik az űrbe. A műholdat az ISS japán kísérleti moduljából helyezik ki, hogy teszteljék annak szilárdságát és tartósságát. Az adatokat a kutatók ellenőrzik, különösen a hőmérsékleti változások hatásaira figyelve.

Az űrszemét egyre nagyobb problémát jelent, mivel a Föld körül keringő hatezer műhold 60 százaléka már működésképtelen. A fából készült műholdak előnye, hogy a légkörbe visszatérve elégnek, így nem hagynak maguk után káros hulladékot - írja a Portfolio.hu.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek