Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

"És téged miért rúgtak seggbe, kedves Csaba?" - Kérdezte Fábry Sándor Hendétől

Aki mellett Hende Csaba szóhoz sem jutott a Szombathelyre meghirdetett beszélgetős fórumon. A közönségnek tetszett.

Ha valaki amolyan

polgári

stílusú, konszolidált beszélgetésre számított ma este, csalódnia kellett. Hende Csaba már korábban bemutatkozott új, narrátori, beszélgetőtársi szerepében a Polgári Esték sorozatban, de ilyen nehéz dolga még nem volt.

Beszélgetés helyett egyszereplős stand-up

Egy politikus mindig azért vállal szereplést, hogy ő legyen a középpontban, róla szóljon a történet, és minél nagyobb politikai hasznot húzzon belőle. Ez van, lehet szeretni, nem szeretni. Hendének is ez a célja, ezért nem is lehet kárhoztatni. Ma este ez nem jött be, bőven kapott csipkelődéseket is. Az is gyorsan kiderült, hogy Fábryt elsősorban a honorárium érdekli, meg is jegyezte, hogy eddig még nem volt szó a számlázásról.

Szombathelyi Polgári Esték Fábry Sándorral és Hende Csabával
Polgári környezet
Vágvölgyi Bálint

És az is, hogy ezt az estét még akkor kezdték el szervezni, amikor Hende miniszter volt, Fábry nem is nagyon tudta, hova jön, attól tartott, hogy Simicskóval kell majd beszélgetnie. Persze, kétséges, hogy Fábry egyetlen szavát is igaznak kell-e elfogadnunk.

De profi, ezt már régóta tudjuk róla. Hende bárhogyan igyekezett az elején, egy mondatát sem tudta végigmondani. Pedig igyekezett irányítani a beszélgetést, később feladta ezt. Ettől függetlenül a közönség jól szórakozott, még ha egyszereplős stand up-ot kapott is a

polgári

beszélgetés helyett.

Az EU a legdurvább gyarmatosító

Nem követjük el azt a hibát, hogy egy ilyen, élőbeszédre készült előadást megpróbálunk leírni. Fábry csapongott, ez sem ismeretlen tőle, egy-két megállapításával azért megpróbált megfelelni a szervezőknek. Beszélt afrikai útjáról, és arról, hogy nem szabad mindenhová exportálni a demokráciát és az európai életstílust, mert az nem lesz jó. Azt is megjegyezte, hogy az EU a gyarmatosítás legdurvább formája, ami felér az afrikai népirtásokkal.

Szombathelyi Polgári Esték Fábry Sándorral és Hende Csabával
A közönség
Vágvölgyi Bálint

Mesélt életéről, arról, hogyan lett belőle magyar-német tanár, korábban hogyan nem vették fel az egyetemre egy kevésbé tudatos tüntetés miatt. Hogy a II. világháború előtt igazi multikulturális társadalom voltunk, sok nyelvet beszélő emberekkel, a szakmát hosszú külföldi utakon elsajátító szakemberekkel. Arról, hogyan lehetett talpon maradni a Kádár-korszakban. Hogy dramaturgként együtt dolgozott a legnagyobb magyar rendezőkkel, és színészként is kipróbálhatta magát.

Beszélt moszkvai élményeiről, annak minden abszurditásával együtt, és tényleg érthető volt az orosz néplélek néhány jellegzetessége.

Szibéria az oroszok gyarmata

Fábry önálló, aki igaz, hogy nem titkolja Fidesz-szimpátiáját, de nem hajlandó átvenni a Fidesz-kurzus szóhasználatát és begyakorolt sémáit. Olyan művészekről beszélt pozitívan, akiket a mostani hatalom - finoman szólva - nem kedvel, néha oda is csípett egyet.

Szombathelyi Polgári Esték Fábry Sándorral és Hende Csabával
Vágvölgyi Bálint

Megjegyezte, hogy röhög a szittyázókon, mert amikor mi hont foglaltunk, Kínában abban az időben már újságot nyomtattak. Szóval, szerénység és tájékozottság - mondta. Egy pillanatban megkérdezte Hendétől, miért is rúgták seggbe (így, szó szerint), Hende nem nagyon válaszolt. Azt is kijelentette, amellett, hogy Szibéria a Föld egyik, ásványkincsekben leggazdagabb területe, egyúttal ma is egy igazi gyarmat, az oroszok gyarmata.

Rákay Philipről például kijelentette, azért ő a legjobb a környezetében, mert

sok fasszal vette körül magát

. Hogy az olajszőkítési nyomozás közben eltűntek a bizonyítékok, és a magyarok olyan amatőrök, hogy egy normális bérgyilkosunk sincs, azokat is importálni kell. Elmesélte, már akkor tudta, hogy farfekvéses lesz az új demokrácia, amikor Szűrös Mátyás kiáltotta ki a köztársaságot, és hogy Simicska nem értette meg, mi az a barátság.

Szombathelyi Polgári Esték Fábry Sándorral és Hende Csabával
Ugye, mi jó barátok vagyunk
Vágvölgyi Bálint

A végére azért jutott egy kis gyurcsányozás is, aztán megkérdezte Hendétől, igaz-e, hogy azt terjeszti, hogy ők ketten jó haverok. Mert akkor ezt tisztába kell tenni - mondta, és elmesélte, csak néhányszor találkoztak. Aztán Hende végre be akarta zárni az estet, de Fábry ezt sem engedte neki, ő köszönt el.

A közönség azért hálás volt, hiszen így egy ingyenes Fábry-show-t nézhettek végig.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra