„Összefogunk, folytatjuk, nem félünk” – Fáklyával tüntettek a tanárokért Szombathelyen

A demonstráción arra buzdították a pedagógusokat, álljanak ki magukért, és egy héten keresztül sztrájkoljanak.

Kellemes hangulatban, nagyjából 100-150-en tüntethettek szerdán késő délután a szombathelyi Berzsenyi téren, ahová a tömeg fáklyákkal a kézben vonult.

Öt óra előtt nem sokkal érkeztem a helyszínre, ekkora a teljes tömeg egy része volt csak ott - az egyébként szimbolikusnak szánt - helyszínen, a szombathelyi (korábbi) Tanárképző Főiskola, vagyis az ELTE szombathelyi campusa előtt. A cél ugyanaz, mint nagyjából másfél hete: üzenni a kormánynak, "fizessétek ki a tanárainkat” .

Fáklyás tüntetés az oktatásért Szombathelyen
Kellemes hangulatban zajlott a tüntetés.
Mészáros D. Zsolt

A menet aztán folyamatosan nőtt, később már a sor végét sem nagyon lehetett látni (mondjuk ebben az is szerepet játszhatott, hogy időközben besötétedett).

Negyedóra múlva viszont már a demonstráció „fő helyszínén”, a szintén szimbolikusnak nevezhető Berzsenyi téren gyűltek össze a tüntetők, ahol már várták őket a felszólalók. Az egyetem korábbi, D épülete előtt Molnár Áron színész, a NoÁr mozgalom alapítója, Bozzay Ákos az ADOM diákmozgalom szombathelyi elnöke, valamint Totyik Tamás és Gosztonyi Gábor a szervező Pedagógusok Szakszervezete részéről.

Molnár Áron beszédében elég lendületesen fejtette ki, hogy „kutya kötelességük” nekik és másoknak is kiállni a pedagógusokért.

Leállásra buzdítottak

Elmondta, a tanárokat megfélemlítik, a diákokat pedig nem engedik kockás ingben menni az évnyitóra. Kifejtette: próbáltak sztrájkolni, engedetlenkedni, a hatalom azonban mostanra már nem mer embereket elbocsátani, mert az emberek ott vannak az utcákon.

Fáklyás tüntetés az oktatásért Szombathelyen
A színész oktatási leállásra buzdította a jelenlévőket.
Mészáros D. Zsolt

Felhívta a figyelmet arra is, eddig hatvan pedagógus jelentette be, november 14. és 18. között egy hetes sztrájkot tart , akik mellé a mai napon további húsz óvodapedagógus is csatlakozott. Ezzel kapcsolatban a színész elmondta, arra kér mindenkit, legyen egy egész hétig tartó, országos oktatási leállás .

Végül a diákokhoz szólt, akiket megkért arra, álljanak ki tanáraikért, és „ húzzuk ki az oktatást a szarból” .

Tudnak olvasni?

Molnár Áron után Bozzay Ákos jutott szóhoz, aki kifejtette, azért van itt, mert „elege van az oktatási rendszerből” . Ezek után a tömeg együtt skandálta a felszólalóval: „fizessétek ki a tanárainkat” illetve, hogy változást akarnak.

Fáklyás tüntetés az oktatásért Szombathelyen
A tüntetésen főként a fiatalok domináltak.
Mészáros D. Zsolt

Bozzay elmondta, a változás szelei lassan, de fújdogálnak, mivel a közmédia november 4-én, Hadházy Ákos tüntetését élőben közvetítette, valamint a tanárok és a diákok által közösen írt reformpontokat is beolvasta.

Erre egyébként viccesen egy tüntető bekiabálta a tömegből, hogy

„Miért, tudnak olvasni?”

Ezt egyébként a résztvevők nevetve fogadták.

Ezután egyébként a fiatal diák megjegyezte, követelik, hogy folyjon nyilvános párbeszéd az oktatásról, hozzanak létre egy önálló oktatási minisztériumot, és azt, hogy a közmédia hitelesen tájékoztassa az adófizetőket.

Fáklyás tüntetés az oktatásért Szombathelyen
Független közmédiát és önálló oktatási minisztériumot is követeltek.
Mészáros D. Zsolt

Pintér Sándorról is beszélt Bozzay Ákos, akiről csak annyit mondott, tiszteli az időseket, de nem érti, hogy egy 74 éves miniszter honnan tudhatja, hogy rohamosan fejlődő világunkban milyen változásokra van szükség az oktatásban. Ennek kapcsán egy tüntető újból bekiabálta, hogy a belügyminiszter bűnöző.

„Összefogunk, folytatjuk, nem félünk”

Végezetül Gosztonyi Gábor és Totyik Tamás beszélt a jelenlévőkhöz. Ők azzal kezdték felszólalásukat, hogy „bértollnokoknak, csürhének és gazembereknek” nevezték a pedagógusokat. Ezután két perc néma vigyázzállással üzenetek a „bértollnokoknak” mondván, ők tisztességes magyar állampolgárok, akik megérdemlik a tiszteletet.

Fáklyás tüntetés az oktatásért Szombathelyen
A PSZ két alenöke arra kért minden pedagógust, vegyen részt a sztrájkban.
Mészáros D. Zsolt

Kiemelték, a tizenkét éve hatalmon lévő kormány „közoktatási ámokfutása” egész egyszerűen megbocsáthatatlan, a „jövő nemzedékének a végét jelenti” .

Ezután hosszasan sorolták a kormány „bűneit”, és vádolták meg a Szalay utca „fura urait”. Többek között azzal, hogy „megcsinálták a közoktatás Trianonját” és hogy azokat, akik ki merik mondani a véleményüket, a hatalom megbélyegzi, megfélemlíti és elbocsátja.

Fáklyás tüntetés az oktatásért Szombathelyen
Mészáros D. Zsolt

Végezetül arra kértek mindenkit, csatlakozzanak a fent már említett sztrájkhoz vagy a november 18-án esedékes országos élőlánchoz. Kollégáikat továbbá arra kérték, hogy a magyar közoktatás napján, november 22-én tartsanak demokráciaórákat, és jöjjenek minél többen a Kossuth térre, ahol november 26-án lesz demonstráció.

Felszólalásuk végén pedig elmondták:

„Összefogunk, folytatjuk, nem félünk.”

A tüntetés ezek után békés hangulatban, közös fotózással és a Mi vagyunk a grund című dallal véget ért.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet