A Falcótól a Bloomsdayig – Újabb bejegyzésekkel bővült a szombathelyi értéktár

Híreink vannak a lokálpatriótáknak. És nem csak azoknak.

2019 októberében csodálkoztunk rá A Tankenyérbolttól a Szent Márton temetőig - Ezek a nemzeti értékek vannak Szombathelyen 2019. October 27. 07:45 a szombathelyi értéktárra, amit aztán részletesen bemutattunk olvasóinknak. Annál is inkább, mert viszonylag kevesen tudnak róla.

Összefoglalva: a 2012-es Hungarikumokról szóló törvény szerint a helyi önkormányzatok úgynevezett települési értéktárat és települési értéktár bizottságot hozhatnak létre.

Ezeknek feladata:

 • a településen fellelhető nemzeti értékek azonosításának szervezése,
 • a településen fellelhető nemzeti értékek adatait tartalmazó gyűjtemény létrehozása,
 • azok megyei értéktárba történő megküldése.
 • Szombathelyen 2014 óta működik a bizottság, ismert helyi szakemberekkel, és időközben a lista A Tankenyérbolttól a Szent Márton temetőig - Ezek a nemzeti értékek vannak Szombathelyen 2019. October 27. 07:45 is szép hosszúra nyúlt már.

  Néhány nappal ezelőtt a városi honlap arról tájékoztatott, hogy ismét összeült a bizottság, és négy újabb felterjesztést fogadott el.

  De mivel ezek nem voltak megnevezve, rákérdeztünk a polgármesteri hivatalnál, és azt is tudakoltuk, hogy legutóbbi cikkünk óta mivel bővült a lista.

  Ezek szerint 2020-ban egyetlen tétel került be a szombathelyi értéktárba.

  Szent István park

  Indok: A park helyi jelentőségű védett természeti terület, népszerű a város lakosai körében. A Szépítő Egyesület és a város közös fáradozásának szimbóluma.

  A mostani négy új elfogadott jelölés pedig:

  FALCO KC Szombathely

  A bajnoki címet ünneplik a Falcónál.
  Mészáros D. Zsolt

  Indok: Tradicionálisan nagy múltú, dinamikusan fejlődő kosárlabda csapat, melyet 1980-ban alapítottak és 1992-től megszakítás nélkül szerepel a magyar élvonalban, rendre a felsőházi rájátszásban, a bajnokesélyes topcsapatok között. A klub háromszoros magyar bajnok (felterjesztéskor kétszeres). A pályán mutatott teljesítmény mellett a nézőszámot tekintve is a csúcson van, toronymagasan a FALCO hazai mérkőzéseit látogatják a legtöbben.

  Almásy László szellemi öröksége

  Almásy László a Nílus partján.

  Indok: Almásy Lászlót afrikai expedíciói, a Líbiai sivatagban tett útjai és az Uveinat–hegység barlangjában felfedezett sziklafestmények tették világhíressé. A magyar aviatika, földrajztudomány és kartográfia is sokat köszönhet neki. Tevékenységeit rendszeres publikációival és műveivel népszerűsítette. Családi és emberi kapcsolatai szorosan kötötték Szombathelyhez.

  A szombathelyi zsidóság történetének értékei

  A szombathelyi zsinagóga.
  Bonyhádi Zoltán

  Indok: A szombathelyi zsidó polgárok élete, az általuk létrehozott építészeti, történelmi, szellemi alkotások nagyban hozzájárultak a város fejlődéséhez. A város arculatának szerves része az általuk létrehozott értékek sokasága, melyek megőrzésre méltóak.

  Bloomsday

  Bloomsday 2021
  Mészáros D. Zsolt

  Indok: James Joyce Ulysses című regénye főszereplőjéről elnevezett napot a Joyce-kultusz ápolói évente vidám eseményekkel ünneplik világszerte. Szombathelyen 2021. évben 27. alkalommal került megrendezésre az esemény, mely nagy mértékben hozzájárul a magyar-ír kulturális kapcsolatok ápolásához, fejlesztéséhez.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Kapcsolódó cikkeink

  A Tankenyérbolttól a Szent Márton temetőig - Ezek a nemzeti értékek vannak Szombathelyen

  Legalábbis a városi Értéktár Bizottság szerint. Ha ön lokálpatrióta, most kibontakozhat.

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Csak Szombathely