Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Fázhatnak a korrupt oligarchák, komoly projektbe vágnak az Origóról levált újságírók

A Lázár-ügy miatt távozottak - plusz a hírportál egykori alapítója - nem hagyják annyiban, és egy nonprofit oknyomozói projektbe fognak.

A közösségi tartalommegosztásra szakosodott nemzetközi oldalon, a bárki által használható Medium.com-on jelent ma meg egy írás, a címében Magyarországgal, ám angolul.

Az írás jegyzői Weyes Balázs Origo-alapító, illetve a hírportál két korábbi vezetője, a 2014 nyarán feltehetően politikai okokból eltávolított akkori főszerkesztő Sáling Gergő, és a szolidaritásból utána nem sokkal lemondó akkori helyettese, Pethő András - ő volt az, aki kirobbantotta a végül saját eltávolításukat okozó sztorit Lázár János toronymagas szállodai számláiról.

Magyarországon az igazság kimondása egyre nehezebb. Van egy tervünk, hogy ezen változtassunk

Ez a címe az írásnak , ami arról szól, hogy ők hárman új kezdeményezésbe fognak, amire itthon még nem volt példa. Elindítják a Direkt36-ot, ami egy nonprofit projekt lesz, és tényfeltárással fog foglalkozni. De nem akármilyennel: belemenőssel. Abban az értelemben is, hogy kemények lesznek, és abban az értelemben is, hogy le fognak ásni a dolgok mélyére.

Weyer Balázs, Sáling Gergő, Pethő András
Medium.com / Direkt36

Erről a 444-nek ma így nyilatkoztak :

Nem azt szeretnénk, hogy a mindenki fejében meglévő pletykákhoz és elméletekhez adjunk újabb támpontokat. Hanem tényleg a történetek mélyére ásnánk, analitikus módszerekkel, és nem a kérdések számát szaporítanánk, hanem megpróbálunk majd minél egyértelműbb válaszokat adni. Azt szeretnénk, hogy annak a kevés anyagnak, ami megjelenik nálunk, legyen egyértelmű hatása, következménye.

Vagyis úgy tűnik, hogy nem fognak úszni az árral, nem szállnak be a mindennapi hírversenybe, ritkábban írnak majd, az viszont hardcore lesz.

Elgondolásuk hasonlít az Átlátszó tevékenységére, ám azt mondják, hogy a Direkt36 nem egy aktivista oldal lesz, hanem színtiszta oknyomozó újságírás. Ez viszont rendszerint időigényes munka, ami azt is maga után vonja, hogy a szokásos hirdetési modellek biztosan nem fognak működni náluk, hiszen bevételt csak iszonyúan pörgő hírgyártással lehet elérni - így maradnak az alapítványi támogatásnál, és számítanak majd adományokra is.

Na de mi a helyzet Lázár Jánossal meg a nyomással?

Az egykori Origo-főszerkesztő Sáling erről is beszélt a 444-nek, igaz, helyenként kénytelen volt kerülőutakon fogalmazni, hiszen egyrészt korábbi szerződésének titoktartási záradéka kötelezi erre, másrészt szerinte hiába tud az ember dolgokat, azokat bizonyítani is tudnia kell:

ezek a kifogások nem formális e-mailben jönnek, nem fejléces papíron érkeznek, hanem megjegyzések vannak, kérések, utalások, és ezeket nagyon nehéz bizonyítani.

Tüntetés a sajtószabadság és Sáling Gergő Origo-főszerkesztő mellett Budapesten
Unger András

A Lázár-cikket jegyző Pethő András már egy fokkal nyíltabban mondta el, hogy amikor március végén Sáling félrehívta, és elmondta, hogy az Origó vezetése kérte, hogy halasszák el a Lázár János utazási költségeinek kiadásáért a Miniszterelnökség ellen indított pert, akkor vált világossá számára, hogy nem babra megy a játék.

Ez annyira egyértelműen egy politikai jellegű kérés volt, amire nem volt példa a korábbi tíz évben. Éppen azért, mert szakmai elvekkel egyáltalán nem volt összeegyeztethető, felperesként nem tartottam elfogadhatónak a halasztást. Ez már nyilvánvaló jele volt annak, hogy itt nem úgy mennek a dolgok, ahogy korábban

- mondta el a cikkben, amit itt érdemes nagyon elolvasni , mert sok minden más is van benne.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Kapcsolódó cikkeink

Így tüntettek az Origo menesztett főszerkesztője mellett

Hétfő késő este - állítólag politikai nyomásra - kirúgták, kedden már szimpátiatüntetés szerveződött Sáling Gergő mellett. Ott voltunk.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra