Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Fekete-Győr András: Látom, hogy Szombathelyen legyőzik a Fideszt ősszel

A Momentum elnöke a múlt héten járt Szombathelyen. Pártépítésről, ellenzékiségről, választási esélyekről beszélgettünk vele.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nem félnek attól, hogy ebben a széles ellenzéki összefogásban elerodálódnak a pártok, a Momentum is elveszíti az egyéniségét, és majd jönnie kell valakinek, aki ezen túllépve képes lesz egy új Magyarországot teremteni?

Nincs más lehetőség, mint együtt indulni a Fidesszel szemben. Ez a választók elvárása, és ez a kötelességünk.

Momentum Találkozó a Bellagioban
Kovács Dávid

Az elveinket semmi esetre sem adjuk fel. Olyan politikusokkal nem működünk együtt, akik a múltban vagy a jelenben korrupcióban vettek és vesznek részt, vagy rasszisták, antiszemiták. Budapesten például a 7. kerületben nem állnánk be az MSZP közös jelöltje mögé. Hunvald György személye számunkra vállalhatatlan. Valaki mást tessék itt indítani kedves MSZP, mert különben nincs megállapodás!

Ám Szombathely a legjobb példája annak, hogy lehetnek egyértelműen jó jelöltek is. Nemény András olyan polgármesterjelölt, aki mögé a Momentum teljes szívvel be tud állni. Ő már letett valamit az asztalra. Nagyon úgy néz ki, hogy Baján is -civil együttműködés indul a Fidesz ellen és a polgármesterjelölt személyét is közösen fogják meghatározni, vagy Pécsett Péterffy Attila indul, aki nem momentumos, de a Momentum színpadján mutatkozott be a választóknak.

Meddig tarthat ez az együttműködés?

Elkezdtük, de a végét nem látom. Azt látom, hogy ez az együttműködés akár 2022-ben is működhet. Én 2019-ről úgy gondolkodom, hogy már 2022-őt tartom szem előtt. Ha az idei EP- és önkormányzati választásokon nem tudunk komoly eredményeket elérni, akkor 2022 elúszik.

De optimista vagyok 2019-cel kapcsolatban.

Mitől optimista? A tüntetésektől?

Azért vagyok az, mert látom, hogy Pécsett le lesz győzve a Fidesz, és le lesz győzve Szombathelyen, Egerben, és valószínűleg Miskolcon is. Látom annak is az esélyét, hogy Budapesten meg lesz verve Tarlós István. Az EP-választás eredményét nem látom, csak azt tudom, hogy a Momentumnak egy mandátuma biztosan lesz.

Mi a véleménye a közös EP-listáról? Van olyan mérés, ami azt mutatja, hogy a közös listán rosszabb eredményt érnének el az ellenzéki pártok, mint külön listákkal.

Nagyon rizikósnak tartom a közös EP-listát. Nem akarok még egy olyan rosszízű egyeztető, sárdobáló, frusztrált tárgyalgatást látni, mint ami az országgyűlési választások kampányában volt. Szerencsére a Momentum nem vett abban részt. A választók lelkét nem szabad azzal mérgezni, hogy a pártok azon vitatkoznak, ki hányadik lesz a listán.

Momentum Találkozó a Bellagioban
Kovács Dávid

Az önkormányzati választásokkal kapcsolatban teljesen más a helyzet. Ott már tavaly nyáron, előremutató módon elkezdődtek a tárgyalások.

A másik ok, amiért nem támogatom a közös listát az, hogy az EP-választás tisztán arányos rendszerben zajlik. A választók most először szavazhatnak arra, akit kedvelnek, akiben látják az erőt, a potenciált, a reményt. Ezt a lehetőséget vétek lenne elvenni tőlük.

A szakértők szerint, ha az ellenzék jól szerepel az EP-választásokon, akkor az Európai Néppártban is csökken a Fidesz szerepe, és ez elindíthatja a párt gyengülését. Ezért az ellenzéknek nagy energiát kellene fektetni az EP-kampányba. Egyetért vele?

Ez abszolút igaz, és a Momentumnak most az EP-választás a fő prioritása. Remélem, a többi pártnak is. Mi abban fogunk együttműködni az EP-választáson a többi ellenzéki párttal, hogy közösen mozgósítunk. Mindenki vigye el saját szavazóit, mert akkor a Fidesz kisebbségbe kerülhet. És akkor valóban kieshetnek az Európai Néppártból, az európai döntéshozatalból, vérkeringésből, és ezzel elveszítik befolyásukat.

A Momentumnak mennyire sikerült megőriznie az erejét a vesztes parlamenti választások után?

Nem csak megőrizni, növeli is sikerült. Akkor három százalékot ért el a Momentum, most négy-, öt-, hat százalékra is mérnek minket. Megduplázódott a szimpatizánsok száma, a tagság pedig megtriplázódott. Soha nem látott belépési hullám volt a választások után. Az emberek jó része úgy érezte, most lett elég ebből a rendszerből, nagy pofont kaptak, és tenni akarnak. És a Momentumban, mint cselekvő erőben látják azt a közösséget, ahol ezt megtehetik.

Momentum Találkozó a Bellagioban
Kovács Dávid

Itt, a beszélgetésen Momentum: „Mi egy teljesen új nemzedék vagyunk” 2019. February 16. 07:56 is elhangzott, hogy a Momentum városi párt, de a vidéket is meg kell fogni, mert a Fidesz ott erős. Sikerült kijönni a jól fésült értelmiségi párt szerepéből? Ha egy momentumos megszólal, úgy beszél, hogy az üzenete nem mindig jut el az átlagemberekhez.

Egyrészt igaz, a Momentum főként értelmiségi pártként indult. Olyan témákba állt bele, ami leginkább az értelmiséget érdekli, a CEU, a Magyar Tudományos Akadémia vagy a civil szervezetek jövője. A Nolimpia kampány, vagy a rabszolgatörvénnyel szembeni országos ellenállás szervezése azonban egészen más volt, mindenkiről szólt. A NOlimpia során azt mondtuk, szétlopjátok a jövőnket, ezt nem hagyjuk, és inkább megspórolunk háromezer milliárd forintot az országnak.

Amit máshol furfangos módon azért elköltöttek…

Így van, de ezzel a Momentum mégis azt üzente, hogy ha az emberek összefognak, akkor ez a rendszer és Orbán Viktor megállítható. De visszatérve a kérdésre, egyre több helyen jelenik meg a Momentum helyi szervezete. 50-60 helyen volt tüntetés decemberben és januárban a rabszolgatörvény miatt, és mindenhol ott voltak a momentumosok szervezőként és felszólalóként. És nem úgy, hogy Budapestről küldtük oda az embereinket, hanem helyiek szervezkedtek, szólaltak fel. Nagyon szépen alakul ez, de idő kell hozzá.

Momentum Találkozó a Bellagioban
Kovács Dávid

Gondoljanak bele, hogy két éve lépett színre a Momentum - előtte másfél évig szerveztük magunkat a felszín alatt. Az alakuláskor főleg egyetemisták, pályakezdők voltak jelen, mostanra vannak nyugdíjasok, középkorúak is szép számmal a pártban. Növekszünk, fejlődünk, erősödünk.

A beszélgetésen Momentum: „Mi egy teljesen új nemzedék vagyunk” 2019. February 16. 07:56 azt mondta, hogy az EP-választáson 50 százalékos részvételre számít. Ez magas, tekintve, hogy korábban 29 és 38 százalék között volt a részvételi arány. Mire alapozza, hogy most sokkal többen mennek el szavazni?

Én száz százalékos részvételt várok, de 50 százalékra számítok. A Fidesznek is fontossá vált ez a választás, és ha a Fidesz beleáll, az az ellenzéki szavazókat is mozgósítja.

Köztémává válik a dolog.

Igen. És a NER-ben úgy érzik az emberek, hogy most már minden választásnak tétje van. Egyre több fiatal lépi át a választási korhatárt, ők meg lélekben közelebb vannak az EU-hoz, mint a nagyszüleink, szüleink generációja, inkább elmennek szavazni. A tavaly április 8-án a Momentumra szavazók 60 százaléka első szavazó volt.

Érdekes volt a számunkra, hogy vajon mennyire tud közvetlen lenni és szót érteni az emberekkel egy ilyen környezetben. A jelek szerint megy ez Önnek. Most egy bowling clubban, máskor egy kocsmában tartanak beszélgetéseket. Ez egy koncepcióváltás? Közelebb akarnak kerülni az emberekhez?

Momentum Találkozó a Bellagioban
Kovács Dávid

A kezdetektől az emberek, a hétköznapi kihívások között vagyunk. A Momentumról néhányan azt mondják, hogy egy elitista, értelmiségi társaság, de ha vannak is diplomák a közösségben, hiányoznak a magas lovak. Nagyon Nyitott, kíváncsi, tenni akaró emberek vannak a Momentumban, akik szeretnek kérdezni, figyelni, másokat meghallgatni.

Az első országjárásunkon körbe ültettük az embereket és a helyi problémákról kérdeztük őket. Nem az van, hogy mi megmondjuk neked, hogyan kell gondolkodnod, de mi szívesen inspiráljuk a gondolataid.

Soha nem megyek úgy sehová, hogy azt gondolnám, jobban tudok valamit, mint az ott jelenlévők. Nagyon sokat tanulok ezekből az alkalmakból.

A vesztes választás után mennyi ideig gondolkodott azon, hogy folyatja-e?

Nulla percig.

És most is úgy gondolja, hogy jól tett?

Nagyon.

És hogyan látja a jövőjét? Mi szeretne lenni ebben az országban?

Én most egy közösségszervező politikus vagyok, aki pártelnöki minőségben teszi ezt. Most nekem a legfontosabb a Momentum sikeressége, eredményessége. Mögöttünk egy olyan új politikai generáció van, ami nincs máshol. Jövőbe tekintő, becsületes, felkészült emberek. Tragédia lenne, ha ez a közösség szétszéledne.

Momentum Találkozó a Bellagioban
Kovács Dávid

Habár az új politikai generáció nemcsak fiatalokat takar, de igenis, ki kell emelnem a fiatalságot. A fiatalok létrehoztak egy cselekvő mozgalmat, és nem csatlakoztak egy már meglévő, hitehagyott párthoz. Óriási veszteség lenne az országnak, ha mi feladnánk és elmennénk külföldre. De nem adjuk fel, és maradunk idehaza.

Április 8-án, a választások után kiálltunk a színpadra és azt mondtuk a választóknak, hogy köszönjük a bizalmukat. A Fidesznek nem tudunk gratulálni a győzelemhez, mert mocskos módszerekkel érték ezt el, és folytatni fogjuk a harcot. Most itt vagyunk, növekszünk, nehéz a munka, mert nehéz eljutni minden faluba, nem is tarunk még ott, de dolgozunk rajta.

Ez hosszú évek munkája lesz. Speciel igaza volt a korrupt kormányfőnek, amikor azt mondta: ez egy hosszútávfutás. Meglátjuk, mit hoz az élet, én politikus vagyok, egy közösség vezetője, lehet, hogy egyszer majd egy nagyobb közösség vezetője leszek. Nem tartok még ott, de készülni kell a kihívásokra.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés