Meglestük Felcsúton Orbán épülő stadionját és budiját

„Majd szólok Viktornak, hozza a géppuskát” – mondja a miniszterelnök szomszédja arra a kérdésünkre, mi lesz, ha jönnek Felcsútra a Fradi-szurkolók. Faluriport következik, egy helyről ahol rövidesen minden lakosra két ülőhely is jut: a felcsúti fociparadicsomból.

Mindenkinek van egy álma, Az enyém te lettél! Van egy nagy-nagy ideálja, Az enyém te lettél…

dúdolgatom magamban, miközben a lappon (nagyanyám így hívta a füves kaszálót) Orbán Viktor víkendháza felé gázolunk. Csaholnak a kutyák, messzebb a kerítés mögött egy szimpla sátort pillantok meg, körülötte magánházas építkezés, közepén egy kecskével, mekeg ránk. Az első nőnemű élőlény, akivel találkozunk, amióta Felcsúton vagyunk. Délidő közeleg, eddig jobbára csak stadionépítő munkásokba botlottunk, akik a közértbe siettek elemózsiáért.

Orbán Viktor kert végi pavilonja, mögötte az új stadion
Orbán Viktor kert végi pavilonja, mögötte az új stadion
Mészáros Zsolt

Hoppá, egy tökös kiskert, ezen mégsem gázolunk át. Akkor megpillantjuk, mit megpillantjuk, elénk magasodik, fölénk tornyosul, és agyonnyom a nagy álom: megannyi daruval, életfaerdőt formázó tetőszerkezetével az 1800 fős falu stadionja, Felcsút 3,5 milliárdosra saccolt gigantikus büszkesége. Ha a saját szememmel nem látom, nem hiszem el, hogy tényleg ekkora, és hogy tényleg ennyire irracionális ez itt, a puszta közepén. Hihetetlen képződmény a szép fekvésű magyar falu szívében.

Parasztház, stadionnal – még nem eladó

Hogy mit látunk? Íveket és íveket, mintha a Kékszakállú herceg várát készülne valaki megkonstruálni, sehol egy egyenes, csak fura formájú életfaoszlopok. A hajlított fa tetőszerkezetből (merthogy fedett lelátók lesznek) is látunk már ízelítőt, stílusában tökéletes Makovecz-eszencia. Benne lesz minden, amit egy nemzeti szívvel átitatott focikomplexumból ki lehet hozni: sok fa, hozzá manóvárszerű betonstruktúra.

Miniszterelnöki nyaraló a szomszédban stadionnal
Miniszterelnöki nyaraló a szomszédban stadionnal
Mészáros Zsolt

Tövében beazonosítjuk Orbán Viktor telkét is, parasztházával és pavilonjával. És nem hiszem el, tényleg, udvari budi is van, amiből, ha kitárja a miniszterelnök az ajtót, elé tárul majd a fociidill. Még rádió sem kell, az őszi szezontól saját pavilonjából élvezheti az NB1-es meccseket.

Orbán Viktornak amúgy szép és gondozott víkendháza van – egy pöpec módon felújított tornácos parasztház, falumúzeumba illő – én sem szeretnék mást, ha pihenésről lenne szó. (Felcsút fontos Viktornak, ezt tudjuk, nála összeforrt a falu a focival: amíg a fiatal Orbánt 1977-ben nem igazolta le a Székesfehérvári MÁV Előre, addig az 1931-ben alapított Felcsúti MGTSZ SE-ben futballozott. 1999-ben aztán, már miniszterelnökként hazatért, a megye II-es klub igazolt játékosa lett. A hepehupás pálya és a roskadozó öltöző aztán egyszeriben a csoda útjára lépett: megújult, a Felcsút SE pedig masírozott előre.)

Orbán Viktornak nem kell messze mennie, ha ki akar nézni egy meccsre
Orbán Viktornak nem kell messze mennie, ha ki akar nézni egy meccsre
Mészáros Zsolt

Merthogy a lényeg: ez a kis falu, nagy hátszéllel, tényleg csodát művelt. A miniszterelnök által alapított futballakadémia az őszi szezonban már az NB1-ben játszik. És mindezt ezzel a 3500 fős stadionnal fejelik meg, a lehető legkorszerűbbel, minden igényt kielégítővel. És ez álom 2014 tavaszára, legkésőbb Húsvétra tényleges valóssággá is válik.

Mindenkinek van egy álma…

Orbánnak ez is teljesülni látszik, és – képzeljék! - nem közpénzből, hanem a lelkes mecenatúra eredményeként. (Csak lapozzuk át, kik a Puskás Akadémia FC szponzorai – akik önként és érdek nélkül adakoztak hárommilliárdot egy falucska stadionjára. Tehát a Puskás Akadémia támogatója az OTP és a MOL mellett Mészáros Lőrinc helyi polgármester vállalkozása, de a Spar, a CBA vagy a Trigránit mellett feltűnik a Közgép is.)

Megtekintjük a híres akadémiát, ahol Viktor fia is tanult

A miniszterelnök alapította Puskás Akadémia sem panaszkodhat, állapítjuk meg már a főutcán, bekukkantva a kerítésen: a sok száz akadémista igazán ízléses és gondozott környezetben cseperedhet bele a magyar fociba. Pláne, hogy a kert végében, az ablakukba szinte behajlik a magyar csúcsstadion.

Puskás Akadémia
Puskás Akadémia
Mészáros Zsolt

Egyet azért nem értek, miközben a főutcán járunk-kelünk, hogy miért ennyire közel, a családi házak tövébe épül ez a stadion, amikor lejjebb, a faluban körös-körül hatalmas üres telkek és szántók vannak? Miért jó, ha az akadémiától és a családi házaktól egy hajításnyira magasodik? És hol fognak a szurkolók parkolni? A zaj vajon egyik házban élőt sem zavarja majd? De ez részletkérdés, aki kitalálta, tudja a választ, ahogy azt is, hogy vajon egy a falu összlétszámát tekintve is kétszer akkora stadionban ki fog szurkolni?

„Majd szólok a Viktornak, és hozza a géppuskát”

Visszasétálunk a főutcára. Útközben megörülünk egy idős bácsinak, aki kedvesen és szolgálatkészen vállalkozik egy kis interjúra. Mázlink van, elárulja ő bizony Viktor szomszédja:

Orbán Viktor szomszédja
Orbán Viktor szomszédja
Mészáros Zsolt

- Mit szólnak a stadionhoz itt a faluban?

- Örülünk neki, ki az, aki nem örülne ennek? Persze, biztos vannak olyanok a faluban, aki nem örülnek a Viktornak. Sokan azt mondják, hogy minek ide ekkora nagy stadion, inkább máshová kéne tenni ezt a pénzt, nem ebbe.

- Ismerik a helyiek az akadémistákat?

- Nem igazán, van vagy háromszáz gyerek, külön iskolájuk, éttermük van, megvan nekik mindenük.

- Gyerekkorában is ismerte a miniszterelnököt és a családját?

- Igen, hogyne, akkor lejjebb laktak.

- Mennyi időt tölt Orbán Viktor Felcsúton?

- Nem olyan sokat, de amikor teheti, akkor itt van, főként a meccseken. A család ritkábban jön vele.

- A falubeliek gondozzák a kertjét?

- Ő maga nem, de vannak kertészei.

- Milyen meccset nézne szívesen?

- Mindegy milyen meccset. Hát biztos jönni fogunk.

- Melyik a kedvenc csapata?

- Mi más, hát a Felcsút!

- Nem fél attól, hogyha ilyen közel épül a stadion, akkor nagy lesz a zaj vagy a forgalom?

- Nem.

- És ha jönnek a Fradi szurkolók?

- Majd szólok a Viktornak, és hozza a géppuskát…

Felcsút, Orbán mintafaluja

Miután megcsodáltuk az akadémiát is, teszünk egy sétát Orbán Felcsútján is. Rendezett, virágos falu, szép vidéken, Budapesttől egy köpésre. Ennyi pazarul felújított közintézményt még sehol sem láttam. A Kastélyóvoda a csúcs, a neve nem vicc, ide valóban kis hercegként léphet be a kiscsoportos. Talán egyedül a posta olyan, mint az átlagfaluban. Hasonlóan újszerű az iskola, de új tetőzetet, szép sárga homlokzatot kapott még a körzeti megbízott háza is. Pazar játszóteres, székelykapus parkocskában hűsölhetünk – mint a mesében, a felcsútiaknak az árnyas ligetes térségben még kis termelői piacot is kialakítottak.

Kastély óvoda
Kastély óvoda
Mészáros Zsolt

De itt sincs mindenhol kolbászból a kerítés, ami feltűnik, a vegyesség: az egyik ház, mintha Szép házak mintafüzetéből lépett volna elő, nemrég felújított, mellette kidőlt-bedőlt szedettség, sok a régebbi, nem tipikus sátortetős parasztház is. A szegénység és gazdaság együtt, egymás tőszomszédságában.

Felcsút
Felcsút
Mészáros Zsolt

A főutcával átellenben aztán egy vadregényes kis utcába tévedünk. A hídon egy újabb interjúalany – megint egy kecske. Hajtunk fel a dombra, ahol egyszeriben véget érnek a házak. Egyszemélyes parkoló áll a semmiben: az eltévedt újságírók fordulója. Gyönyörű térség, az út mellett aládúcolt házak, közöttük egy-egy felújított otthon, vegyes környék. Az út folytatásaként, a stadionnal szemközt egy földút visz látszólag a semmibe, gyönyörű kis túraútvonal, innen messziről megcsodálható az Orbán-birodalom. Az út végén egy kanyarral, amivel vissza lehet érni a stadionhoz. Áthaladunk a tiloson, a munkaterületen, ahol az út szélén dombnyi magasan műanyag zsákok hevernek halomban, ég a tábortűz, a nyári rekkenőben egy idős bácsi égeti őket.

De ki jár majd ide meccsekre? Hát mi!

A falu stadionjában kétszer annyi ülőhely lesz, mint ahányan ténylegesen itt élnek. De majd a környékbeli kisebb falvakból és Bicskéről is átjárnak meccset nézni. Sőt, később lehet vonattal is jönni szurkolni, hiszen az akadémia megvásárolta a nem használt szárnyvonalat a MÁV-tól, ahol majd Bicskéről Alcsútig mennek a kocsik. Mert megépül, ez biztos. És még egy fontos érv: ez az a hely, ahol ha NB 1-es meccsek idején miniszterelnököt akarunk látni, biztos megtehetjük. Végezetül jegyezzük meg: bárki álma valóra válhat, hiszen számos olyan eladó telket és házat láttam Felcsúton - akár a stadion tőszomszédságában is - ahol beszotyizva és befröccsözve a csúcsrangadók után mi is megpihenhetünk. Sőt még biciklire sem kell szállni, a saját a kertünkből szurkolhatunk! Siessenek, amíg el nem szabadulnak az ingatlanárak!

Nem támogatott video formátum
Video: Felcsút - Szombathely másfél perc alatt
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet