Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Félelmetes sebességgel öregszik Magyarország, Vas és Zala megye az élbolyban

Ha struccként bedugjuk a fejünket a homokba vagy elénk hajított politikai gumicsontokat rágcsálunk, akkor nem tűnik problémának.

Na itt sem lehet egyszerű lakni, ha valaki fiatal

– állapítottuk meg még valamikor a nyár végén a szlovén határ felé autózva a 86-os úton, valahol Zalalövő és Lenti között. Merthogy a falvakból mintha elköltözött volna az élet, hiába a nyári vakáció, gyerekeknek nyoma sem volt, az öreg házak előtt egy néhány nyugdíjas ücsörgött, nézve a főutcán eldübörgő kamionokat.

Füredi pletykák
Garai Antal Atom

A jelenség és a látvány cseppet sem egyedi, csak a városokban kevésbé türemkedik a szemünk elé.

De ha egy pillantást vetünk a KSH adataira, rögtön kiderül, hogy riasztó gyorsasággal öregszik Magyarország, és ebben az öregedésben Zala és Vas megye a szomorú lista élbolyában található.

Egy lakóterület jelenlegi és jövőbeli népesedési kilátásit a statisztikusok az úgynevezett „öregedési index”-szel jellemzik. Ez egy egyszerű osztás: a 65 év feletti népesség a gyerekek (0-14 év) százalékában.

Azaz minél kisebb ez a szám, annál fiatalabb a népesség, minél nagyobb, annál öregebb.

Nos, az öregedési index Vas megyében, 2001-ben, tehát nem is olyan régen, még 94 volt, azaz több gyerek volt, mint öreg, mára azonban 145-re kúszott fel, ami azt jelenti, már messze több a nyugdíjas, mint a fiatal. Egészen pontosan: jelenleg megyénkben 33.448 gyerekre 48.539 öreg jut.

A gyerekek az ezredfordulón még 43,5 ezren voltak, ami azt jelenti, röpke másfél évtized alatt gyakorlatilag eltűnt a gyerekkorosztályunk közel negyede!

És a KSH legújabb adatai egyértelműen azt vetítik előre, hogy ez a trend a jövőben nem javulni, romlani, és nem javulni fog: Vas megyében például az idei év első félévében 1009 gyermek született, miközben 1855 személy halt meg.

A magyar lakosság 1981-től kezdett el fogyni, a születések száma azóta kb. a felére esett vissza.
KSH

A szomszédos Zalában még rosszabb a helyzet, a fent említett öregedési index ott 161,8, amivel mellesleg kétes dicsőségű országos csúcstartók.

Az elöregedésnek már most megannyi apró jelét látjuk a mindennapjainkban: ahogy zsugorodnak az iskolák, úgy szaporodnak az időseknek szóló rovatok a helyi napilapban vagy a reklámok a tévében. Ahogy eltűnnek a gyerekek a falvak utcáiról, úgy látják meg politikusaink az egyre nagyobb lehetőséget a nyugdíjasokban, hogy aztán olyan döntéseket hozzanak, amely az utóbbi korosztályt részesíti előnyben.

Ha megnézzünk a kormány mostanság futó félelemkeltő migrációs kampányait, nem nehéz kitalálni, hogy ki is lehet a fő célcsoport, és éppen a napokban jelentették be, hogy az elkövetkezendő hetekben a nyugdíjasok nyugdíjkorrekcióra, prémiura és Erzsébet-utalványokra számíthatnak év végi ajándékként.

pixabay.com

De ez még csak a szolid kezdet.

A KSH – amit mostanság a legnagyobb akarattal sem lehet a rossz hírek hordozójának tekinteni – egy 2015-ben megjelent tanulmányában azzal kalkulál, hogy 2060-ban mindössze 7,9 millió lesz az ország lakossága, de nem tartanak elképzelhetetlennek egy 6,7 milliós forgatókönyvet sem.

Ezzel egyidejűleg a fent említett öregedési index országos átlaga a jelenlegi 128-ról 2030-ra 170-re ugrik, hogy 2060-ra valahol 250 és 300 között legyen; azaz egy gyerekre három öregember jut majd.

Orbán Viktor Szombathelyen
Bonyhádi Zoltán

Hogy mindez mit jelent a mindennapokban, azt nehéz elképzelni, de ha megpróbáljuk, nagyjából a következő eredményeket kapjuk:

 • Az aktív keresőknek sokkal több nyugdíjast kell majd eltartaniuk.
 • Az idősebbek csak később tudnak nyugdíjba menni, különben fenntarthatatlan lesz a nyugdíjrendszer.
 • Az egészségügyre hatalmas nyomás nehezedik majd.
 • Arányaiban sokkal több lesz közöttünk az idős, beteg ember.
 • Még több lesz a magányos ember (főleg nők körében, merthogy a férfiak korán halnak).
 • Települések, sőt egész országrészek néptelenednek majd el.
 • Iskolák és óvódák végtelen sora zár majd be.
 • Bizonyos szakmákban óriási hiány lesz majd.
 • Radikálisan átrendeződik az ingatlanpiac.
 • Iparágak épülnek majd ki az idősek kiszolgálására.
 • Tovább gyengül a fiatalok érdekérvényesítő képessége a politikában.
 • Az ország elöregedése tovább gyorsítja a fiatalok elvándorlását.
 • Az elöregedés persze nem Magyarország sajátossága, de legtöbb helyen van valamiféle koncepció. Japán például időseket gondozó robotokban gondolkodik , míg mások – Németország, Ausztria, Olaszország stb. inkább a bevándorlásban látják a választ.

  Ez utóbbi nyilván macerás és kockázatos vállalkozás, de hogy mi lesz a végső mérlege azt nem a magyar kormány óriásplakátjai, ál- és bérszakértői, hanem majd a történelem fogja megmondani.

  Eközben nálunk a közbeszédben mintha tabu lenne maga a téma is, a kormány és szoros pórázon tartott médiája kommunikációs gumicsontokat hajigál a lakosságnak, akik lelkesen csócsálják az aktuális Soros-kérdést, vagy éppen azt, hogy éppen ki kit utál az ellenzéki minipártok közül.

  Pedig mennyivel súlyosabb kérdés, hogy mit látunk majd, ha 20-30 év múlva autózunk Zalalövő és Lenti között.

  Ön szerint?

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet

  Tovább az oldalra