Felszámolták a csempészbandát: ők felelhetnek a két megfulladt menekült haláláért is

„Ez az elmúlt évek egyik legnagyobb sikere a csempészmaffia elleni küzdelemben” – mondták.

Felszámolta a rendőrség azt a nemzetközi csempészszervezetet, amely Magyarországról rengeteg migránst szállított Burgenlandba. Ausztriában, Szlovákiában, Csehországban és Romániában összesen 205 embert tartóztattak le.

A banda állítólag több mint 36.100 embert fuvarozott. A csempészek számlájára írják a burgenlandi határon januárban történt lövéseket, és azt az októberi esetet is, amikor egy kiseherautóban két menekült holttestét találták meg. Megfulladtak.

A vizsgálatok még tavaly kezdődtek. A bécsi belügyminisztérium csütörtöki sajtótájékoztatójáról az ORF.at azt írja, hogy az embercsempészek mintegy 152 millió eurós forgalmat bonyolítottak le.

„Ez az elmúlt évek egyik legnagyobb sikere a csempészmaffia elleni küzdelemben” – hangzott el a sajtótájékoztatón. „Ezekkel a bandáknak semmit sem ér az emberélet, a profitról, a kapzsiságról, a brutális maffiamódszerekről van szó” – mondta az osztrák belügyminiszter, és bejelentette, hogy minden rendelkezésre álló eszközzel továbbra is fellépnek az embercsempészet ellen.

A két szerencsétlen holttestének felfedezése után hajtóvadászat indult a csempészek után.
Thomas Lenger, Monatsrevue / BVZ

A Burgenlandi Állami Bűnügyi Rendőrség 2021 eleje óta egyre gyakrabban figyeli meg a migránsok csempészését Burgenland határátkelőin és a zöldhatáron, amelyet elsősorban kisteherautóval hajtottak végre. Ezek a csempészetek, amelyek során átlagosan 30 migránst szállítottak, mind Bécs déli részébe vezettek. A burgenlandi nyomozók vizsgálatai kiderítették, hogy ezek az utak egyetlen bűnszervezethez kapcsolhatók.

A román rendőrhatósággal és a román összekötő tiszttel együttműködve megállapították, hogy a fő elkövető és a szervezet vezetője az Ausztriában már jól ismert 28 éves román állampolgárságú Nicu Gavril O. volt. A banda feje egyszer már börtönben volt St. Pöltenben, de 2020 novemberében sikerült megszöknie a kórházi kezelés után.

A további nyomozások egy Bécsben lakó csempészhez vezették a rendőröket, a férfit megfigyelés alá helyezték. A nyomozók egy biedermannsdorfi autószerelő műhelyre is rábukkantak, amely a csempészautók átalakításáért volt felelős. A bandatagot január 25-én tartóztatták le. Kihallgatása során teljes beismerő vallomást tett, és értékes információkat adott a kihallgató tiszteknek a szervezet felépítéséről, a helyszínekről és az érintett személyekről. A bűnszervezetet végül a rendőrhatóságok felszámolták.

Május eleje óta új „éles akció” indult Ausztriában az embercsempészet ellen. A Belügyminisztérium tájékoztatása szerint eddig hat csempészt tartóztattak le.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Sokkoló