Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

412 millió a szombathelyi Óperint utca környékére

Cigányozással fűszerezett vitát hozott az egyik épület felújítása, most megmutatjuk a komplett tervet.

A szombathelyi közgyűlés a májusi ülésen Nem lesz Söptével közös ipari park 2013. May 30. 08:44 fogadta el az IVS (Integrált Városfejlesztési Stratégia) második szakaszának terveit. Mindez nem ment simán, a közgyűlés előtt a szombathelyi Jobbik egy közleményt adott ki, amiben azt kifogásolták, hogy 170 milliót szánnak az Óperint 18. szám alatti, 52 lakásos társasház felújítására.

Ajándékba 170 milliót?

Mindezt cigányozással fűszerezve, a közleményt így csak nagyon kevés lap hozta le. Balassa Péter jobbikos városi képviselő a közgyűlésen Nem lesz Söptével közös ipari park 2013. May 30. 08:44 ezt kifogásolta is, és tovább fokozta a helyzetet, mondván, a Óperint utcai épület roma lakói lepusztítják a lakásokat, és most a város ajándékba ad nekik 170 milliót annak felújítására.

Sajtónyilvános bejárás az Óperint utca 18-ban
Galáriánk az Óperint 18.-ról
Bonyhádi Zoltán

A felszólalás komoly vitát hozott, a többi képviselő pártállástól függetlenül elítélte Balassa felszólalását, ezt aztán a jobbikos képviselő a másnapi sajtótájékoztatón Sunnyog a szombathelyi városvezetés? 2013. May 31. 15:46 felháborítónak nevezte, és azt is, hogy a jelen lévő újságírók nagy része is kritikákat fogalmazott meg.

Néhány nappal később aztán Horváth Zoltán, az LMP városi képviselője hívta a sajtót egy bejárásra az Óperint utca 18-ba, ezen mi is ott voltunk Nem vagyunk retkek, lakásromboló gazemberek 2013. June 05. 17:13 . Most pedig megmutatjuk a komplett programot, ami az egész városrészt hivatott rendbe tenni, ráadásul úgy, hogy az ott élőknek felzárkóztató programokat is szerveznek.

Leszakadással fenyegetett terület

Kezdjük a területtel. Az alábbi térképen látható, hogy pontosan melyik városrész érinti a felújítás. Gyakorlatilag a belső Körmendi út és a Dózsa György utca két oldaláról van szó.

A felújításra váró terület
Nyugat.hu

A terület valóban leromlott állapotban van, az épületek jó része öreg, komfort nélküli, jelentős hányaduk szociális bérlakásként működik. És itt idézünk a közgyűlés jövő heti ülésére készült anyagból:

„A „Körmendi út – Óperint utcai” akcióterület Szombathely város társadalmi-fizikai-gazdasági szempontból leszakadással fenyegetett településrésze, melynek fizikai-, infrastrukturális állapota erősen leromlott és fejlesztendő, lakosságcsoportjaik társadalmi helyzete, foglalkoztatási színvonala, életkörülményei szegényesek, a településrész városi és közösségi funkciókkal való ellátottsága alacsony szintű, melynek következtében ezen városrész csak korlátozottan képes közvetlenül bekapcsolódni a város gazdasági-társadalmi vérkeringésébe.

A területen koncentráltan jelentkezik a munkanélküliség, melyet tovább súlyosbítanak a hátrányos helyzetű csoportok jelenlétéből és a közbiztonság romlásából származó problémák. Az akcióterület megújulásra és modernizálódásra való képessége Szombathely Város fejlődési folyamatának egyik kulcskérdése.

A meglévő problémák ismerete, a folyamatok értékelése, valamint az eddigi városfejlesztési tapasztalatok alapján megállapítható, hogy a spontán fejlődési folyamatok önmagukban nem képesek magukkal hozni az akcióterület komplex megújulását, így a terület által ellátott funkciók összehangolt fejlődését és területi alapon történő megerősödését.”

A városrész szociális jellemzőit egy táblázatban is összefoglalták.

A főbb szociális jellemzők
Nyugat.hu

Körforgalom, közvilágítás

A program főbb elemei már ismertek, de azért felidézzük őket, először azokat, amelyek az épületekhez, létesítményekhez kötődnek. Felújítják az Óperint utca 18. számú, 52 lakásos épületet, és korszerűsítik annak energetikai rendszerét. Felújítják az evangélikus és a református templom homlokzatát, korszerűsítik a Dózsa Gy. utca gyalogátkelőhelyeinek világítását.

Körforgalmat építenek ki a Dózsa Gy., Kálvária, Óperint utcák kereszteződésénél, és fejlesztik a zöldterületet a Károli Gáspár téren.

Az alábbi térkép ezeket a munkákat mutatja meg.

Az építések, felújítások
Nyugat.hu

Könnyebb beilleszkedés?

De az épületek felújítása még nem jelenti a városrész rehabilitációját, az ott élők számára ezért felzárkóztatást célzó programokat szerveznek. Köztük közösségfejlesztő akciókat, idegennyelv-oktatást, a Savaria Rehab Team pedig közfoglalkoztatási lehetőségeket dolgoz ki számukra.

Mindettől azt várják, hogy javul a közlekedés biztonsága, képzettek lesznek a területen élő lakók, csökken a munkanélküliség, a közösségi munka eredményeként könnyebben megy a beilleszkedés, ennek következtében pedig csökkenek az előítéletek.

A komplett program 412 millióba kerül, amihez a városnak semmit nem kell hozzátennie. Ha a pályázat sikeres lesz, a teljes költséget az EU finanszírozza.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Kapcsolódó cikkeink

Nem vagyunk retkek, lakásromboló gazemberek

A szombathelyi, Óperint utcai lakók, akiket a Jobbik mélyen megsértett emberi mivoltukban, megmutatják, hogyan élnek valójában.

Sunnyog a szombathelyi városvezetés?

Nem fukarkodtak a szavakkal a szombathelyi közgyűlés utáni sajtótájékoztatón sem. Volt szó korrupcióról, rasszizmusról, sunnyogásról, és sok mindenről.

Nem lesz Söptével közös ipari park

A bioerőműről közvélemény-kutatást tartanak, lehet, hogy a városé lesz az MMIK, korrupciógyanús ügyet hozott elő az MSZP. Ez csak a dióhéj.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra