Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Rá se ismernének, úgy kipofozták a körmendi kórházat - Bejártuk, műtősblokkoktól a kórtermekig

50 ezer ember könnyebbülhet meg, hamarosan Vas megye déli részén is lesz egy vállalható, európai színvonalú kórház. 1,7 milliárdból kívülről-belülről nagyon más lett.

Mi még emlékezünk a régi huzatos kórtermekre, a koszlott falakra, a rideg kőlapszerű járólapokra, és a falakról pergő vakolatra. Volt hozzátartozónk, aki heteket töltött itt. Ugyan az emeleti műtőkben akkoriban nem jártunk, de állítólag azok beáztak. Nem sírja vissza senki, amilyen állapotok másfél évvel ezelőtt itt, a körmendi kórházban lehettek. 30 évig nem nyúltak hozzá, nagyon ideje volt már egy alapos felújításnak.

Bejártuk a felújított körmendi kórházat
Emlékszik, hogy nézett ki?
Bonyhádi Zoltán

Most még nem a hivatalos átadáson jártunk, az utolsó simítások jelenleg is zajlanak, de jórészt már kész a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház körmendi Batthyány-Strattmann telephelyének rekonstrukciója. A beruházás összköltsége 1,7 milliárd forint volt, amit uniós forrásból finanszíroztak. (Pontosabban, az unió a Markusovszkynak 1,7 milliárdos támogatást adott, aminek 85%-át fordították a körmendi kórházra, egyéb uniós forrásból 300 milliót tettek hozzá, valamint 100 millió forintot adott Körmend városa.) Az hatemeletes tömbben - hallhattuk a bejáráson - helyet kap majd a belgyógyászat, a sebészet, de összehasonlíthatatlanul jobb körülmények közé kerül a járóbeteg-ellátás. Új műtőblokk és korszerűbb műszerek is érkeznek.

A földszinten a sürgősségi ellátás, a diagnosztika és egyes szakrendelések kapnak helyet, az első emeleten pedig további szakrendelőket nyílnak.

Bejártuk a felújított körmendi kórházat
A földszinten található a sebészeti ambulancia
Bonyhádi Zoltán

A krónikus belgyógyászat a második szinten működik majd, a felsőbb emeleteken pedig a sebészet és a műtők lesznek.

Bejártuk a felújított körmendi kórházat
A műtő egyelőre üresen áll - kattintsa végig képgalériánkat!
Bonyhádi Zoltán

Összesen tíz új betegágyat vásároltak, a többi kórterembe visszakerülnek a régi ágyak. A bejáráskor mi két-három ágyas kórtermeket láttunk, a szobákhoz mindenütt korszerű, akadálymentesített mosdókat és wc-et is kialakítottak.

A szülészeti osztályt viszont nem indítják újra

A kórház főigazgatója, Nagy Lajos közölte, szakmailag továbbra sem indokolt, hogy Körmenden külön szülészeti osztályt tartsanak fenn. A térségben a vajúdó kismamák már jó pár éve Szombathelyre mennek. Hiába hajtogatja az ellenzék, hogy legyen újra Körmenden szülészet, a térségben tapasztalható születésszám nem indokolja az újraindítást. Ráadásul egy alacsonyabb szintű ellátás az újszülöttek és az édesanyák életét is kockáztatná.

Sajtótájékoztató a körmendi kórházban
Bebes: Közel 50 ezer ember ellátása oldódik meg itt helyben
Bonyhádi Zoltán

A körmendi kórház felújítása az elmúlt 50 év legjelentősebb egészségügyi fejlesztése a térségben, nemcsak a körmendiek, hanem a térség minden polgárát szolgálja majd. Közel 50 ezer ember ellátása oldódik majd meg itt helyben - közölte Bebes István, Körmend polgármestere.

A felújított körmendi kórházba a betegeket és az osztályokat Szombathelyről fokozatosan, december közepétől szállítják majd át.

❤️ Nélküled nem tudjuk megírni! Ajánld fel adód 1%-át a Nyugat.hu-nak
Adószámunk: 18889332-2-18 Nyugat Média és Világháló Egyesület
Segítség és letölthető nyilatkozat ide kattintva érhető el.
Köszönjük nektek! ❤️

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra