Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

918 újonc jöhet a SEK-re

1181-en kérték első helyen felvételüket, közülük 918-an kezdhetik meg tanulmányaikat szeptembertől a szombathelyi intézményben. – Az eredményekről ma délelőtt kaptunk tájékoztatást.

Prof. Dr. Gadányi Károly, a NYME-SEK elnök-rektorhelyettese egy személyes szállal indított: elmesélte, épp 50 éve annak, hogy ő is kézbe vehette a felvételi értesítését. Akkoriban az egyetemek nem küldtek SMS, partit sem szerveztek a felvételizőknek, így tarlószántás közben, a postás hozta neki a jó hírt. - De térjünk vissza a témánkra...

Tegnap este nyilvánosságra hozták az idei felsőoktatási felvételi ponthatárokat, így már nem titok, hogy a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központjába 1181-en kérték első helyen felvételüket, közülük 918-an kezdhetik meg tanulmányaikat szeptembertől a szombathelyi intézményben. – Az eredményekről ma délelőtt kaptunk tájékoztatást.

Sajtótájékoztató a SEK-en
Prof. Dr. Gadányi Károly, elnök-rektorhelyettes tájékoztat
Vágvölgyi Bálint

Prof. Dr. Gadányi Károly, elnök-rektorhelyettes elmondta, hogy közel 3000 fiatal nyújtotta be 5000 jelentkezését a szombathelyi karokra, amelyből Szombathelyt 1181 fő jelölte meg első helyen.

24%-kal csökkent a jelentkezők száma

Az ismert felsőoktatást érintő megszorítások következtében azonban tavaly még országosan 53500-an tanulhattak teljes állami támogatásban. 2012-ben ez a szám 33927 főre zsugorodott.
A szombathelyi képzések esetében is a korábbi évekhez képest csökkent a jelentkezők száma. Míg 2011-ben 1584-en első helyen jelölték meg a szombathelyi intézményt, addig 2012-ben 1181-en, a csökkenés tehát 24 százalékos.

Sajtótájékoztató a SEK-en
Sajtótájékoztató a SEK-en
Vágvölgyi Bálint

A legnépszerűbb képzések továbbra is a sporttudományi, anglisztika, földrajz, történelem alapszak, valamint a mesterképzések területén a tanár szakok.
A NYMSE SEK karai az általános felvételi eljárás eredményei alapján 61 képzést indítanak. A gólyák közül a legtöbben földrajz nappali alapszakon kezdhetik meg tanulmányaikat: csak ide 53-on hallgatót vettek fel.
Legnehezebb volt bekerülni kommunikáció és médiatudomány szakra, ahol idén csak levelező képzést indítanak, itt 415 pontot kellett elérni a jelentkezőknek. A természettudományos képzések területén átlagosan 240 pont volt a határ.

Pótfelvételire még lehet jelentkezni

Akik most nem nyertek felvételt, augusztus 10-ig pótfelvételire is jelentkezhetnek, hiszen az egyetem minden képzési területen lehetőséget biztosít erre, azonban már csak költségtérítéses formában. Ahogy Németh Pétertől, a Tanulmányi Hivatal vezetőjétől megtudtuk, a Tanulmányi Hivatal a pótfelvételi alatt a C-épületi aulában hétköznap 9 és 13 óra között lesz nyitva. Az intézmény ez idő alatt is elérhető e-mailen keresztül tanulmányi, felvételi és általános ügyekben – olvasható az egyetem honlapján is.

Sajtótájékoztató a SEK-en
Németh Péter, a Tanulmányi Hivatal vezetője
Vágvölgyi Bálint

Elvérzett a nemzetközi kommunikáció

Kérdésünkre Dr. Gadányi Károly még közölte, ha megszűnésről nem is beszélhetünk, nem egy szak esetében, érdeklődés hiányában szüneteltetik a képzést. Így nem indul a SEK-en jövőre sem nemzetközi kommunikáció, sem andragógia, sem pedagógia, sem kémia szak. A nagyobb egyetemek elszívó hatása, valamit az államilag finanszírozott keretszámok drasztikus csökkentése miatt a népszerű kommunikáció szakot is csak levelező formában tudják elindítani. Viszont most a pótfelvételin nappali helyeket is meghirdetnek, igaz önköltségi formában.

Mennyi lesz a költségtérítés?

Szombathelyre, költségtérítésre jelentkező hallgatók a legkisebb tandíjra számíthatnak, így aki például kommunikáció szakra szeretne járni, annak félévenként 150 ezer forintot kell majd fizetnie. Azonban ezt két részletben is megteheti, nem kell egyben fizetni. Másrészt van átjárás a kétféle finanszírozási forma között, a legjobban teljesítők átkerülhetnek az államilag finanszírozott kategóriába.

❤️ Nélküled nem tudjuk megírni! Ajánld fel adód 1%-át a Nyugat.hu-nak
Adószámunk: 18889332-2-18 Nyugat Média és Világháló Egyesület
Segítség és letölthető nyilatkozat ide kattintva érhető el.
Köszönjük nektek! ❤️

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra