Acélszobrok a szombathelyi Főtéren

Acél E.T., drót emberpár, mozdonykéményforma hőelosztó. Nem „csak” filmekről és zenékről szól a Médiawave, hanem a képzőművészetről is.

Először azt hittük, még mindig az előkészítő munka folyik a Médiawave megnyitójára, és néhány acéldarabot még nem pakoltak el a munkások. Persze, azért van arra szemünk, hogy észrevegyük, itt alkotásokról, mégpedig acélszobrokról van szó. De érdekes, hogy első pillanatra fel sem tűnnek, belesimulnak a háttérbe, talán mert az utóbbi időben sok minden tűnt már fel a Főtéren.

Csepregi Balázs: Hullám
Csepregi Balázs: Hullám

Ezek előtt az acélból készült szobrok előtt azért érdemes megállni, tényleg hozzák a gondolatokat az agyba. Például az acéltalp, amely úgy néz ki, mint egy fémfatörzs (érzik a képzavart?), aztán belelátjuk a tajvani művész, Tsai Kun-Lin szándékát, aki a Jumping címet adta a szobornak.

Ha már ipari technika, akkor ipari fogalom, a mozdonykéményt idéző Hőelosztó, Majoros Gyula műve. E.T. (Erőst Ágost alkotása) most

csak

elgondolkodtat, Rabóczky Judit drótból készült emberpárja pedig akár a kapcsolatok illékonyságáról is szólhat.

Tsai Kun-Lin: Jumping
Tsai Kun-Lin: Jumping

Szóval, fémszobrok a Főtéren. A nyüzsgés, amely a következő napokban még fokozódni fog, arra is alkalmas, hogy egy-egy pillanatra megálljunk a szobrok előtt. Érdemes.

A kiállított szobrok alkotói:

Csepregi Balázs, Erős Ágost Koppány, Kopasz Tamás, Majoros Gyula, Rabóczky Judit, Pintér Balázs, Liuo Po-Chun (Tajvan), Tsai Kun-Lin (Tajvan)


KASZ - Kecskeméti Acélszobrászati Szimpozion

KASZ - Kecskeméti Acélszobrászati Szimpozion, nemzetközi fémművészeti alkotótábor, Kecskemét

Hetedik éve a kecskeméti KÉSZ Ipari Park acélszerkezet-gyártó központja ad helyet a kísérletező acélszobrászoknak, a Kecskeméti Acélszobrászati Szimpozionnak. A KÉSZ vállalatcsoportnál a meglévő kulturális, művészeti mecenatúra programba illesztették ezt a kezdeményezést, és azóta is megrendezik az alkotótábort. Az esemény minden év nyarán, 10-15 művész részvételével zajlik.

Az utóbbi években nemzetközivé vált a rendezvény, több jeles külföldi alkotó is részese lehetett a kecskeméti acélszobrászatnak. Ez azt is eredményezte, hogy a hazai kiállításokon, megjelenéseken túl ma már külföldi kapcsolatokon, csereprogramokon keresztül erősödik a szimpozion híre és alkotó közössége. Jellemző, hogy korábban festészetükről, vagy grafikáikról ismert művészek is kipróbálják magukat a telepen.

Az ipari körülmények, eszközök, a különböző fém alapanyagok jó lehetőséget adnak a legváltozatosabb ötletek, formák megvalósítására. Az alkotás folyamata során környezetvédelmi szempontokat is figyelembe vesznek. Elsődlegesen a gyártásból kimaradt maradékanyagokat, hulladék fémet, acélt használnak a művészek szobraik elkészítéséhez.

A kortárs képzőművészeti alkotások kezelését, gondozását, a művészeti tábor menedzselését a K-ARTS KÉSZ Művészeti Gyűjtemény látja el 2009-től.

A nemzetközivé fejlődött alkotótábor művei országszerte jelentős kiállításokon szerepeltek már, így a győri MEDIAWAVE-n is több alkalommal találkozhattak a fesztiválozók a fémszobrokkal. Az idei, szombathelyi rendezvényen elsősorban a 2009-es tábor terméséből, a K-ARTS művészeti gyűjtemény szobraiból láthatnak bemutatót az érdeklődők.

(Részlet a sajtóanyagból)

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra