Eddig: 423 520 / 3 000 000 Ft, 30 támogató. Még11nap.
Légy része az igazságnak!

Fenntarthatóság a maximumon: elkészült a szombathelyi Schaeffler 8000 paneles napelemparkja

Szigeti Tibor, a Schaeffler Savaria Kft. ügyvezetője hozta működésbe az új napelemeket.
 • A Schaeffler-csoport szombathelyi vállalata egy újabb fontos fejlesztéssel járul hozzá a klímavédelemhez és az energiahatékonysághoz
 • A szombathelyi Schaeffler két üzeménél működő kiserőmű a legnagyobb a Schaeffler-csoport telephelyein működő napelemparkok között
 • A globális autóipari és ipari beszállító Schaeffler szombathelyi telephelyén lezárult egy jelentős, klímavédelemmel összefüggő, nagyszabású beruházás. A vállalatcsoport 2030-ra klímasemlegessé kívánja tenni saját termelését, ezért széndioxid-kibocsátást csökkentő és a megújuló energia használatát növelő intézkedéseket vezet be világszerte. A cégcsoport 2040-re - az ellátási láncot is beleértve - teljes mértékben klímasemlegessé válik.

  Megújuló energia a fenntarthatóságért

  A szombathelyi Schaeffler 2020 óta megújuló forrásból szerzi be a villamos energiát, CO2 kibocsátása így nulla. Azonban a vállalat minél nagyobb mértékben kíván hozzájárulni a környezetvédelemhez, ezért fejlesztéseikkel igyekeznek az energiát helyben előállítani.

  A 2021-ben átadott második gyáruknál kezdetektől működik az 1372 panelből álló, 514,5 kWp teljesítményre képes napelempark, mely évente 502 700 kWh energiát termel. Az első üzemnél most készült el a 8000 panelből álló, 3622,7 kWp teljesítményre képes napelempark, mely évente mintegy 4 millió kWh energiát termel.

  8000 napelempanel működik a szombathelyi Schaeffler I. üzeménél.
  Luxfoto

  A két üzem éves energiafogyasztásának mintegy 7%-át a zöld energia megvásárlása helyett mostantól helyben tudják megújuló forrásból előállítani, felhasználni. Ezzel összesen évente 936 tonna CO2 kibocsátástól mentesítik a környezetet.

  Az első üzem napelem-projektjének beruházása összesen 2,5 millió eurót tett ki. 2021-ben indult a projekt előkészítése, 2023. első negyedévében kezdték meg a panelek telepítését, 2023. júliusában pedig hivatalosan is működésbe hozták a napelemeket.

  A legnagyobb kiserőmű

  A szombathelyi vállalat első üzeménél a 8000 panelből álló napelempark közel 40.000 m2 tetőfelületet fed le. A II. üzemnél működő napelemek 1372 panelből állnak, és 6.795 m2 tetőfelületet fednek le. A két gyárnál működő kiserőmű a legnagyobb a Schaeffler-csoport telephelyein működő napelemparkok között.

  A napelempark 3622,7 kWp teljesítményre képes, évente mintegy 4 millió kWh energiát termel.
  Luxfoto

  Emellett magyarországi viszonylatban is előkelő helyet foglalhat el, hiszen Nyugat-Magyarországon csak egy nagyobb napelempark van jelenleg.

  Szigeti Tibor , a Schaeffler Savaria Kft. ügyvezetője hozta működésbe az új napelemeket júliusban. Az állófogadással és mindkét üzemben tartott gyárlátogatással összekötött hivatalos eseményen Nemény András Szombathely polgármestere, Bokányi Adrienn és Németh Ákos tanácsnokok, Balázsy Péter megyei főjegyző, valamint a napelempark kivitelezésére felkért partnercég ügyvezetője és a sajtó – többek között lapunk - is részt vett.

  Szigeti Tibor, a Schaeffler Savaria Kft. ügyvezetője hozta működésbe az új napelemparkot
  Nyugat.hu

  Szigeti Tibor úgy fogalmazott a projektről: „Egy újabb közös siker, egy újabb fontos lépés a klímavédelem felé ez az új napelempark. Köszönöm az elhivatott munkát, amit kollégáim és partnereink a tervezésbe, kivitelezésbe fektettek. Infrastruktúránkat energiahatékonyan működtetjük, fejlesztéseink vállalatunk és egész közösségünk, a jelenlegi és a jövő generációk érdekeit szolgálják.” Hozzátette, „büszkék lehetünk innovatív beruházásainkra! Ambiciózus fenntarthatósági céljainkért dolgozzunk tovább közösen! Haladjunk tovább együtt ezen az úton!”

  Az állófogadással és mindkét üzemben tartott gyárlátogatással összekötött hivatalos eseményen a vármegye és Szombathely város vezetői, képviselői közül többen megjelentek, valamint a napelempark kivitelezésére felkért partnercég ügyvezetője és a sajtó is részt vett.
  Luxfoto

  A fenntarthatóság központi szerepet játszik a Schaeffler-csoport stratégiájában. Minden telephely konkrét célokkal és intézkedésekkel járul hozzá a célok eléréséhez. A vállalatcsoport kiemelten foglalkozik az önellátó energiatermelés kérdéseivel is – a Schaeffler Savaria Kft. elöl jár ezen a területen, jó példát mutat. A Schaeffler Fenntarthatósági Jelentése digitális formában a következő oldalon érhető el: www.schaeffler-sustainability-report.com

  Schaeffler napelemek
  Az ünnepség után vendégek megtekinthették az épülő új logisztikai és szociális központot is. Kattintson a képre még több fotóért.
  Mészáros D. Zsolt

  Schaeffler-csoport: We pioneer motion

  A Schaeffler-csoport globálisan tevékenykedő autóipari és ipari beszállító. Több mint 75 éve úttörő kutatásokat és fejlesztéseket végez a mozgás és a mobilitás területén. Innovatív technológiáival, termékeivel és szolgáltatásaival mindig megfelelő partner, ha csökkentett CO₂-kibocsátású hajtásokról, futóműrendszerekről, Ipar 4.0-ról, digitalizálásról, megújuló energiákról van szó, valamint, ha a mozgás és a mobilitás hatékonyabbá, intelligensebbé és fenntarthatóbbá tétele a cél – a teljes élettartamot tekintve. Termékportfóliójának részét képezik a motorokba, sebességváltókba és járművekbe gyártott precíziós komponensek és rendszerek, valamint sokrétű ipari felhasználásra alkalmas gördülő- és csúszócsapágy megoldások. A Schaeffler-csoport árbevétele megközelítőleg 15,8 milliárd euró volt 2022-ben. Körülbelül 84.000 munkavállalójával a Schaeffler a világ egyik legnagyobb családi vállalata. 2022-ben több mint 1.250 szabadalmi bejelentést tett, így Németország 4. leginnovatívabb vállalata a DPMA (német szabadalmi és védjegyhivatal) adatai szerint.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  (X)

  Tovább az oldalra