Eddig: 1 654 863 / 3 000 000 Ft, 77 támogató. Még7nap.
Légy része az igazságnak!

Épül a Körmendi és a Jáki utakat összekötő bekötőút Szombathelyen

Jövő áprilisban készen kell lennie.

Túlságosan tökéletes nyári időben – értsd: elképesztő kánikulában –, hangos gépzajok mellett hívták ki a sajtó képviselőit hétfőn kora délután a Jáki útra, hogy megmutassák, jól halad a Ferenczy utcával való összekötés.

Ferenczy utca hiányzó szakaszának kiépítése sajtótájékoztató
Mészáros D. Zsolt

Horváth Attila alpolgármester elmondta, mostanra már látványossá vált az építkezés, melyet jól mutat az is, hogy ottjártunkkor már aszfalt borította az út egy részét, ami pedig a készültséget illeti, jelenleg

50 százalékos az út, tehát jól haladnak a munkák.

Emlékeztetett: az út megépítését még az előző városvezetés kezdeményezte, amit az Éljen Szombathely frakció ellenzékből is támogatott. Külön köszönetet mondott a városrész képviselőjének, Ágh Ernőnek az alpolgármester, aki kijelentette, az út építése tökéletes példája annak, hogy nem kell különbséget tenni baloldali, illetve fideszes képviselő között.

Ferenczy utca nyomvonal
A nyomvonal
Szombathely MJV

Ami a bekötőutat és a Jáki útra tervezett körforgalmat illeti, a kivitelező az ütemterv szerint dolgozik, melyet 2023 áprilisára kell átadni a szombathelyieknek, és ami a tervezettnél 231 millió forinttal olcsóbb lesz.

Nyugalom, lesz útfelújítás is

Horváth Attila hozzátette, a négy, a belügyminisztérium által támogatott utca – a Paragvári, a Magyar László, a Nádasdy, és a Dozmat utca – közül háromnak, a Paragvárinak, a Magyar Lászlónak és a Nádasdynak nagyon rövid időn belül elkezdődik a felújítása. Hat-hét hónapot adtak a kivitelezőknek, de szeretnék, ha a munkálatok az érintett szakaszokon még szeptemberre, az iskolakezdésre elkészülnének, de erre ígéretet tenni nem tud - mondta az alpolgármester.

Ferenczy utca hiányzó szakaszának kiépítése sajtótájékoztató
További képekért kattintson a képre
Mészáros D. Zsolt

Kiemelte, a Dozmat utca sem marad ki a sorból, de mivel az nem gyűjtőút, annak a felújítása kicsit később kezdődik majd és több idő, 8 hónap lesz a kivitelezésre.

Évtizedes történetre kerül pont

A Ferenczy utca története egyébként nem mostanában indult, az valamikor évtizedekre korábban nyúlik vissza. 2015-ben mozdult meg először valami, akkor indult meg a tervezés, pénz viszont 2016 elején még nemigen volt rá. Ezután a kormány által meghirdetett Modern Városok programban jutott volna forrás az útra, de – mint ahogy az összes többi, a programban szereplő tervvel – nem történt semmi.

Az utat most végül az EU finanszírozza, a Térségi Operatív Program (TOP) keretén belül, 915 millió forintból. A kivitelezésre 10 cég adott be pályázatot, ezek közül a legkedvezőbb ajánlatot a STRABAG Generálépítő Kft. tette, azaz egy külsős cég végzi el a beruházást.

Az út kivitelezésére vonatkozó szerződést 2022. február 28-án írták alá, melynek 12 hónapon belül kell elkészülnie, vagyis legkésőbb 2023. február 28-ra használhatóvá válik a régi szeméttelepen át vezető út elkerülő.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet