Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Politico: Szélsőjobbos pártcsaláddal tárgyal a Fidesz a csatlakozásról

Arra készülnek, ha az Európai Néppárt kizárná a magyar kormánypártot.

Az ENF egyik, névtelenséget kérő tagja elárulta: valóban „folytatnak beszélgetéseket” a Fidesszel - írja a Politico . A portál előrejelzése szerint ha megtörténne a váltás, a Fidesz adná az ENF-frakcióba a harmadik legtöbb képviselőt, az olasz Liga és a francia Nemzeti Gyűlés, Marine Le Pen pártja után, többet, mint az osztrák szélsőjobboldali Szabadságpárt.

Az ENF, a Nemzet és Szabadság Európája nevű pártcsalád szélsőjobbos és EU-szkeptikus pártokat tömörít magába, ide tartozik a Le Pen-féle francia Nemzeti Gyűlés, Salvatini pártja, az olasz Liga, és az osztrák Szabadságpárt. A pártcsaládnak jelenleg 37 képviselője van az Európai Parlamentben, emlékeztetőül, a Fidesz jelenlegi pártcsaládjának, az Európai Néppártnak 217.

Manfred Weber és Orbán Viktor
Forrás: atv.hu

A mandátumbecslés Csökkenhet a Fidesz pártcsaládjának befolyása a májusi választás után az Európai Parlamentben 2019. February 18. 17:00 szerint Az ENF májusban 59, a Néppárt 183 mandátumra számíthat. Viszont ha a Fidesz képviselői az ENF frakciójába ülnek be, akkor 70-72 mandátumra számíthatnak, és ezzel az EP negyedik legnagyobb frakciója lehet a szélsőjobbos pártcsaládé. Az Európai Néppárt, a szocialisták és a liberálisok után.

Az Európai Néppártban egyre erősebbek azok a hangok, amelyek a Fidesz kizárást követelik. Már 13 párt kezdeményezte a magyar kormánypárt kizárását. Manfred Weber, a Néppárt főjelöltje a három feltételhez kötötte a Fidesz Néppártban maradását:

 • Az első feltétel az, hogy Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke "azonnal és végérvényesen leállítja kormánya Brüsszel elleni kampányát".
 • A második feltétel az, hogy bocsánatot kér az EPP tagpártjaitól.
 • A harmadik feltétel az, hogy biztosítja

  a Soros György által támogatott

  Közép-európai Egyetem (CEU) megmaradását Budapesten, és azt is, hogy az intézmény

  ismét ki tud adni amerikai diplomákat

  a magyar fővárosban.
 • Kedves Olvasó!

  Hangot szeretnénk adni nektek! Kérjük, segítsetek nekünk abban, hogy elindítsuk új stúdiónkat, és hogy minél több beszélgetést és videót készíthessünk veletek, nektek!

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet