Fidesz-közeli vállalkozónak fizettek Kőszegen a semmiért?

Továbbra is nyitott kérdés, hogy be lett-e adva a kőszegi ipari park pályázata a minisztériumba. A Fidesz-frakció állítja: igen, probléma nincs. Mondjuk frakció sincs.

A múlt héten idéztük Tóth Gábor blogját. A képviselő tudatta, hogy a Kőszegi Rendőrkapitányság nyomozást indított ismeretlen tettes ellen költségvetési csalás gyanújával. A feljelentést Tóth és Plechl Tibor képviselő tette a Kőszegi Rendőrkapitányságon. A rendelkezésükre álló információk szerint ugyanis Huber László polgármester kifizetett egy pályázati dokumentációt a Nemzeti Ipari Park Fejlesztő ZRt.-nek. Annak ellenére, hogy a NIFP - eddig nagyon úgy tűnik – nem nyújtotta be az ipari park cím elnyerésére szolgáló, valamint Vállalkozói Inkubátorház létesítésére vonatkozó pályázatot a minisztériumnak.

Tóth Gábor sajtótájékoztatója Kőszegen
Mészáros Zsolt

Az inkubátorházért járó több mint 1,5 millió forintot a NIPF megkapta, az ipari parkért járó több mint tízmillió forintból nettó 3,9 millió forintot kasszírozott. (Ez volt az első részlet.) A két projektért összesen 6,6 millió forintot kapott cég.

Tóth Gábor közérdekű adatként kikérte a kőszegi Jurisics Ipari Park cím elnyeréséhez, és az inkubátorházhoz beadott pályázattal kapcsolatos dokumentációt, köztük azt az iratot, amely igazolja, hogy be lett nyújtva a pályázat. Bár a határidő szerdán lejárt, nem kapta meg.

A Vas Népe megtalálta a papírt

A kőszegi kapitányság elfogultság miatt az ügyet áttette a Vas Megyei Rendőr-főkapitánysághoz, ahol tovább folyik az eljárás. De nem ez az egyetlen fejlemény az ügyben.

Tóth Gábor blogbejegyzése alapján - június 24-ei cikkünk megjelenésének másnapján - a megyei napilap birtokába került dr. Nagy Ádám minisztériumi főosztályvezető-helyettes levele, melyet a lap idéz:

Tájékoztatom, hogy a Jurisics Miklós ipari park – Kőszeg ipari park címpályázat dokumentációja 2014 februárjában érkezett be főosztályunkra.

Hogy a levelet kinek írta a tisztviselő, az nem írták meg.

Egy apró észrevétel még: a pályázat benyújtási határidejét az önkormányzat 2014. január 31-ében határozta meg.

Nincs frakció, de akkor ki nyilatkozott?

Hogy honnét került a levél a VN birtokába, arról nem írt az újság. A cikkben az szerepel, hogy a lap megkereste a Fidesz-KDNP képviselőcsoportját. Akik "jelezték", nem történt semmilyen bűncselekmény. Azt állítják, hogy a pályázatot beadták, csak Tóth nem várta meg, amíg az ezt igazoló dokumentumot a jegyző kiadja neki.

Tervezett ipari park helye
Mészáros Zsolt

A kőszegi fideszes képviselőcsoportot mi is szerettük volna megkeresni – hallgattassék meg a másik fél is. Mivel a cikkben senki nem szerepel a Fidesz-frakcióból névvel, Básthy Bélát, a Fidesz kőszegi csoportjának elnökét és dr. Zalán Gábor kőszegi jegyzőt kérdeztük, ki a képviselőcsoport vezetője. Dr. Zalán azonnal válaszolt:

Kőszegen legjobb tudomásom szerint a Fidesznek nincs frakciója.

Viszont ha nincs frakció, akkor kit keresett meg a Vas Népe? Pontosabban: kit talált meg, aki nyilatkozott nekik?

A jegyző, az osztályvezető és a polgármester: nincs beadva

Básthy Béla nem válaszolt levelünkre. Huber László sem méltatott minket válaszra, a pályázattal kapcsolatos kérdéseinket elengedte a füle mellett. Így maradt nekünk is a papírmunka. Huber László a június 17-ei Városfejlesztési, Idegenforgalmi Környezetvédelmi és Vagyonügyi Bizottság ülésén Tóth kérdésére, hogy mikor nyújtotta be a zrt. a pályázati anyagot, azt válaszolta, úgy tudja, hogy a pályázat nem lett benyújtva. Kiss Péter bizottsági elnök és dr. Zalán Gábor a jegyzőkönyv szerint hasonlót mondott:

a rendelkezésre álló iratok alapján nincs írásos nyoma annak, hogy be lett-e nyújtva a pályázat.

Ezt erősíti meg a városfejlesztési és üzemeltetési osztályvezető:

a Wienerberger miatt nem lett benyújtva.

A Tóth Gábor blogján fellelhető iratok között ott van a teljesítésigazolás, amelyet Huber László írt alá tavaly. Ebben az szerepel, hogy a vállalkozó az ipari park és az inkubátorház koncepcióját

magas színvonalon határidőre elkészítette

, az önkormányzat várja a számlát. A teljesítésigazolás kiadásakor Huber elfelejtette, hogy nemcsak az elkészítés, hanem a beadás is a teljesítés része volt, a beadás ténye ugyanis nem szerepel a teljesítésigazoláson.

Nyugat.hu

Ha be is nyújtották, nem volt jó

A múlt héten, csütörtökön tartott képviselő-testületi ülésen szerepelt az ipari parkos pályázatról szóló beszámoló. Ennek egyik előterjesztője Janzsó Tamás volt, a NIFP vezérigazgatója, aki nem jelent meg a testület előtt. Írásban azt nyilatkozta:

A Jurisics Ipari park - Kőszeg cím pályázati dokumentációja és megvalósíthatósági tanulmánya, illetve a Vállalkozói Inkubátorház fejlesztési koncepció határidőben elkészítésre és benyújtásra került.

Kérdés az, hogy mégis milyen pályázatot sikerült benyújtani? Meg minek? Ugyanis Janzsó maga írja le, hogy nem sikerült a területen működő Wienerberger Téglaipari ZRt.-vel a csatlakozási nyilatkozatot aláíratni, így nincs meg a létesítéshez szükséges 100 fő munkavállaló. Janzsó azt állítja, hogy az ügyben még egyeztet a Nemzetgazdasági Minisztériummal. A kőszegi testület nem fogadta el a beszámolót.

Wienerberger
Mészáros Zsolt

Mindenesetre fura, hogy egy valóságos iparipark-guru (lásd a keretest) adna be egy olyan pályázatot, amit kapásból utasítottak volna el a bírálók.

Ipari parkos guru Fidesz-kapcsolattal

Tóth Gábor hétfőn tartott sajtótájékoztatót az ügy fejleményeiről. Azt kérdeztük tőle, hogy ugyan 2013-ban még nem volt képviselő, de van-e tudomása arról, hogy hogyan tett szert a több mint tízmillió forint összértékű munkára a NIFP. A képviselőnek ezt nem tudja, de a cég nevéből, amelyben szerepel a „nemzeti” szó, arra gondol, hogy lehetséges, hogy kormány-közeli cégről van szó.

Wienerberger
Mészáros Zsolt

Tóth nem téved. Janzsó Tamás más nemzeti „ügyben” is érdekelt. Tagja a Nemzeti Dohány Szövetség elnökségének. Alelnökként együtt politizál a Fidesz-szatelit Magyar Vállalkozók Pártja Egyesületben Szatmáry Kristóffal, aki az NGM gazdaságszabályozásért felelős államtitkára, a MVP elnöke, az országgyűlés Fidesz-frakciójának tagja.

Janzsó egyébként egy valóságos ipari parkos guru: 17 éve foglalkozik iparipark-fejlesztésekkel, tagja az Önkormányzati Ipari Parkok Szövetségének, sőt 2000 óta elnöke is. Alapító tagja az NGM-ben működő Ipari Park Tanácsnak. Némi pikantéria: ez a grémium tesz javaslatot a pályázatok alapján a cím elnyerésére. Janzsó azt nyilatkozta 2013 decemberében a képviselők előtt, hogy ő „a kőszegi ügyben nem szavazna.”

Idén március óta a frissen alakult Magyar Ipari Parkok Szövetsége elnökének tisztségét is betölti. Cége a NIPF ZRt. igen szépen fejlődik: 2012-ben 6,5 millió, 2013-ban 47 millió, 2014-ben 105 millió forintos eredményt ért el.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Botrány van alakulóban Kőszegen, amelyben Huber László polgármester is érintett lehet

A kőszegi városi rendőrkapitányság költségvetési csalás gyanúja miatt nyomoz ismeretlen tettes ellen.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet