Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Fidesz megcsinálja magának a szombathelyi kétharmadot

Megvan a csodafegyver, amivel Molnár Miklós legyőzte az őt támogató egyesületet. A fideszeseket csak ötösével érdemes számolni a közgyűlési bizottságokban.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Újabb infó a szombathelyi közgyűlés háttérben zajló egyeztetéseiről. Ma tárgyalt a városvezetés a frakciókkal a bizottsági struktúráról, úgy tűnik, keddi információink Három közgyűlési bizottság lesz Szombathelyen? 2014. October 28. 10:52 jó része megalapozott volt. De gesztusokat tettek a Pro Savariának.

Így győzték meg a Pro Savariát?

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

Igaz ugyan, hogy Molnár Miklós a saját nevében tárgyalt és fogadta el Hende Csaba ultimátumszerű ajánlatait Vége a szombathelyi találgatásoknak: Molnár Miklós alpolgármester lesz 2014. October 25. 16:36 , de ezeket el kellett fogadtatnia az őt delegáló egyesülettel is. Hiszen a Pro Savaria akár vissza is hívhatta volna Molnárt a képviselői székből, ő ugyanis listán szerzett mandátumot, a mandátum betöltése pedig a jelölőszervezet joga.

Lendvai és Koczka összesúg az alakuló ülésen, a háttérben Molnár
Vágvölgyi Bálint

Érdemes emlékeztetni szombati cikkünkre Fejetlenség a szombathelyi városvezetésben? Két közgyűlés is lesz november 3-án 2014. October 24. 13:10 , ahol Molnár eredeti feltételeit részleteztük. Ha sok mindent nem is sikerült elérnie, annyit igen, hogy a Pro Savaria az egy darab közgyűlési mandátumához viszonyítva rendesen felül lesz prezentálva a bizottságokban. A baloldal pedig épp csak jelzésértékűen kap bizottsági helyeket, miközben ugyanannyi képviselőjük van a közgyűlésben, mint a Fidesznek.

Az információ egyébként Czeglédy Csaba, a baloldali koalíció (Éljen Szombathely!-MSZP-DK-Együtt) frakcióvezetőjének Facebook oldaláról származik, a városvezetés javaslatát tartalmazó képet cikkünk végén láthatják. Mi azért összefoglaljuk, de először idézzük Czeglédy kommentjének egy részét:

Tökéletes kordokumentum. Tökéletes lenyomata annak, mit gondol a Fidesz a demokráciáról. Persze, ne menjünk el szó nélkül Molnár Miklós és a Pro Savaria demokrácia-felfogása mellett se. Pofa kell ahhoz, hogy ezt így támogassák...
Csak tényként rögzítve a közgyűlési arányokat: 10 Fidesz, 9 Éljen Szombathely, 1 Jobbik, 1 Pro Savaria.

A fideszesek csak ötösével jöhetnek

A poszt szerint a városvezetés nevében Puskás Tivadar polgármester, Koczka Tibor ás Illés Károly alpolgármester-jelöltek, valamint Lendvai Ferenc képviselő tárgyalt, utóbbi valószínűleg frakcióvezető lesz. De nézzük, mit is akarnak a bizottságokkal.

Három állandó bizottságot állítanának fel. Lenne egy gazdasági és városstratégiai bizottság, ide tartozna a pénzügy, gazdaság, városfejlesztés és városüzemeltetés. Ebben az elnökkel együtt öt képviselői hely lenne a Fideszé, kettő a baloldalé, egy a Jobbiké. Öt külsős helyet kapna a Fidesz, és kettőt a Pro Savaria. A 15 bizottsági tagból így tízet delegálna a Fidesz, ami éppen kétharmad, és nem számoltuk hozzájuk a Pro Savaria két delegáltját.

Hiába a pattközeli helyzet
Vágvölgyi Bálint

Az oktatási és szociális bizottság 13 taggal alakulna meg. Ide is öt fideszes képviselőt terveznek az elnökkel együtt, két képviselői helyet kapna a baloldal. Három külsős delegáltja lenne a Fidesznek, kettő a Pro Savariának és egy a Jobbiknak. Így a 13 főből nyolc lenne fideszes, megint sima kétharmad, a két Pro Savariá-s delegált nélkül is.

Megkerülik a választói akaratot

A harmadik állandó bizottság is monstre méretű lenne, 15 fővel. Ez a jogi és társadalmi kapcsolatok bizottsága, működési területe a jog, a külügyi kapcsolatok, az ifjúság, a sport és a kultúra. Az elnökkel együtt itt is öt képviselői hely lenne a Fideszé, kettő a baloldalé, egy a Jobbiké. A Fidesz további öt külsős tagot küldene, és kettőt a Pro Savaria. A 15 tagból tízet adna a Fidesz, már felesleges is leírni a kétharmad kifejezést.

Lesz még két bizottság, a bűnmegelőzési és az egészségügyi szakmai bizottság, de ezek csak a saját szakterületükkel foglalkoznak majd, nincs döntési joguk, csak javaslatot tehetnek. De azért ezekben is hasonló arányokat akar a városvezetés.

Szóval, az állandó bizottságokban mindenhol meglesz így a Fidesz kétharmada, miközben a közgyűlésben szinte döntetlen a helyzet, a polgármesterrel együtt van tíz képviselője a Fidesznek és kilenc a baloldalnak. Ami azért fontos, mert – ahogyan írtuk – hat közgyűlést terveznek egy évben, és a képviselő-testület helyett az állandó bizottságok döntenének a városi ügyek jó részéről.

Ezzel a módszerrel aztán a választópolgárok szavazatai által létrejött pattközeli, konszenzust, állandó egyeztetést igénylő helyzetből adminisztratív eszközökkel megcsinálják a maguk kétharmados többségét.

A városvezetés bizottsági javaslatai
Forrás: Facebook
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Kapcsolódó cikkeink

Vége a szombathelyi találgatásoknak: Molnár Miklós alpolgármester lesz

Két igazi vesztese lett az alkunak. Lendvai Ferenc, akiből nem lesz alpolgármester és a Pro Savariára szavazó szombathelyiek. A Fidesz mindent elért, amit akart.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés