Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Egyenruha, dughagyma és nyomda – Képviselői fogadóóra Sági Józseffel

Amikor négyévenként kiírják az önkormányzati választásokat plakátok ezrei terítik be a várost, s mosolyognak ránk jobbról, balról azok, akik képviselni szeretnének minket. Aztán felelős állampolgárként leadjuk a szavazatunkat és bízunk bennük, hogy majd képviselnek is. Hát lássuk hogyan! Induló sorozatunkban egy-egy képviselői fogadóórára látogatunk, a pártok ABC rendje szerint elsőként a Fideszt

teszteljük.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Bicikli és foci

Az alany Sági József, aki a legtermészetesebb kérésnek veszi, hogy hallgatózhassak a fogadóórán. Sőt, még autóját is felajánlja, tekintve, hogy kint a városszélen, Szentkirályon várnak rá. Amúgy a képviselő biciklivel jár oda, de ma menni kell a nagyfiúért, utána meg bevásárolni – szóval sűrű a nap.

Új design a novemberi közgyűlésen
Mészáros Zsolt

Útközben telefon, majd rövid szóváltás az utcán sétáló lesérült csapattárssal. Mert Sági hetente háromszor focizik, rúgja a labdát a tanártársakkal, haverokkal. Ez kapcsolja ki. A politikában nincs barátság.

És már parkolunk is az óvoda előtt. A képviselőt várják – ha nem is tömeg, de lesz kivel beszélni. A kedves óvónő már invitálja is be Jóskát, főzött teát is. Az ideiglenes fogadóiroda a Mosoda feliratú szűk kis helyiség. Ebből és a kazánházból is foglalkozó szoba lett, annyi már itt az ovis. Hát akkor mossunk…

Tiszti ruha kellene

Idős férfiak érkeznek elsőként. A szószóló úr élettörténetet kezd mesélni – 1956-tól. Lassan bontakozik ki jövetelük valós oka. Ők a szombathelyi nemzetőrök képviselői, alakulásukról, hivatásukról és sérelmeikről is hosszan hallunk - bezzeg még a Patyolat is megkapta a Savaria nevet, tőlük meg sajnálták – végül Sági József udvariasan egy

miben segíthetek?

-kel vet véget a történelemórának.

- Nos, a tiszthelyetteseknek kellene formaruha, hogy méltó módon lehessünk ott az ünnepségeken.

A helyzet az, felel a képviselő, - miután tisztázza, hogy a nemzetőrök nem kötődnek egy politikai szervezethez sem - hogy a városban már alakult néhány nemzetőrség. Arra pénz nincs, hogy mindegyiknek jusson támogatás, azt pedig nem tudják megítélni, kinek jár, kinek nem. Arra kellene törekedni, hogy legyen egy egységes szervezet. Ígéretet pedig arra tud tenni, hogy a működési kiadásokra alkalmanként adhatnak pénz. Az idős urak arca azt tükrözi, mást vártak, de ezt is megköszönik és távoznak.

Már megtrágyáztak

Két idősödő férfi és egy asszony lép be. Mondják, hallották, hogy bölcsőde épül az óvoda mellé, az önkormányzat területére. Oda, ahol ők 30 évig virágzó kiskerteket ápoltak. Persze bérlőként, így nem is tiltakozhatnak. Nem is ezért jöttek.

A kisiskola
Mészáros Zsolt

- Arról kérdeznénk, mekkora területek lesznek érintve és a hurculkodás is… Mikorra kellene? Mert ma jó idő van, de a természet kifürkészhetetlen. Minket jó egy hónapig senki se értesített felástuk a kertet… - Én beleástam azt a zsákos komposztot, öt zsákkal. Meg hagymákat… - Meg a fák…- kontráznak egymásra.

A képviselő ért és érez. A panellakóknak évtizedekig ide jó volt kijönni, még akkor is, ha rendre elvitték a kapálógépet meg a fákat, amit értek. De azért szépen termett a meggy… És az öt család szépen rendben tartotta a területet. Nem előírás – mondja Sági – de el tudja képzelni, hogy máshol kapnának olyan területet, ami kárpótolná őket. Vigasz lenne-e?

- Én a feleségemmel megbeszéltem, hogy itt Szombathelyen már minden be van skatulyázva, csak olyan helyek vannak, amiket mindenki otthagyott. Meg mindenhol csak fosztogatnak. Sági elárulja, hogy magánindítványként mezőőri szolgálat felállítását fogja indítványozni, ennek a kivédéséért. A harminc éve gazdálkodók arcán ott az

ugyan már

….

- Mi nem gondolunk valami hatalmas összegre, de mégis valami kártérítés… Azért ezek 30 éven keresztül rendben voltak tartva – ami összeget mi belefektettünk…Meg azok a fák is… Hogy valami minimális összeget nem lehetne-e valahogy megoldani… - Nem vagyok jogász, de tartok tőle, hogy nem – szól a sommás válasz.

És a tanács, az illetékesnél a városházán érdeklődjenek azért, van-e valami terület elfekvőben… Sági mesél arról, miért kell ide bölcsőde, s hogyan lesz, ha lesz. A kiskertek gazdái értik is ezt és legalább abban megnyugszanak, hogy – a hatóság malmait ismerve – jövő év szeptemberéiig talán még maradhatnak.

A puhatolózó nyomdász

Rövid látogatás következik, fiatal férfi érkezik. Arról érdeklődik, milyen sorsot szán az önkormányzat a Savaria Fórumnak. Sági nem tud róla. Miért? - kérdezi.

Érdekeket képviselve
Mészáros Zsolt

A férfi a világ egyik legmodernebb nyomdai technológiáját tanulta ki és hozná ide Belgiumból. Pesten már ezzel dolgozik. Röpködnek a szakszavak, hihetetlen számok a teljesítményről és költségekről. Ezzel a technológiával jóval takarékosabb lenne a munka, a városi kiadványoknál is használhatnák és ráadásként munkahelyeket teremtenének vele. Ez ütős érv, Sági azt tanácsolja, figyelje, mikor tárgyal a közgyűlés a lapról.

Lakás, munka meg a CSÁO

És jönnek a bizalmas, magánjellegű kérések. Egy asszony az öccsének ügyében jár, bérlakást kérve. Az ügy bonyolult: a férj elhagyva, kereset alig, a házon hitel... Sági időt kér a tájékozódásra.

Munkásruhában nagydarab férfi érdeklődik az ügye felől. A válasz megnyugtató, az igazgató januártól ad munkát. A férfi kereseti papírjai mutatja, hogy hűljön el a képviselő. Érti már ugye, miért kérte a segítséget. Ennyi munkáért ennyi jár?

A fogadóóra hivatalosan véget ér. De a házigazda óvónő is egy megnyugtató választ vár. Attól tartanak, hogy a Családok Átmeneti Otthonát az egykori iskolaépületbe költöztetik. Sági megértően nyugtatja őket. - Nagyon bízunk benned – mondják neki mosolyogva, aztán hozzám fordulva már nevetve hozzáteszi – mert jó képviselő ám a Jóska, különben nem is választottuk volna meg.

Az iskola évek óta üresen áll - Kik lesznek az új lakók?
Mészáros Zsolt

Elköszönünk. Ismét be az autóba. Hazafelé a képviselő körzete múltjáról, elődjéről, Csinger Péterről és az elmúlt évekről beszél – de már csak nekem. Fogadóórán kívül. Aztán kitesz és hajt tovább a nagyfiúért a suliba.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés
Hirdetés
Tovább az oldalra