Többszáz holttestet találtak Japánban - A cunami elérte Hawait

Ma reggel a Richter-skála szerinti 8,9-es földrengés rázta meg Japán északkeleti partvidékét. a halottak száma több száz, sok embert még keresnek. Fotók és videók.

A cunami elérte Hawai partjait, a rengés epicentrumától 6200 km-re lévő szigetcsoporton evakuálták a tengerparti területek lakosságát, bezárták a repülőtereket, a haditengerészet hajóit pedig készültségbe helyezték, hogy segíthessenek a mentésben.

Nélküled nem megy: támogasd a Nyugat.hu-t adód 1 százalékával! Neked csak pár kattintás, hogy továbbra is a téged érintő dolgokról tudósíthassunk.

Nyugat Média és Világháló Egyesület, adószám: 18889332-2-18
Ide kattintva érheted el kitöltési útmutatónkat!

A japán Miyagi tartomány székhelyének, Szendainak az egyik strandján két-háromszáz holttestet találtak, a város melletti olajvegyipari üzemben nagyerejű robbanás történt.

A szökőár elsodort egy vonatot is, a hatóságok egyelőre nem találják a szerelvényt.

Az origo.hu videó összefoglalójáért kattintson ide.

A japán hatóságok már 60 halálos áldozatról tudnak, 56 eltűntet keresnek. Közben a szökőár elsodort egy hajót, rajta száz utassal, róluk egyelőre nem tudnak semmit.

Új videó a szökőár által letarolt vidékről és a lángoló olajfinomítóról:


A legújabb hírek szerint legkevesebb 32 halálos áldozata van a tragédiának. A szökőár-riadót közben kiterjesztették az egész csendes-óceáni térségre, így az Egyesült Államokra, Kanadára, Mexikó nyugati partvidékére, Ausztráliára is.

A CNN videójáért kattintson ide.


A japán állami televízió szerint a földrengés következtében kialakult szökőár hajókat süllyesztett el és borított fel, a hullámok több roncsot is a partra sodortak. A lakosság körében pánikot okozott a földrengés, Tokióban több helyen is tűz ütött ki. A szigetek csendes-óceáni partvidékén működő atomerőművek automatikusan leálltak, lezárták a főváros melletti repülőteret is.

Tűz, összedőlt épületek, szökőár

A tokiói védelmi minisztérium vadászgépeket küldött a területre, a gépek feladata a károk felmérése. Miyagi és Iwate tartományban több vasútvonal megsérült, házak omlottak össze, a vezetékek szakadása miatt áramszünet van. Megsérültek a gázvezetékek is, több helyen tűz ütött ki, Tokió mellett kigyulladt egy olajfinomító.

A japán miniszterelnök tíz halálos áldozatról tud, a CNN viszont 20 halottról tudósít, de a hatóságok biztosra veszik, hogy ennél jóval többen estek áldozatul a katasztrófának, sokan eltűntek.

A földrengés okozta, 10 méter magas szökőár 800 km/h-s sebességgel halad, közép-európai idő szerint délelőtt 10 óra körül éri el Tajvan partjait, jelenleg 20 országban van cunami-riadó

A földrengés helyi idő szerint délután három óra (közép-európai idő szerint reggel hat óra) előtt rázta meg a térséget, a rengés epicentruma 125 km-re Japán keleti partjától, 800 méter mélységben volt.

Kan Naoto miniszterelnök válságstábot hozott létre, a Kíodo hírügynökség tudósítása szerint Japán várhatóan külföldi segítséget kér a helyzet kezeléséhez.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Sokkoló