Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Fotók a szentgotthárdi gázrobbanás helyszínéről – Egy idős férfi súlyosan megsérült

A katasztrófavédelem, kollégánk és olvasónk képei a helyszínről.

Mint arról lapunk is beszámolt, Gázrobbanás Szentgotthárdon, mentőhelikopter tart a helyszínre – Frissítve May 25. 10:44 gázpalackból kiáramló gáz robbant be kedden délelőtt Szentgotthárdon, a Petőfi utcában. Kollégánk beszámolója szerint egy kétlakásos családi házban történt a robbanás.

Gázrobbanás Szentgotthárdon
Még több képért kattintson!
Farkas Mátyás

A katasztrófavédelem beszámolója szerint lakhatatlanná vált az épület és a szomszédos lakás egyik fala is beszakadt.

A szentgotthárdi és a körmendi hivatásos tűzoltók egy lángra lobbant fotelt is eloltottak, a házból pedig kihozták a sérült gázpalackot.

Gázrobbanás Szentgotthárdon
Vas MKI Szombathelyi Katasztrófavédelmi Kirendeltség

A lakóházban egy ember tartózkodott, akit a mentők megvizsgáltak és mentőhelikoptert is hívtak hozzá.

Az eset során egy 80 év körüli férfi súlyos égési sérüléseket szenvedett, mentőhelikopter szállította a győri kórházba.

Gázrobbanás Szentgotthárdon
Vas MKI Szombathelyi Katasztrófavédelmi Kirendeltség

Időközben érkeztek képek is helyszínről, néhány a katasztrófavédelemtől és kollégánktól, illetve egy olvasónk is küldött párat szerkesztőségünknek.

Gázrobbanás Szentgotthárdon
Vas MKI Szombathelyi Katasztrófavédelmi Kirendeltség

A katasztrófavédelem közleménye a gázrobbanás megelőzéséhez:

A szentgotthárdi gázrobbanáshoz kapcsolódóan megelőző tájékoztatás

Tavaly Vas-megyében 20 helyszínen nehezítették gázpalackok a tűzoltók munkáját. Három helyszínen egy-egy palack fel is robbant, 21 palackot pedig épségben hoztak ki a tűzoltók. Leggyakrabban a főzésre és fűtésre használt PB-gáz-palackok adnak munkát a tűzoltóknak, néha pedig acetilénpalackok jelentenek veszélyt. Utóbbiak főleg autószerelő és karosszérialakatos műhelyekben fordulnak elő. A kiérkező tűzoltók jellemzően még azelőtt kihozzák a palackokat az épületből mielőtt azokat túl nagy hőterhelés érné.

Nem egy esetben a készenléti rendőrség részéről mesterlövész kirendelésére is sor került, aki a túlhevült acetilénpalackot nyomástalanította célzott lövésekkel.

Gázrobbanás Szentgotthárdon
Farkas Mátyás

A leggyakrabban használt PB-gáz-palackban nagy nyomáson folyékony a gáz, általában 11,5 és 23 kilogrammos alumíniumpalackokban lehet velük találkozni. A gáz térfogata hő hatására hirtelen növekszik meg a palackban: egy Celsius-fok hőmérséklet-emelkedés 7 bar nyomásemelkedést jelent. Egy lakástűznél, égő garázsnál, ahol a nyolcszáz Celsius-fokos hőmérséklet sem ritka, akár egy perc alatt is elérheti azt a nyomásértéket a gáz, ami szétfeszíti a palackot és robbanást okoz.

Éppen ezért nagyon fontos, hogy ha olyan épület gyullad ki, ahol gázpalackok vannak, a 112-es segélyhívó számon a tűz bejelentésekor említsük meg a palackokat is.

Gázpalackot csak hivatalos helyről szabad beszerezni. Csak olyan palackot vegyünk, amelyiknek ép a szelepe és zárófóliával van lezárva. Az illegálisan árult palackok gyakran túl vannak töltve, emiatt még robbanásveszélyesebbek. Az illegálisan töltött gázpalackok veszélyt jelenthetnek a felhasználókra és környezetükre nézve is. A legbiztonságosabb, ha szakemberre bízzuk a gázpalackkal működő készülék beszerelését és javítását.

Mindegy, hogy otthoni tűzhelyre, vagy kerti grillre kötjük a gázt, a legfontosabb, hogy ezeket a palackcsere előtt kapcsoljuk ki, a palackot pedig zárjuk el. Csak a palackhoz készült pentánálló gumitömítést és tömlőt használjuk. Minden palackcserénél új tömítést kell használni. Csere közben pedig tilos dohányozni vagy nyílt lángot használni. A gázkészülék és a palack között egy nyomáscsökkentőnek (reduktornak) kell lennie, ezt ne iktassuk ki. Saját kezűleg csak a palackcserét végezzük el, a gázkészüléken szükséges minden egyéb javítást bízzunk szakemberre. A palackcserénél ne használjunk olyan fogót, amely megrongálhatja a tömlőt, vagy a nyomáscsökkentőn a hollandert, a legjobb, ha egy 27-es villáskulcsot használunk. Személyautóban egyszerre két palackot vihetünk, ezeket pedig jól rögzítve a csomagtérben kell elhelyezni.

Gázrobbanás Szentgotthárdon
Még több képért kattintson!
Farkas Mátyás

Sok helyen használnak palackos gázt, az ezekről működő kerti grillek is egyre népszerűbbek. A gázpalackban lévő gáz nehezebb a levegőnél, ezért nem szabad pincében használni, mert ha szivárog, leülepszik, és könnyen robbanáshoz vezethet. Padlástérben is tilos ezeket használni, hiszen nyáron itt a hőmérséklet és ezzel a palackban uralkodó nyomás is megnövekszik.

A palackon körbefutó egy, két vagy három vörös színű csíkból lehet következtetni a palack falvastagságára. Egy vörös csík esetén 3,3 milliméter, kér csík esetén 2,5 milliméter, három csík esetén pedig 2,3 milliméter a palack falának a vastagsága. Minél könnyebb egy palack, annyival kevésbé ellenálló.

Ha kicseréltük a palackot, a tömlő és a palack csatlakozási pontjához fújjunk szivárgást ellenőrző sprayt, vagy kenjünk mosogatószeres, szappanos vizet. Ha buborékok keletkeznek, szivárog a gáz, ne használjuk a gázkészüléket, ne használjunk nyílt lángot a gázpalack közelében, illetve szellőztessünk, amíg meg nem szüntettük a szivárgást. A palack ne legyen 40 Celsius-foknál melegebb helyen. Kerüljük a házilagos megoldásokat, jellemzően ezek végződnek tragédiával. Használat után mindig zárjuk el a palackot. Az üres palackot minél előbb vissza kell vinni a cseretelepre, mivel veszélyes hulladéknak minősül, így nem szabad se kidobni, se illegális hulladéklerakóban elhelyezni. Emiatt az üres palackot hosszú távon otthon se tároljuk, inkább adjuk le.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Sokkoló

Tovább az oldalra