Még mindig forog a Föld - Leng az inga Szombathelyen

A szombathelyi Székesegyházban ismételték meg Foucault híres, 1850-es ingakísérletét, de csütörtökig bárki megnézheti a Föld forgásának egyik bizonyítékát.

"Még mindig forog a Föld.?!"

Pont, kérdőjel, felkiáltójel - ez a különös hármas virít a kedden kezdődő program címének végén. Forog. Forog? Forog! Talán a felfedezés, kétség, bizonyosság útját bejárt megállapításra utaltak a szervezők. A Székesegyház megtelt a kísérlet indítására, rengetegen fotózták, videózták a méltóságteljesen lengő ingát.

A Foucault-féle ingakísérlet megismétlése a szombathelyi Székesegyházban - 2010.
Fapálcát dönt az inga
Tánczos Mihály

A XIX. században mindössze hárman tudták kivitelezni a Foucault-féle kísérletet. Maga Foucault (ejtsd: Fukó) 1850-ben, a később Nobel díjat is begyűjtő holland fizikus, Kamerlingh Onnes 1879-ben és Kunc Adolf, 1880-ban. A kísérlet a Föld tengely körüli forgásnak egyik bizonyítékát szolgáltatta. Lényege, hogy egy nagyon hosszú, lengési síkjában szabadon elforduló inga mozgását figyeljük. A Föld forgása miatt a fellépő Coriolis-erő elfordítja az inga lengési síkját és ez az inga által homokba rajzolt nyomvonalakon jól látható.

A Foucault-féle ingakísérlet megismétlése a szombathelyi Székesegyházban - 2010.
A Foucault-féle ingakísérlet megismétlése a szombathelyi Székesegyházban - 2010.
Tánczos Mihály

A Föld szinte bármely pontján (az Egyenlítő kivételével) fellógatott ingán megfigyelhető, ahogy a lengés síkja lassan elfordul. A sarkokon a lengési sík egy nap alatt teljesen körbefordul. A valóságban nem a lengési sík változik, hanem a Föld fordul el az inga alatt, Newton első törvényének megfelelően. Más szélességeken a sík forgási sebessége arányos a szélességi fok szinuszával, tehát például 45°-on minden 1,41 napban, 30°-on kétnaponta fordul teljesen körbe.

Ingakísérlet a szombathelyi Székesegyházban

A 130 évvel ezelőtti szombathelyi ingakísérlet a Magyar Orvosok és Természetvizsgálók vándorgyűlésének leglátványosabb eleme volt, emellett az orvosok egy telefonra is rácsodálkozhattak, hiszen egy 2 kilométerre lévő obszervatóriummal beszélhettek, ami akkoriban szenzációnak számított. A 30 méter hosszú, a Székesegyház legmagasabb kupolájában felfüggesztett ingával végzett kísérletet a fizikatudomány történetében is számon tartják. Az itteni kísérletet már többször megismételték.

Az inga indítása
Az inga indítása
Tánczos Mihály

Most, a XXI. században is rengetegen voltak kíváncsiak a kísérletre. Dr. Puskás Tivadar polgármester lelkesen beszélt arról, milyen izgalommal töltötte el gyerekkorában ez a kísérlet, amit nehezen tudott elképzelni, de élőben 1991-ben láthatta, ugyanitt, a szombathelyi Nagytemplomban. Fazekas Zoltán Márton, a premontrei rend perjele Isten és a természettudományok kapcsolatát is megpendítette, majd a polgármester egy gyertyaláng segítségével elégette az ingát rögzítő damilt. A súlyos golyóbis lendülését orgonaszó kísérte, a kísérlet indítása igen ünnepélyesre sikeredett.

A Foucault-féle ingakísérlet megismétlése a szombathelyi Székesegyházban - 2010.
A Foucault-féle ingakísérlet megismétlése a szombathelyi Székesegyházban - 2010.
Tánczos Mihály

A templomban több előadás is elhangzott. Prof. dr. Jankovics István éppen Kunc Adolfról, Gothard Jenőről és Konkoly Thege Miklósról értekezett, amikor vastaps szakította félbe a mondandóját. Kiderült, hogy az inga akkor lökte fel az első fapálcikát, amit kivetítőn mindenki láthatott. Anno Foucault is hasonlóan örvendezhetett, amikor a megfigyelt jelenség bizonyította a teóriáját. Olvasóinknak ajánljuk, ha tehetik látogassanak el csütörtökig a szombathelyi Székesegyházba és nézzék meg a kísérletet. Közben a már korábban elhangzott előadásokat tekinthetik meg, felvételről.

A butaság fizikailag legyőzte a tudományt

Az idei év szomorú aktualitása, hogy Foucault hosszú acélszálra rögzített, nehéz, 28 kg-os vasgolyóból kialakított eredeti ingája tavasszal megsemmisült. Az inga acélszála elszakadt és a szerkezet több darabra tört a párizsi Musee des Arts et Metiers márványpadlóján. A szakemberek szerint már nem lehet helyrehozni a híres ingát. Bosszantó, hogy a történelmi ereklye megsemmisüléséhez kellett az emberi butaság is. A múzeumban tartott fogadások alkalmával többen játszottak a Foucault ingával, lökdösték azt és feltehetőleg ez is közrejátszott a restaurálás nélkül kiállított szerkezet kábelének elszakadásához.

A kupola
A szombathelyi kupola
Tánczos Mihály

Mozog, vagy forog?

Kíváncsiságból megkérdeztünk néhány középiskolást, meg tudnák-e mondani Léon Foucault leghíresebb mondását? Többen azonnal rávágták, hogy "Mégis forog a Föld!", majd vita bontakozott ki abban, hogy vajon nem-e "Mégis mozog a Föld!" szerepel a mondásban. Aztán megérkezett a diákok tanára, aki kicsit megrovóan felvilágosította a diákokat, hogy az "Eppur si muove" ("Mégis mozog!") az idős Gallileihez köthető, aki tanai visszavonása után bökte oda az inkvizíciónak ezt a mondatot, állítólag.

És még egy videó a kísérletről:

Nem támogatott video formátum
Video: Foucault ingakísérlete a szombathelyi székesegyházban
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet