Furcsára sikeredett egy temetés Jákon – A hozzátartozók segítettek a helyére tenni a fedlapot

A temetkezési vállalkozó azzal védekezik, hogy a munkatársa egyedül nem bírta el a követ.

A hét elején csengett a telefon a szerkesztőségünkben: egy érezhetően felháborodott férfi közölte velünk: úgy érzi, nyilvánosságra kívánkozik mindaz, ami vele és családjával történt a jáki temetőben.

Telefonbeszélgetésünkből és levélváltásunkból a következő történet rajzolódott ki.

A tavalyi év utolsó napján hunyt el olvasónk testvére, és nővéreivel úgy döntöttek, a hamvasztásos temetést a szombathelyi Glória Temetkezési Kft.-vel intézik.

Már az ügyintéstől sem voltak elragadtatva, merthogy a cégvezető hölgy viselkedése és hangneme „kritikán aluli” és „alpári” volt. De bíztak benne, hogy a temetés méltó módon lezajlik majd a jáki temetőben január 8-án.

A szertartás a szokásos módon meg is történt, majd következett az urnás temetés és a problémák.

Azt tudni kell, hogy egy családi sírról van szó, ahová már korábban is kerültek urnák, így a temetés csak a kész síremlék fedelének megbontása után volt lehetséges.

„Amikor az urna elhelyezése a szertartás keretein belül megtörtént, akkor vettük észre, érdekes mód, hogy már csak egy munkatárs volt ott a temetkezés részéről. A kegyeleti virágokat elkezdte körben felhelyezni a nyitott urnatartós sír fedlapjára és környékére, de már akkor furcsállottuk, hogy a fedél nem került vissza. Vártuk, hogy mikor jön a másik fiatalember a művelethez” – elevenítette fel a történteket olvasónk.

De az időközben távozott második munkatárs nem jött vissza, így a virágok mind a nyitott sír köré kerültek, majd főhajtást követően távozott a plébános és az egyházi munkatársak is.

Az egyedül maradt temetkezési alkalmazott ekkor odalépett hozzá, közölte, hogy néhány perc és érkezik a munkatársa és majd lefedik együtt a sírt.

De végül is ez nem történt meg.

Mikor a gyászolók nagyobb része már elment, a figyelmes hozzátartozók közül jöttek vissza néhányan megkérdezni, hogy mi történt, majd mondták a temetkezési dolgozónak, hogy segítenek visszaemelni a fedlapot.

„Olyan volt, mintha egy VHS-lejátszót pörgettünk volna visszafelé: elkezdte a fiatalember leszedni a virágokat, majd a rokonunk segített neki visszaemelni a fedlapot!”

A család azóta sem érti, hogy mi lehetett olyan fontos, ami miatt a másik temetkezési dolgozónak el kellett mennie és nem tudta megvárni, hogy a sírkő a helyére kerüljön.

Aztán e hét első munkanapján bementek a céghez magyarázatért, ahol újabb meglepetések jöttek.

A tulajdonosnő közölte, hogy „leszarja, hogy nem tetszett”, ami történt és „nagyon bunkó módon” közölte velük, hogy mivel felmenői anno megkapták a nemesi címet, ezért ő születésétől kezdve "paraszt”.

Lapunk megkereste a Glória Temetkezési Kft.-t, amelynek vezetője, Mesterházy Nagy Olga nem cáfolta, hogy a fentiek megtörténtek és elhangzottak volna, ugyanakkor saját álláspontját egy levélben ismertette.

Ebben többek között az áll, hogy

„Nagyon idős, primitív ember vagyok, ahogy ők vázolták, abban van sok igazság. Közmondás: Amilyen a mosdó olyan a törülköző.”

Megtudtuk, hogy ő maga 1972 óta foglalkozik temetéssel, 30 éve a Glória „tulajdonosa és mindenese”. A cég 43 faluban temet, „és mint az ujjunk a kezünkön, az emberek sem egyformák”.

Ami a konkrét ügyet illeti:

A testvérük hamvasztását a Glóriában rendelte meg a két hölgy, akiknek már csak azért is segített, mivel Ják község lakóinak kb. 75 százalékát ez a cég helyezte örök nyugalomra, többek között olvasónk szüleit is. Az említett napon is négy temetésük volt.

A jáki temetés urnakriptába történt, ahová korábban már elhelyeztek három hamvat, ugyanakkor szerinte ha a fedlap le van emelve, akkor sem látni a három hamvtartón kívül semmit.

Mesterházy Nagy Olga elismerte, hogy végül az egyik rokon segítette a helyére tenni a 60x60-as urnakripta fedlapját.

Hozzátette: a munkatársa, aki eltűnt, azért nem tudott végig ott maradni, mert telefonon közölte, hogy rosszul érzi magát, egészségügyi problémája van, „ami ebben a covidos időben, oltás után előfordul.” Ő hozzájárult a távozásához, sőt gépkocsit küldött érte, „nehogy problémája legyen és nagyobb baj.”

Amúgy négy másik munkatársa - egy egyházasrádóci temetést befejezve - már úton volt, hogy segítsenek helyre tenni a jáki fedlapot.

Az valóban szerencsétlen volt, hogy a jelenlévő alkalmazott egyedül nem bírta el a kb. 30 kilogrammos fedlapot, „amelyen könyv és váza is volt”. De mivel „nem akart kárt okozni, okosan az urnakripta köré rakta le a kegyeleti virágokat”.

Glória Temetkezési Kft

A tulajdonosnő úgy véli, a Glóriában mindenki utólag rendezi a számlát, „tehát a panaszosok még megkárosítva sem voltak”.

„Ja és ami igaz, rettenetes alpári és közönséges tudok lenni. Tisztában vagyok azzal, hogy én egy megosztó személyiség vagyok, de mint már írtam, az ujjunk sem egyforma”

- ismeri el a Mesterházy Nagy Olga, ahogy azt is, hogy két ismeretlen férfit „kidobott az irodából”, merthogy a temetést két szombathelyi hölgy (az elhunytak testvérei) rendelték meg.

Olvasónk (név és cím a szerkesztőségben) nem kívánja kommentálni a cégvezető válaszát, csupán néhány tárgyi tévedésre hívja fel a figyelmet.

 • Korábban csak két urna (szülei) volt a sírban.
 • 2008-ban nem a Glória Temetkezési Kft.-vel temettek, hanem a Jáki úti tető temetkezésével.
 • A fedlap 30 kilogrammnál jóval nehezebb, azt egy ember semmiképpen nem tudja felemelni
 • Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet