Eddig: 1 716 363 / 3 000 000 Ft, 82 támogató. Még6nap.
Légy része az igazságnak!

Gátsérv – Az idős kankutyák betegsége

Hogyan alakul ki és mit kell tenni? Erről mesélt most Dr. Peresztegi Attila, a Szombathelyi Állatkórház orvosa.

Sajnos nem ritka házikedvenceinknél a különböző sérvek előfordulása. Egy gyakori típus a gátsérv, ami általában az idős kankutyáknál alakul ki. A hátterében az áll, hogy a korral, illetve a herék hormontermelésével összefüggésben sorvadnak a medencei izmok.

Ezek az izmok támasztják meg a kismedencében húzódó végbél falát és amikor ezek az izmok sorvadnak, akkor a végbél fala kis öbölszerűségeket hozhat létre. Ebben az öbölben pedig egy kanyart tesz az ürülék, ott pang és a kutyusnak van egy állandó székelési ingere. Úgy érzi, hogy van valami, csak mivel nem egyenes a végbélfal, hanem egy kis öblöt képez, abban ez összeáll és állandóan ingerli a kutyust – mondja az állatorvos.

Hogyan derül ki, hogy baj van?

A gátsérvnek egyébként általában van külső jele is. Ha az ember hátulról nézi az állatot, a végbélnyílás mellett ilyenkor egy kis dudort lehet látni. Ez javarészt egyoldali elváltozás, de néha előfordul kétoldali gátsérv is. Lehetséges olyan is, hogy amikor az egyik oldalon megtörténik a műtét, a másik oldalon is kialakul.

Pixabay

A diagnosztikája egy aránylag egyszerű dolog, mert tulajdonképpen egy vizsgálókesztyű kell hozzá és egy rektális vizsgálattal nagyon gyorsan eldönthető, mert visszafelé belelakad ebbe az öbölbe az ember ujja és itt már tudni lehet, hogy gátsérvről van szó – magyarázza a doktor.

De hozzáteszi, vannak más „elegáns” technikák is a diagnosztizálásra. Például a kontrasztanyag-etetés és a röntgendiagnosztika, ha valaki nagyon vizuálisan és egy kicsit költségesebben akarja ezt tálalni a gazdinak.

Mi a teendő?

A kezelés tekintetében az egyszerűbb formáknál elvileg lehet lágyítani a bélsarat, általában paraffinolajos, esetleg laevolacos kezeléssel. A lényeg viszont, hogy ilyenkor minél lágyabb eleséggel etessük a kutyát, többször, kevesebbet adjunk neki. Semmiképp se tömjük tele még csonttal is, mert akkor nagyon fog kínlódni. De mindezzel valószínűleg csak eltolni lehet a beavatkozást.

Mivel ez a probléma összefüggésben van a herék működésével, ezért a műtét első fázisa a herélés. Utána a végbélnyílás mentén a kismedencébe kell bejutni, hogy ezeket az elsorvadt izmokat hálószerűen visszaépítsük, így újra meg tudják támasztani a végbél falát – mondja Peresztegi doktor.

Fontos viszont, hogy a műtét után is oda kell figyelni arra, hogy minél inkább pépesebb, könnyebben emészthető, rostosabb táplálékot adjunk a kutyának, mert ezek bélsárürítésnél nem okoznak komoly erőlködést.

Légy része az igazságnak! 2023. november 27-től december 11-ig tart támogatás-gyűjtő kampányunk. Ennek során 3 millió forintot szeretnénk összegyűjteni. Minden forint számít!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

(X)