Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Dzsumbuj a Perint-parton – Két éve már megbüntették a tulajdonost

Biztosan találunk allergén növényeket – mondta a városháza illetékese, amikor szóltunk, hogy a Körmendi úti bevásárlóközpont mellett szinte őserdei állapotok tenyésznek.

Jó néhány évvel ezelőtt még a Pamut-pálya működött azon a területen, ahol most az egyik nagy bevásárlóközpont áll, a Körmendi út szomszédságában. Az áruház és a Perint-parti tízemeletes lakóházak között van egy nagyobb terület, amely úgy néz ki, mintha nem lenne gazdája.

Fenyegető külsejű növények

Pedig van, mégpedig egy fővárosi cég, amely annak idején valószínűleg nagyobb, de meg nem valósult tervei miatt vette meg a most is focipálya méretű ingatlant. Leszögezzük gyorsan, a fővárosi cég nem azonos a bevásárlóközpont tulajdonosával.

Méteres magasságú gaztenger az Interspar mellett
Méteres magasságú gaztenger az Interspar mellett
Horváth Balázs

A területen az idén tavasszal is beindult a növényzet ellenőrizetlen burjánzása, kevésbé finoman: rendes dzsumbuj alakult ki. Fűvel, bokrokkal, fenyegető külsejű, magasra növő növényekkel. És úgy tűnik, senki sem foglalkozik vele, miközben a bevásárlóközpont miatt naponta ezrek fordulnak meg a szomszédságában, és újabb ezrek élnek a környező lakótelepen is.

A terület magántulajdonban van, így annak rendbetétele nem az önkormányzat feladata. De a város akár el is végeztetheti a kaszálást, komoly költséget róva ezzel a tulajdonos nyakába.

Kaszáltatnak, de ehhez allergén növény kell…

Mindezt Németh Jánostól, a városháza igazgatási ügyintézőjétől tudtuk meg, aki azt is elmondta, két évvel ezelőtt egyszer már komoly bírságot kellett fizetnie a cégnek, ugyanezen okokból. De a dolog azért nem ilyen egyszerű.

Méteres magasságú gaztenger az Interspar mellett
Méteres magasságú gaztenger az Interspar mellett
Horváth Balázs

Németh János részletezte az eljárás lépcsőfokait. Telefonhívásunkat úgy értelmezte, mint egy lakossági bejelentést, ezek után aztán a hivatal szakemberei helyszíni bejárást fognak tartani. Ha úgy találják, hogy szükséges a beavatkozás, akkor első lépésként határozatot hoznak arról, hogy a tulajdonosnak közérdekből növényvédelmi intézkedést kell végrehajtania, emberi nyelven: le kell kaszáltatnia a területet.

Mindezt azonban csak azért nem lehet megtenni, mert csúnya a nagy fű. Igazolni kell, hogy a növények között az egészséget veszélyeztető fajok is vannak, Németh János szerint ez nem lesz nehéz, hiszen biztosan találnak allergén növényeket. Ami nem feltétlenül a sokat emlegetett parlagfű, parlagfüvet két éve sem találtak, de a területen több, másféle allergén növény is van.

Mélyen a zsebébe kell nyúlnia a tulajdonosnak

Nos, ha a tulajdonos a határozat átvételétől számított nyolc napon belül nem kaszáltat, akkor megteszi azt az önkormányzat. A költségeket aztán kiszámlázzák a tulajdonosnak, beleértve a helyszín bejárástól kezdve a postai díjakon át az elvégezett munka áráig. Plusz még meg is bírságolják, mint történt ez két évvel ezelőtt.

Németh János hozzátette, ha parlagfüvet találnak, akkor gyorsabb és egyszerűbb az eljárás, természetesen nem csak itt, bárhol. Június 30-a, a parlagfű virágzásának kezdete után fel sem kell szólítani a tulajdonost, azonnal jöhet a kényszerkaszálás, majd a költségek áthárítása és a bírság.

Várjuk az intézkedések hatásait, olvasóinkat pedig arra biztatjuk, írják meg nekünk, ha hasonló, elhanyagolt területet látnak a városban.

Kedves Olvasó!
Kérjük, támogasd havonta rendszeresen a Nyugat.hu szerkesztőségének a munkáját! Mert veletek együtt tudjuk kideríteni, megírni, megmutatni, hogy mi történik körülöttünk.
Köszönjük!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra