Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Együtt akar nyomulni Szombathely, Zalaegerszeg és Nagykanizsa

Együtt tervezi gazdasági jövőjét a három nyugat-dunántúli város. A lényeg, hogy ebbe a térségbe jöjjön a befektetői tőke, és fejlődjenek a kisvállalkozások – értett egyet a három város polgármestere.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kora reggel óta tárgyalunk – mondta kissé neheztelő hangon Gyutai Csaba, Zalaegerszeg polgármestere reggel fél kilenckor a szombathelyi Városházán. Pedig nagykanizsai kollégája, Cseresnyés Péter távolabbról érkezett, a megbeszélés egy új gazdasági tengely létrehozásáról szólt.

Húszezer új munkahely 2014-ig

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere vezette fel a témát, kezdve egy kis ideológiai alapvetéssel: azonos értékrend, azonos gondolkodásmód, azonos érdekek. Ezek azok, amelyek mentén új együttműködést alakítanak ki a Nyugat-Dunántúl déli részén. A három város vonzáskörzetében mintegy félmillió ember él, így közösen nagyobb súllyal, nagyobb erővel tudnak fellépni.

Gazdasági tengely, három város összefogásából - sajtótájékoztató
Balról: Gyutai Csaba, Puskás Tivadar, Cseresnyés Péter
Mészáros Zsolt

Puskás be is jelentette, céljuk, hogy a ciklus végére, azaz 2014-ig húszezer új munkahelyet hozzanak létre a térségben, a terv egyébként összecseng a kormány egymilliós munkahelyes ígéretével. Az induló megbeszéléseket később több fogja követni, rövidesen szakmai csoportokat alakítanak, amelyek a részleteket fogják kidolgozni.

Gyutai Csaba is azt hangsúlyozta, hogy a három város – és a két megye – összefogásával több lehetőségük lesz a lobbizásra a kormány és a nagybefektetők felé. Az együttműködést öt fő területen tervezik, így az ipari nagyberuházások támogatására, a kis- és középvállalkozások fejlesztésére, az innovációra, kutatás-fejlesztésre, a megújuló energiaforrások alkalmazásában rejlő lehetőségekre és a turisztikai területre.

A kormány is segít…

Cseresnyés Péter ebből kiemelte a tudásalapú fejlesztéseket, mint mondta, mindhárom városban működik olyan felsőoktatás, amely alapja lehet a gazdaságfejlesztésnek. A nagykanizsai polgármester kiemelte, hogy szükség van az infrastruktúra bővítésére is, ennek egyik legfontosabb feladata az észak-déli közlekedés fejlesztése.

Puskás Tivadar kijelentette, a három város együttműködése nyitott, ahhoz mások is csatlakozhatnak, nem egymás ellen, hanem egymásért akarnak dolgozni. Az együttműködést elviekben a kormány is támogatja, Puskás elmondta, nem pénzügyi segítséget várnak, mert pénz az nincs. A kormány gazdaságfejlesztési lehetőséggel, kapcsolatokkal, befektetési információkkal tudja segíteni a térséget.

Minderről már tárgyaltak Cséfalvay Zoltánnal, a nemzetgazdasági minisztérium államtitkárával, de a többi, érintett tárcával is egyeztetnek. A megbeszélések eredménye két-három hónap múlva lesz publikus.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés