Nem munkanélküli-képző a NyME gazdasági kara

Új dékánja van a Nyugat-magyarországi Egyetemnek, aki a szombathelyi gazdasági képzést is bővítené. Interjú dr. Fábián Attilával.

A szombathelyi SEK-en jó pár éve folyik gazdasági képzés, amely a Természettudományi Karon belül folyik. A NYME Közgazdaságtudományi Karának újdonsült dékánjaként milyen változásokat tervez Szombathelyen?

Ez év január elsejétől elég nagy változás következett be nálunk: a NYME Közgazdaságtudományi Kara már nem csak szakmai felelősséget vállal a szombathelyi gazdasági képzésekért, hanem az oktatás egészét is mi végezzük. Ezért is szeretnénk a képzéseket továbbfejleszteni. Az a miliő, amely Szombathelyt és környékét jellemzi, lehetőséget biztosít a gazdasági felsőoktatás erősödéséhez. Gondoljanak csak a Nyugat-Pannon Járműipari és Mechatronikai Központ növekedésére, és a térség erős gazdasági vállalataira, vagy a Zalaegerszeg-Szentgotthárd-Szombathely háromszögre, ahol egy új ipari centrum kezd formálódni. Ebben a térségben nagy szükség van képzett gazdasági szakemberekre. Kikérjük a piac véleményét, mire van igény, hova és merre haladjon a felsőoktatás. Szombathelynek nagyon jó lehetőségei vannak, mi ezt próbáljuk kiaknázni.

dékán, Dr. Fábián Attila
VB

A pannon járműipari klaszter kapcsán leginkább a mérnökképzés bevezetését szorgalmazzák Szombathelyen.

Ahogy mondani szokás, kétféle ember létezik, aki már volt nálunk, és aki lesz nálunk. A gazdasági képzés ma már elengedhetetlen a mérnököknél is. Gazdasági tudás nélkül egy mérnökember sem látja át például egy beruházás költségvonzatát. A gazdasági ismeretek szinte minden szakterületen elengedhetetlenek, ezért is gondoljuk úgy, hogy számunkra csak kedvező lehet, ha a mérnöki tudományok területén is fejlődik Szombathely. Ha olyan szakembereket képeznek itt, akik előbb-utóbb belátják, hogy gazdasági ismeretek nélkül, hiába jó szakemberek, csak fél lábon állnak a világban.

Most milyen gazdasági képzésre lehet jelentkezni?

Kétfélére, az egyik egy gazdálkodás és menedzsment BA-képzés, a másik a volt idegenforgalmi szakmenedzser felsőfokú szakképzés, ami most átalakult felsőoktatási szakképzéssé, és turizmus szakká. Ez utóbbi képzésre itt a Nyugat-Dunántúlon nagy az igény, van munkalehetőség bőven, a gyógyfürdők, a falusi turizmus jó felvevőpiac a végzett hallgatóink számára. Az is megfontolandó, hogy az egyébként hetven kilométerre lévő soproni gazdálkodás és menedzsment szak mellett érdemes-e párhuzamosan Szombathelyen is ugyanezt meghirdetni, nem lenne érdemesebb helyette más gazdasági képzést indítani, ami jobban illeszkedne a felsőoktatási képzésünkhöz, és a régió igényeihez.

Sajtótájékoztató a SEK-en
Vágvölgyi Bálint

Milyen szakokra gondol?

Például a kereskedelmi és marketing szakot én jobb helyen látnám Szombathelyen, mint Sopronban. És talán nagyobb perspektívát adhatna a felsőfokú szakképzésből indulóknak is, akik tovább szeretnének a felsőoktatásban tanulni. Emellett mesterszakot is indítanánk. Vannak elképzeléseink, de a felsőoktatásban is nagyon komoly minőségi követelmények vannak, ezért óvatosan ígérek bármit. Egy biztos: nem szeretnénk rossz és szakmailag megalapozatlan képzést indítani. Jó oktatókkal, a piac kihívásait maximálisan figyelembe véve, kellő előkészítettség után vágunk majd bele. Ha a vállalatokkal és közintézményekkel sikerül jó kapcsolatot kiépítenünk, akkor úgy gondolom, meglesz a gazdasági és pénzügyi háttér is ahhoz, hogy újabb kollégák is tanítsanak itt Szombathelyen, és elindítsuk a gazdasági mesterképzést.

A piac kihívásaira reagálni tudó szakembereket szeretnénk képezni. Persze az is fontos, hogy a hallgatók elkötelezettek legyenek a tanulás iránt, ne csak egyfajta időtöltésnek tekintsék azt, hogy gazdasági képzésre járnak.

A mostani kormányzat nem preferálja a gazdasági képzést, drasztikusan lecsökkentették az államilag finanszírozott helyek számát.

Egy évvel ezelőtt a kormány döntése alapján a gazdasági és jogi képzési területen nem volt államilag finanszírozott hely. Ez nem azt jelentette, hogy nem indult ilyen képzés, csak önköltséges, költségtérítéses formában. Nagy vita alakult ki emiatt, amelyben részt vettek a hallgatókon túl a szakmai érdekképviseletek és a képzési helyek is. Végső soron sikerült elérni, hogy az igazán magas pontszámmal jelentkező hallgatók (az 500-ból 460 pontot teljesítők) bekerülhessenek az államilag finanszírozott keretbe. Egyáltalán nem tömegesen, és azt is látni kell, hogy az ilyen magas pontszámmal rendelkező hallgatók nem a vidéki egyetemi központokat választották, hanem a budapesti egyetemeket.

Diplomásaik 74 százalékban a szakmában találnak állást

Mi lehet a megoldás, hogyan lehet Szombathely velük szemben, fizetős képzéssel is versenyképes?

Olyan képzéseket kell csinálni, olyan minőségben kell dolgozni, hogy megérje kifizetni a tandíjat, mert ez egy befektetés. Ha a szülő kifizet 3 évet, elvárja, hogy amikor gyermeke diplomával a kezében ott áll a munkaerőpiacon, ne azt lássa szembejönni, hogy egyetlen lehetősége a munkanélküli segély. Azt viszont látni kell, hogy a nálunk tanult gyerekek iránt mindig lesz kereslet.

Aki erősítenki szeretné a szombathelyi gazdasági vonalat - Dr. Fábián Attila
VB

Pedig gyakorta hallani, hogy a marketingesekkel és közgazdászokkal Dunát lehet ereszteni…

Azok iránt a gyerekek iránt mindig lesz kereslet, legyen az közgazdász vagy jogász, akik nyelveket beszélnek. És ezt nem csak papírral tudják igazolni, hanem tárgyalóképes nyelvtudással. Aki hajlandó az egyetemi évek alatt többet tenni, szakmailag befektetni - ezeket a gyereket pillanatok alatt elkapkodják. Nálunk az a tapasztalat, most már sok éve így van, hogy a diplomásaink 74 százalékban a szakmában találnak állást. A nálunk záróvizsgázott hallgatók közül a 85 százalék azonnal diplomát is kap, mert teljesítette a nyelvi követelményeket. Ideig-óráig kifizetődő lejjebb tenni a lécet, de aztán amikor kikerülnek az alulképzett fiatalok a munkaerőpiacra, a vállatok beárazzák őket. Ezek a fiatalok azt a választ kapják majd, hogy nincs állás. És persze azt a visszajelzést, hogy túlképzés van. Persze, a nem tanuló és nem szorgalmas diákból igen, abból túlképzés van.

- A jövő évi felvételi tájékoztatóban láthatunk már változásokat?

- Az új felsőoktatási tájékoztató október végéig összeáll, így egyelőre a szombathelyi gazdasági képzésben egyetlen szaknál lehet változás. Még az építkezési fázisban vagyunk, 2014. őszén indulhat el az új BA szak, de erről még döntés nem született. Amire még nyitni szeretnénk, az a posztgraduális képzés, ezen a területen is nagyon széles a paletta. A kar dékánjaként keresem a gazdasági partnereket, az ajtó nyitva áll…

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet