Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A kormány pályázatra vár, a lakók segítségre

Ipkovich és Nemény közösen interpellált a parlamentben, azért, hogy ne a lakók fizessék a közös gázszerelvények cseréjét.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Jó fél éve tart a vita a társasházak gázszerelvényeinek cseréjéről. Írtunk már róla többször, legutóbb akkor, amikor Ipkovich György és Nemény András MSZP-s országgyűlési képviselők sajtótájékoztatót tartottak A gázkészülékek cseréjétől a rokkantakig és a Járműjavítóig 2013. November 27. 17:05 az ügyben.

Közös költségnek…

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

A történet lényege, hogy egy törvénymódosítás és egy miniszteri rendelet miatt felül kell vizsgálni a társasházak gázszerelvényeit, a főnyomócsőtől a fogyasztókig, és ha hibát találnak, akkor azt javítani vagy cserélni kell. Mindez persze komoly költségekkel jár.

Ipkovich és Nemény közösen interpellált
Mészáros Zsolt

Az egyértelmű, hogy a lakásokon belüli javítások, cserék költsége a lakókat terheli, de a jelenlegi állás szerint a társasházi közös tulajdonban – a főnyomócsőtől a lakásokig – lévő szerelvényeknél is a lakóknak kell állniuk a költségeket. Ami akár lakásonként több százezer forint lehet, plusz még az egyéni költségek.

A két képviselő az említett sajtótájékoztatón örömmel üdvözölte, hogy egy kormánydöntés értelmében a felülvizsgálat lakásonkénti 10-15 ezres árát a szolgáltatónak kell fizetnie, korábban úgy volt, hogy ez is a lakókat terheli, sőt, voltak, akik már ki is fizették azt.

200-300 ezer lakásonként

De a képviselők szerint a közös tulajdonú szerelvények javítása, cseréje olyan nagy terhekkel jár, amit a lakók nem tudnak kifizetni. Ezért ismertették az MSZP javaslatát, miszerint a közös tulajdonú szerelvények után fizetendő összegeket osszák háromfelé, egyharmadot a lakók, egyharmadot a szolgáltató és egyharmadot az állam fizetne.

Az országgyűlés mai ülésén ezért interpellált közösen a két képviselő. Ipkovich kiemelte, a cseréket az állam írja elő az új szabályokkal, nem a lakók hibájából kell azokat megcsinálni. A számítások szerint egy hatlakásos társasháznál a közös szerelvények cseréje egymillió forintot is meghaladhat, és ebben még nincsen benne a lakásokban cserélendő eszközök ára, Vagyis, egy lakásra 300-300 ezer forint jut.

Mivel az első körben, ez év december 31-ig az 1981 előtt engedélyezett szerelvényeket kell felülvizsgálni és javítani, várható, hogy januárban tömegesen kapcsolják majd ki a gázt azoknál a háztartásoknál, akik ezt az összeget nem képesek kifizetni. Ezekben a lakásokban ugyanis többnyire idősebb, kisebb jövedelmű lakók élnek.

Állami szerv felügyeli majd

Ipkovich az interpellációban feltette a kérdést, mit tesz a kormány ennek megelőzésért, és hogy tervezik-e a közös tulajdonú szerelvények költségeinek megosztását. Emlékeztetett rá, hogy a kormány a nyáron azt ígérte, hatósági árassá teszi a cseréket, és ha nem is teljesen, de a szolgáltatókkal (is) fizetteti azokat.

Czomba Sándor államtitkár válaszában kifejtette, a kormány célja az volt, hogy még az idén tegye rendbe a jogszabályi környezetet, amire szerinte a rezsicsökkentés miatt volt szükség. Megemlítette, hogy a felülvizsgálat költségeit a szolgáltatónak kell állnia, és ez több tízezer lakást érint. Kijelentette, januárban nem kell tömeges kikapcsolásoktól tartani, hiszen ez év december végéig csak a felülvizsgálatokat kell elvégezni, a javítások, cserék határideje 2014. szeptember 30.

Legyen rá hitelprogram?

Az államtitkár hozzátette, a kormány kijelöl egy állami szervet, amelynek a feladata lesz a javítások és cserék felülvizsgálata. Addig is keresik a pályázati lehetőségeket, amelyek segítségével csökkenthetik a lakók terheit.

Az államtitkár válaszára Nemény András reagált, azzal, hogy ebben az ügyben el kellene felejteni a sikerpropagandát. Szerinte a felülvizsgálat költségeinek átterhelése csak felületi megoldás, ráadásul ebben a formában igazságtalan, hiszen sokan már befizették a díjat, és így most ők kárt szenvednek.

Megismételte az MSZP javaslatát a közös tulajdonú szerelvények költségeinek harmadolásáról, azzal, hogy számukra ez lenne az elfogadható, akár az is, ha hitelprogramot indítanának a lakók számára. Hozzátette, az államtitkár csupán a probléma elhalasztásáról beszélt. Az államtitkár válaszát nem fogadták el, az országgyűlés fideszes többsége viszont igen.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Kapcsolódó cikkeink

A gázkészülékek cseréjétől a rokkantakig és a Járműjavítóig

Három ügyet is elővettek a szombathelyi MSZP-s országgyűlési képviselők. Javasolnak és gyárat is látogatnak.

Ne kapkodják el a gázkészülék cseréjét!

Ezt javasolják a szombathelyi MSZP-sek. Ősszel új szabály várható, nem a lakóknak kell fizetniük a teljes költséget.

Több százezret kell fizetni lakásonként

Felülvizsgálják a gázkészülékeket, a költségeket a lakóknak kell állniuk – írja elő egy kormányrendelet. A szombathelyi MSZP szerint túl nagy ez a teher.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés