Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Gázos gázkészülékcserék Szombathelyen: gyűjtsék a számlákat!

Miért kell büntetni azokat, akik régebben vásároltak gázos lakásokat, ám azóta megváltozott a szabvány? - erről tartott sajtótájékoztatót az MSZP.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A dolog lényege, hátha valaki lemaradt volna róla, hogy egy 2012. szeptemberi törvényhez kiadott kormányrendelet értelmében az 1981-nél régebbi gázkészülékeket, valamint a hozzájuk tartozó vezetékeket felül kell vizsgáltatni. Ha pedig a gázszolgáltatók valahol hiányosságot találnak, joguk van lezárni a lakásokban a gázvezetékeket, amit csak a hiányosságok kiküszöbölése után nyitnak meg ismét.

Horváth Soma Ádám, Ipkovich György, Nemény András
Garai Antal Atom
Sok olvasói kérdés érkezik hozzánk. Mi pedig szeretnénk friss, hiteles híreket adni neked. Támogasd a munkánkat!
Támogatom

Itt kezdődik a valódi probléma, foglalta össze Horváth Soma Ádám, a Derkovits lakótelep baloldali jelöltje a gázmizériát. Hiszen sem az állam, sem a szombathelyi önkormányzat semmilyen segítséget nem nyújt ahhoz, hogy az elavultnak minősített gázrendszereket a lakók felújítsák vagy kicseréljék. Ennek költsége pedig akár sokszázezer forint is lehet. (Ráadásul a lakók a régi gázos rendszert elektromos készülékekre nem cserélhetik, mert azokat nem bírja el a villamos hálózat.)

A felülvizsgálatok után számos családnál már kikacsolták a gázt, és mind a mai napig nem kapcsolták vissza. Az emberek kilátástalanul érzik magukat, azt mondják, ez egy csapda, hiszen a kiskeresetűek honnan is teremthetnék elő hirtelen, a kötelező felújításhoz szükséges pénzt?

Pedig egy felelős önkormányzatnak ilyen helyzetben kutya kötelessége lenne segíteni!

- érvelt a baloldali képviselőjelölt.

Gáz nélkül Sárváron
Bonyhádi Zoltán

Mi van, ha egyvalaki nem tud fizetni? Gond

Dr. Nemény András hangsúlyozta, ezt a problémát annak idején már felvetették az országgyűlésben, azonban csak most kezd látszani, mennyire valós nehézségeket jelent ez a családoknál. Akkor, az országgyűlésben, felszólalásaik után annyit tudtak elérni, hogy meghátrált az akkori kormány, és költségmentessé tették magát a felülvizsgálatot. Azonban az esetleges átalakítások költségeinek terhével már nem foglalkoztak, ehhez semmilyen segítséget nem adnak. Pedig mi van akkor, ha egy lakóközösségben valaki nem tudja kifizetni a plusz költségeket? Akkor az egész lakóközösség károsulhat!

Időként pedig műszakilag indokolatlan cserére kényszerítik a lakókat - állítják a szocialista jelöltek.

Gáz nélkül Sárváron
Bonyhádi Zoltán

Ráadásul azt is tapasztalják, hogy Szombathelyen, ha kell, ha nem a szolgáltató lecseréli a gázórákat,

gázóracsere-örvény alakult ki a városban.

Ráadásul addig nem adják vissza az órákat (tehát nincs gáz), amíg a lakók el nem végzik a kötelezően előírt munkálatokat, amelyek költségeit a lakóknak maguknak kell állniuk.

A baloldali polgármester-jelölt, Dr. Ipkovich György a panelprogramhoz hasonló konstrukciót tartana jónak,

mert a biztonság és a biztonságos megélhetés egyaránt fontos.

A megoldás a szociális kompenzáció lenne

Első lépés Ipkovich szerint egy olyan kontroll-lehetőség, amely során egy független szakember megállapíthatná, hogy valóban szükséges-e a szolgáltató által javasolt műszaki beavatkozás. Érdemes azt is megvizsgálni, mi a helyzet azoknál, akiknél a gázrendszert pusztán a műszaki szabványok megváltozása miatt kellene kicserélni, de valódi műszaki probléma nincs.

Harmadszor pedig megoldandó feladat, hogy mi legyen azoknál, ahol valóban indokolt a csere. Hogy ne kelljen mondjuk egy kisnyugdíjasnak, vagy egy kis pénzből élő családnak, hogyha télen nem akarnak megfagyni, a kötelező gázkészülék-csere miatt adósságba verni magukat.

Ipkovich György, Nemény András - MSZP Sajtótájékoztató
Garai Antal Atom

Ezért is, Ipkovichék kamatmentes hitelben gondolkodnak, valamint szociális helyzettől függően önkormányzati segítségben. Utólagos kompenzációt is szükségesnek tartanak, ezért biztatják a szombathelyieket, hogy őrizzenek meg minden felülvizsgálattal és átalakítással kapcsolatos csekkjüket, számláikat és a felülvizsgálat dokumentumait!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Kapcsolódó cikkeink

Több százezret kell fizetni lakásonként

Felülvizsgálják a gázkészülékeket, a költségeket a lakóknak kell állniuk – írja elő egy kormányrendelet. A szombathelyi MSZP szerint túl nagy ez a teher.

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés