Szombathelyen teret neveznek el Göncz Árpádról, sétányt Wagner Andrásról

Két belvárosi terület viseli majd a volt köztársasági elnök és a volt polgármester nevét.

Már korábban is szóba került a szombathelyi városi közgyűlésen, hogy közterületet neveznének el Göncz Árpád volt köztársasági elnökről és Wagner Andrásról, aki a rendszerváltás után nyolc évig volt a város polgármestere.

Göncz Árpád (jobbra) és Wagner András (középen) 1992-ben Szombathelyen.
BDK archívum - Benkő Sándor, 1992.

A február 24-i, csütörtöki közgyűlésre készült anyagból kiderül, hogy kiválasztották azt a két közterületet, melyek megkapják a két egykori politikus nevét, persze, ha a közgyűlés elfogadja a tervezetet.

A városháza mögött, a Rákóczi Ferenc utca elején, a Schrammel-gyűjtemény és az Iseum Savariense előtti területen található egy jelenleg névvel nem rendelkező közterület. Ez a tér kaphatja meg Göncz Árpád nevét.

Ez a tér kapja Göncz Árpád nevét.
Mészáros D. Zsolt

Az anyagban szerepel, hogy az önkormányzat felvette a kapcsolatot a volt köztársasági elnök emlékét ápoló Göncz Árpád Alapítvánnyal, akik elvi hozzájárulásukat adták a kezdeményezéshez. A névváltozás lakcímet nem érint, ezen a téren nincsenek lakóházak.

A Szent Márton utca jelenleg a Szent Erzsébet tértől (a Ferences-templomtól) a Zanati úti vasúti felüljáróig tart. Az utca belváros felőli része a Szent Erzsébet tértől a Gyöngyös-patakig tartó szakasza viszont már régóta sétálóutcaként működik. Ezt a szakaszt akarják elnevezni Wagner Andrásról, a Gyöngyös-pataktól a vasúti felüljáróig tartó rész megtartaná a Szent Márton utca nevet.

A leendő Wagner András sétány.
Mészáros D. Zsolt

Ezen a szakaszon viszonylag kevés, mindössze 22 fő rendelkezik állandó lakóhellyel, 2 fő tartózkodási hellyel, vagyis az átnevezés összesen 24 lakóhely/tartózkodási hely megváltozását jelentené. A cégnyilvántartásban 19 cég rendelkezik ezen az utcaszakaszon székhellyel, telephellyel. Az átnevezés a Szent Márton utca másik részén élők lakcímét, házszámát semmilyen formában nem érintené.

A közterületek elnevezéséről csütörtökön dönt a városi közgyűlés.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet