Gráczer György közel negyven éve a Falcóval kel és fekszik

Mindig van valami munka, amit be kell fejezni, mindig jönnek az újabb feladatok, ennek soha nincsen vége.

Ha majd az olvasó úgy találja az alább következő beszélgetés során, hogy a sorok írója, tehát a kérdező bensőséges viszonyban van interjúalanyával, akkor nem téved nagyot. Gráczer György a Falco KC születése óta áll a klub élén, és ismeretségünk onnan datálódik, amikor ennek a hosszú álomnak a kezdetén az ajtómon kopogtatott, hogy játszani kellene egy csapatban, aminek a neve Falco. Ezt a nevet mint kosárlabda csapat nevét akkor még, 1987-ben senki nem ismerte – ma pedig már mennyire –, így adott volt, ahogyan ő akkor kopogott nálam, most én tegyem ezt, hogy megbeszéljük, hogy volt, most hogyan van, és hogyan is lesz majd ezután ez a hosszúra nyúlt szép történet.

Hátul serlegek, elől a munka
Mészáros D. Zsolt

Azt gondoltam, most már beszélnünk kellene a nyilvánosság előtt is. És éppen most kellene beszélnünk, mert a csapat a legutóbbi kupagyőzelemmel megnyert mindent, amit Magyarországon lehet. Bajnok és kupagyőztes, a brand kész, a megkezdett munka bevégeztetett. Ez a csúcs.

Bárcsak. Ám először egy hiányról szólnék inkább mégis: úgy gondolom, a járvány tavaly elvett tőlünk egy bajnoki és egy kupaaranyat. Az annyira erős csapat volt, hogy nagyon komoly esélyünk volt mind a két cím és trófea megnyerésére. Idén a kupa megvan, ha hosszú idő után is. A bajnokság, a bajnoki cím viszont még hátra van.

Pár hét csupán. De a dicső jelenről térjünk vissza a kezdetekhez. Ahhoz a pillanathoz, mikor Németh Pistával megjelentetek a kollégiumban, ahol nevelőtanár voltam, hogy játszanom kellene egy Falco nevű csapatban, amelyről addig senki nem hallott, mert voltaképp nem is volt. Nos, az érdekelne így ennyi év után, abban a pillanatban, illetve időszakban gondoltál-e egyáltalán arra, hogy egyszer egy nemzetközileg is ismert klub élén állsz majd?

Ugyan, akkor ez a lehetetlen vagy hihetetlen kategóriájába tartozott. De akkor és azóta sem valami távoli ködös céljaink voltak, viszont a csapat évről-évre fejlődött. Nagyon gyorsan az NB/II-ből az NB/I-be jutott, sőt, az első NB/I A csoportos év kivételével mindig ott voltunk a playoffban. Tehát mindig jobbak lettünk. De abban az időben, amiről beszélünk, az volt a cél, hogy Körmend szintű legyen a csapat. Ez volt az első lépcsőfok.

Az induláskor, az első másodosztályú évben a gyár finanszírozta a csapatot. Nekik akkor milyen igényük volt?

Annyi, hogy három év alatt legyen meg az NB/I, de ezt két év után elértük. Viszont a gyár ilyen léptékben, ilyen színvonalban, ahol most tartunk, nem gondolkozott.

Ez az ember élete
Mészáros D. Zsolt

Hol volt az a pont, amikor a Falco mint klub túlnőtt a névadó gyáron?

Amikor meglett az NB/I A csoport.

A gyár kiszállt, te viszont azóta is töretlenül itt vagy. A magam részéről ezt főhajtással ismerem el, és azzal is megtoldom, szerintem példátlan, hogy egy ember, te, Gráczer György egyedül, a nulláról – ha egy bizonyos körítéssel és környezettel is –, de mégis csak felépítettél egy európai nívójú klubot. Azt hiszem, ez egyedülálló.

Annak utána kellene nézni, hogy van-e ilyen. De nem szabad ezt egy személyhez kötni, hiszen az eltelt időben mindig meg kellett keresni azokat a támogatókat és szimpatizánsokat, akik ezt lehetővé tették.

De te kerested meg őket.

Az igaz. De ehhez türelem kell. Mindig megtalálni a megfelelő kompromisszumokat.

Neked volt türelmed is hozzá.

Nem kellett túl sok, mert ott volt a cél, hogy a csapat minden évben előbbre jusson.

Volt olyan pillanata ennek a több mint harminc évnek, amikor megbántad, hogy erre tetted fel az életedet? Vagy voltaképp ez az életed: a Falco?

Soha.

Cili sem? (Ő Gráczer György felesége, a szerk.)

Elfogadta, hogy keveset vagyok otthon, mindig támogatott, amire szükség is volt.

Amikor a város többségi tulajdonos lett, akkor vészesen közel került a politikához, s neked függetlenül attól, ki ült a polgármesteri székben, vagy milyen többségű volt a közgyűlés, elemi érdeked volt – és a klubé is –, hogy jó viszonyt ápolj velük. Voltak ilyen jellegű konfliktusok?

Ilyen soha nem. Olyan szempontból is szerencsés a helyzet, hogy a Falcót mindkét oldal támogatja, a klub soha nem volt ütközési pont a pártok között. Függetlenül a politikai meggyőződéstől látják, hogy ez a klub mekkora érték a városnak. Nem véletlenül mondják most sem, hogy a Falco a zászlóshajó, mert ha az elmúlt négy-öt évet vesszük, amióta a csapat európai kupákban szerepel, Európa szerte elismert, de kis túlzással a világ kosárlabdázásban is neve van. Amerikából is azért adják el ide a játékosokat, mert a csapat a Bajnokok ligájában szerepel, és úgy gondolják, azért adom oda a játékosomat, hogy onnan megismerje az Európai kosárlabdázás. Úgy hiszem, Európában a Falcónak már neve van.

A Falcónak már neve van
Mészáros D. Zsolt

Az elmúlt két év után biztosan. Ezt mutatja ez a szezon is, hogy már selejtezőt sem kellett játszani a Bajnokok Ligájában, sőt, az EC-t is fölajánlották a csapatnak.

Igen, de az EC (EuroCup Basketball, a szerk.) nem a FIBA, hanem az ULEB égisze alatt működik.

De ha már fejlődés, akkor ez a BL-nél magasabban jegyzett sorozat.

Igen, de ebben a szezonban előbb kellett nevezni a BL-re, sőt, a EC-ben nem garantálták a csoportkört. Viszont az EC-től kétségtelen, jött megkeresés.

Azért ez is egyfajta elismerés.

Hogyne. De, hogy más gondról is beszéljek ennek kapcsán, az ULEB nem veszi fel a FIBA versenynaptárát, így például Hanga az Euroliga miatt nem tud jönni a válogatotthoz. A mi szempontunkból ad abszurdum, hogyan nézne ki, ha a mi négy magyar válogatottunk a kupaszereplés miatt nem tudna a válogatott rendelkezésére állni. De bízunk abban, hogy a két szervezet előbb-utóbb kiegyezik egymással, hogy senkinek ne sérüljenek az érdekei.

Hosszú-hosszú évek építkezésével a Falco eljutott egy viszonylag magas szintre, ezt viszont meg is kellene őrizni. Beszéljünk erről az évről kicsit. Feltéve, de nem megengedve, hogy a Falco nem nyeri meg a bajnokságot, és az MKOSZ mindezek után – jogosan, tegyük hozzá - nem nevezi a BL-re. Mindez azonnal nem törné-e meg a folyamatos fejlődést pénzügyileg, játékospolitikában, s mindabban, ami ezzel jár. Egyértelműben: muszáj-e megnyerni a bajnokságot nem csak a dicsőség, hanem a szinten maradás miatt is?

Visszatérve az említett csalódásra, a csapat idén úgy lett összeállítva, ha tavaly a Covid elvette a bajnoki címet, akkor ezt idén mindenképpen szerezze meg. Nyilvánvaló, hogyha ezt leírtuk, akkor nem biztos, hogy így is fog történni, mert bármi közbejöhet, de ez a csapat képes arra, hogy megszerezze a bajnoki címet. De az is benne van természetesen, hogy nem sikerül.

Ha ez megtörténne, mennyiben veti vissza vagy vethetné vissza a klub építkezését? Konkrétan: kevesebb lenne a pénz? Nehezebb lenne minőségi játékosokat hozni, bár ez a kettő egybefügg.

A magyar magunk nagyon erős
Mészáros D. Zsolt

A magyar magunk nagyon erős.

De ebből csak Ákosnak és Zolinak van élő szerződése.

Szilárdnak is, az övében szerepel az, hogy megfelelő külföldi ajánlat esetén mehet. Benivel kell tárgyalnunk. S ha az erős magyar magot megtartod, akkor légiósokat könnyű találni. Megjegyzem, légióst mindig. De nagyon úgy néz ki, hogy a városvezetés részéről mindent megtesznek, hogy a csapat egyben maradjon. Nemzetközi szinten az is előfordulhat, hogy a FIBA ad nekünk egy szabadkártyát. De ott van az EC is, nekünk eszünkbe sem jutott, az ULEB keresett meg minket, és abban maradtunk, a következő évben visszatérünk a dologra.

Tehát nem lenne a világvége, ha a csapat ne adj Isten nem lenne bajnok.

Nem gondolom. A csapatnak akkor is megmaradna az az ereje és támogatottsága, ami eddig volt.

Te vagy a mindenkori edzők munkáltatója, és a játékosok apukája. Milyen a viszonyod velük?

Én a játékosokat egyformán kezelem. A húszévest is, a válogatottat is. Bárki bármikor bejöhet hozzám, ha gondja van, nincs különbség, azon vagyunk, hogy mindent megoldjunk. Mindig az volt a fontos, hogy korrekt, nyugodt lékör legyen a csapatnál, ne legyen belső feszültség, ha van, azt nagyon gyorsan meg kell oldani. Ez nagyon fontos a csapatok életében, és ez nálunk régebben is, most is jól működött és működik.

Edzőt egy személyben választasz?

A tulajdonossal egyeztetünk.

De hogyan találtad meg például Gaspert, előtte Szrecskót?

Szrecskót a szabadkaik ajánlották, hogy itt van egy fiatal, tehetséges edző. Megkerestem az ügynökséget, aztán személyesen találkoztunk félúton, Dunavaföldváron egy étteremben. Megbeszéltük és jött. Neki ez előrelépés volt, hogy egy olyan csapatba tudott jönni dolgozni, amelyik előtte bajnoki döntőt játszott a Sutyival (Földi Sándor, a szerk.). Gasper esetében több edzővel tárgyaltam, de egyértelmű döntés volt, hogy rá van szükség.

Neki lejár a szerződése. Marad?

Már tárgyalunk, van rá esély. Nagyon jó lenne, hiszen szakmailag igen magas szintre emelte a csapatot. A pályán is rengeteg munkát végeznek, és itt fönt is nagyon sokat meetengelnek. Korábban itt ennyi ilyen jellegű munka nem volt. Ő nagyon alapos, Milos pedig (Milos Konakov másodedző, a szerk.) nagyon jó scoutokat csinál. Nagyon alapos elemzés folyik, ez az edzőpáros kiváló munkát végez.

Maradnak így együtt?

Úgy gondolom, igen.

Most már egyre inkább látom, amit tudtam, hogy ez a te életed.

Ez így van. Minden nap úgy feküdtem, úgy keltem másnap, hogy egyfolytában azon gondolkoztam, hogyan lehet a csapatot fejleszteni.

Ez fárasztó.

Persze, fárasztó. Most is mindjárt vége a bajnokságnak, és neki kell látni csapatot építeni. Itt nincs egy hónapos csend, itt az idő is nagyon fontos a szerződtetéseknél, tehát pihenni nagyon nem lehet.

Nem nagyon lehet pihenni
Mészáros D. Zsolt

A cserepadon sem szoktál. Az is egyedi volt, hogy igaz, akkor még barna hajjal, klubvezetőként vettél részt a meccselésben is, és nagyon vehemensen. Mostanában nem látlak ott.

Csak ebben a szezonban, a Covid miatt.

Akkor visszatérsz a kispadra?

Nem tudom, de az említett vehemencia az idők folyamán alább hagyott.

A klub nőtte ki vagy te?

A kettő együtt.

Szerinted lesz itt szobrod az Aréna előtt?

Micsoda?

Szobor.

Nem gondolom.

Szerintem nem ártana. De meddig tart még, amíg a klub rabszolgája leszel, illetve más szemszögből: meddig nevelgeted még a nagyra nőtt gyerekedet?

Ezen még nem is gondolkodtam, Mindig van valami munka, amit be kell fejezni. Már most építjük a következő év csapatát, aztán jönnek az újabb feladatok, ennek soha nincsen vége.

Itt van az életműved, egy Európai nívójú a klub. Mi kellene ahhoz, hogy ennél is magasabbra jusson? Pénz?

Nyilván. Ez az alap, másrészt olyan játékosokat kell igazolni a csapatba, akik képesek arra, hogy a csoportból tovább jussanak. A Bajnokok Ligájában a következő lépcső az, hogy ez megtörténjen, hozzá téve, hogy idén is csak egy győzelem hiányzott hozzá, Persze ehhez kell a szerencsefaktor is, hogy milyen ellenfeleket sorsolnak hozzánk. Ha olyan csapatok kerülnek a csoportba, ahol egy játékos fizetése annyi, mint a Falco éves költségvetése, akkor nehéz a dolog. És itt érkeztünk el a korlátainkhoz is, ilyen értelemben tényleg a csúcson vagyunk.

Micsoda? Szobor
Mészáros D. Zsolt
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet