Graffitis banda rendőrkézen - több tízmilliós kárt okoztak

Vonatokat firkáltak, villamost siklattak ki, ellenőrt vertek annak a bandának a tagjai, akiket a napokban vettek őrizetbe a soproni rendőrök. Videóval.

Másfél hónapon keresztül álltak lesben a rendőrök a hétvégi éjszakákon Fertőszentmiklós vasútállomása közelében, graffitisekre vadászva. Előtte már kilencszer fújták össze ismeretlenek a GYSEV és az osztrák ÖBB vasúti kocsijait ezen az állomáson, komoly fejfájást és anyagi kárt okozva a két vasúttársaságnak. A rendőrök kitartását végül siker koronázta, egy fiatal társaság besétált a csapdába, így immár a fotókról ismert maszkok nélkül állhatnak a rendőrök előtt. Úgy tudjuk, a négy fős társaságból a budapesti K.G.-t sikerült a helyszínen elkapni 15-én hajnalban és a rendőrök festékszórókat, filceket és kesztyűt találtak nála. A lebukott fiú feldobta a társait is, így este már kattanhatott a bilincs a fővárosban G.B. és W.N. csuklóján is.

Sajtótájékoztató, bőséges képanyaggal

Összesen hét graffitist vett őrizetbe a rendőrség, de a vallomások és a házkutatásokon talált adathordozók alapján újabb négy személy kihallgatása kezdődött meg és várhatóan még többen buknak bele az ügybe társaik vallomásai alapján. A 20-25 év közötti, budapesti és pécsi fiatalok túlnyomó része büntetett előéletű, hasonló cselekedeteik miatt álltak már a bíró előtt, de van, aki emellett testi sértésért és garázdaságért is kapott büntetést. A banda tagjai között akad, aki megvert egy BKV-ellenőrt, amikor az rajtakapta a jármű firkálása közben. Illetve ebből a társaságból került ki a budapesti villamost kisiklató személy is. (Az eset 2008. márciusában történt a Fehérvári úton. A menetrend szerint közlekedő villamos a sínre rakott papírkötegek miatt leugrott a sínről és keresztbe állt az úton. A balesetes járműhöz fiatalok rohantak és összefirkálták az oldalát. Szerencsére senki nem sérült meg.)

A kisiklatott és összefirkált villamos - Olvasónk, Pártos György felvétele 2008-ból
A kisiklatott és összefirkált villamos - Olvasónk, Pártos György felvétele 2008-ból
Pártos György

A vallomások és a begyűjtött felvételek alapján a fiatalok Magyarország mellett Ausztriában és Olaszországban is firkálták a szerelvényeket, egyikük pedig Svédországban is "alkotott". Firkálmányaikat ők művészetnek tekintik, a drága festékszórókat fizetésükből vették. Érdekesség, hogy a banda tagjai között mentődolgozó és hivatásos katona is akadt, a többség viszont szakmunkás. Útvonalterv alapján firkáltak, az ábrákat előre megtervezték. Ehhez egy amerikai metrófirkáláshoz kiadott speciális vázlatfüzetet használtak, amit a rendőrség szintén lefoglalt. A házkutatások során az egyik fiatal lakásán kábítószert - marihuánát - is találtak.

Tízmilliós kárt okoztak a vonatfirkáló graffitisek
Tízmilliós kárt okoztak a vonatfirkáló graffitisek
Tánczos Mihály

Dr. Tóth Emil, a GYSEV biztonsági vezetője a nyugat.hu kérdésére elmondta, az összerondított kocsikat és mozdonyokat ki kell sorolni, nem lehet járatokba berakni, így nem csak a festék eltávolítása és az esetleges újrafestés a vasúttársaságok kára, hanem a kocsik kb. egy hetes kiesése is, hiszen ezeket pótolni kell. Végső esetben a vasúttársaságnak bérelnie kell kocsit a kiesettek pótlására. Emellett a kocsik összefirkálását presztízsveszteségnek tekinti a GYSEV. A társaságnak az ÖBB szerelvényeit is meg kell védeni és az elmúlt időszakban többször is nagy és amorf ábrák kerültek a kocsijaikra. A graffiti elleni küzdelem komoly erőforrásokat emészt fel, holott ezt hasznosabban is kihasználhatnák a társaságok.

Tízmilliós kárt okoztak a vonatfirkáló graffitisek
Tízmilliós kárt okoztak a vonatfirkáló graffitisek
Soproni Rendőrkapitányság / nyugat.hu

Fertőszentmiklós állomás népszerűsége abban rejlett a portyázó fiatalok szemében, hogy az egyetlen éjszakai szolgálattevő a munkája ellátása mellett nem tudott az állomáson álló szerelvényekre is figyelni. Így ezek könnyen prédájává váltak a banda jelölési kényszerének.

Kíváncsiságból rákérdeztünk, vajon a graffitisek szobája, lakásának fala és autójának oldala is hordoz-e firkákat, de nemleges választ kaptunk. Úgy tűnik tehát, hogy a sötétben és maszkban bátor fiatalok nem pazarolták magukra művészetüket. A többségében visszaeső fiatalok 3-5 év börtönbüntetésre számíthatnak. Az okozott kár értéke tízmilliós nagyságrendű. A legnagyobb kárt az ÖBB, GYSEV, MÁV és BKV szenvedte el, de az olasz vasúttársaság is sikálhatta a magyar firkákat a szerelvényeiről.A rendőrök eddig kb. 80 helyszínt azonosítottak, de ez a szám még biztosan emelkedik. Az összefirkált kocsik száma meghaladja a kétszázat.

Népirtás szerelem (?)
Népirtás szerelem (?)
Soproni Rendőrkapitányság / nyugat.hu

Aranyos Gábor őrnagy, a Soproni Rendőrkapitányság bűnügyi osztályának vezetője megkérdezte az egyik őrizetbe vett fiataltól, miért csinálta? Buliból - érkezett a válasz. A kezén lévő bilincsre mutatva azonban a fiatal már beismerte, hogy ez már valóban nem buli. A rendőrök ellenőrzik a hazai graffitisek kedvelt internetes portálját is, ahol előszeretettel dicsekednek el a graffitisek az újabb trófeáikkal, bemocskolt járművek képeivel. A közeljövőben újabb házkutatásokra és kihallgatásokra számíthatnak a tömegközlekedési járművek festékszórós rongálói.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Sokkoló