Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Gulyás Gergely: 7 napra csökken a kötelező karantén ideje

Február közepén döntenek a benzinárplafon meghosszabbításáról.

A csütörtöki Kormányinfón ismertette a szerdai kormányülés döntéseit Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő. Újságírói kérdésekre is válaszoltak.

Járványügy

Gulyás Gergely elmondta, a következő napokban a megbetegedések számának jelentős emelkedésére számítanak. Az omikron viszont kevésbé veszélyes, elsősorban légúti betegséget okoz, és nem következik a terjedéséből a kórházi ellátottak számának növekedése és a halálozások száma sem növekszik úgy majd a kormány várakozása szerint.

Február 15-től oltási igazolvánnyá alakul a védettségi igazolvány. Nem kell ehhez új igazolványt kiadni, a régi QR-kódja elegendő. A 18 év alattiaknak a 2 oltás továbbra is elegendő. A karanténidő is rövidül 7 napra, de 5 nap után tünetmentesség esetén negatív teszttel szabadulni lehet. Biztatják a szülőket, hogy oltassák be gyermekeiket! Kevésbé a fertőzéstől, mint inkább a tünetektől véd az oltás.

Február közepén döntenek a benzinárplafon meghosszabbításáról.

A kormány foglalkozott a gazdasági kérdésekkel is a kormányülésen. 6,5-7 százalék körüli tartományban lesz a gazdasági növekedés - folytatta, hozzátéve, hogy ilyen növekedés a rendszerváltás óta nem volt. Gulyás szerint a benzinárplafon bevált, február közepén döntenek arról, hogy meghosszabbítják-e. A kamatstopot is  fontos intézkedésnek nevezte.

Árstop - részletek

Gulyás Gergely kifejtette: 40 ezres könnyítés havonta a családoknak a rezsicsökkentés. A benzinárplafon 3 hónapra érvényes, február közepén meghosszabbítható. A kamatstop is egy fontos döntés, a bankok el kell, hogy szenvedjék veszteségüket. Ezt követően jelentkezett a kormány szerb mintára az élelmiszerárstoppal. Az árakat az online pénztárgépek alapján lehet majd megállapítani. Érdemi áfacsökkentésre lehetőség nincs.

Kérdések és válaszok

Mi lesz a közvetlen kontaktok szabad mozgásával?

Gulyás Gergely: óvatosnak kell lenni. Van olyan álláspont, hogy az omikron jelenlétében a fertőzés elkerülhetetlen, de a tünetek elkerülhetők. Mindenhol megnéztük a nemzetközi gyakorlatot, mindenütt lerövidítették a karantén idejét. Az omikron léte nem jár érdemi munkaképesség-csökkenéssel. Ha valakinek nincsenek tünetei, 5 nap után negatív teszttel szabadulhat. A kontaktszemélyek esetében viszont van egy lappangási idő.

Árstop: mikor jelenik meg az árstop rendelkezése?

Gulyás Gergely: néhány napon belül.

Árstop: aki nem tartja be az intézkedést?

Gulyás Gergely: pénzbírság, kereskedelmi tevékenységtől eltiltás jöhet.

Árstop: miért nem csökkentik az áfát?

Gulyás Gergely: mert az nem feltétlenül csökkentené az árat.

Harmadik oltás: akik átestek a Covidon, de még nem járna le a határidejük, február 15-től nem lesz igazolványuk?

Gulyás Gergely: így van.

Lesz-e ingyenes tesztelés Magyarországon? Miért dönt ilyen lassan a kormányzat ebben az ügyben?

Gulyás Gergely: nem tudom, hosszú idő-e ez. A tesztelés önmagában nem megoldás, és azzal a veszéllyel jár, hogy az emberek nem oltatni fogják magukat, hanem teszteltetni. A megoldás szerintem továbbra is az oltás, nem a tesztelés. Az omikron terén ráadásul új helyzet fog előállni.

Negyedik oltás: Kásler Miklós azt mondta, rendkívüli módon szükséges. Mi következik? Orbán Viktor nem szeretne "ementáli sajthoz" hasonlítani. Mi az operatív törzs álláspontja?

Gulyás Gergely: negyedik oltást bárki kaphat orvossal való konzultáció alapján. Az erről szóló szabályozás a héten megjelenik. Lehet, hogy törvény, lehet, hogy NNK-rendelkezés lesz. Nehéz egységes tudományos véleményt kialakítani - idézi az infostart.hu .

Árstop: ki állja a költséget? Kaphatnak kompenzációt az érintettek?

Gulyás Gergely: közösen mindenki. Kompenzáció nem lesz.

Kedves Olvasó!

Hangot szeretnénk adni nektek! Kérjük, segítsetek nekünk abban, hogy elindítsuk új stúdiónkat, és hogy minél több beszélgetést és videót készíthessünk veletek, nektek!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet