Gulyás Gergely: 7 napra csökken a kötelező karantén ideje

Február közepén döntenek a benzinárplafon meghosszabbításáról.

A csütörtöki Kormányinfón ismertette a szerdai kormányülés döntéseit Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő. Újságírói kérdésekre is válaszoltak.

Járványügy

Gulyás Gergely elmondta, a következő napokban a megbetegedések számának jelentős emelkedésére számítanak. Az omikron viszont kevésbé veszélyes, elsősorban légúti betegséget okoz, és nem következik a terjedéséből a kórházi ellátottak számának növekedése és a halálozások száma sem növekszik úgy majd a kormány várakozása szerint.

Február 15-től oltási igazolvánnyá alakul a védettségi igazolvány. Nem kell ehhez új igazolványt kiadni, a régi QR-kódja elegendő. A 18 év alattiaknak a 2 oltás továbbra is elegendő. A karanténidő is rövidül 7 napra, de 5 nap után tünetmentesség esetén negatív teszttel szabadulni lehet. Biztatják a szülőket, hogy oltassák be gyermekeiket! Kevésbé a fertőzéstől, mint inkább a tünetektől véd az oltás.

Február közepén döntenek a benzinárplafon meghosszabbításáról.

A kormány foglalkozott a gazdasági kérdésekkel is a kormányülésen. 6,5-7 százalék körüli tartományban lesz a gazdasági növekedés - folytatta, hozzátéve, hogy ilyen növekedés a rendszerváltás óta nem volt. Gulyás szerint a benzinárplafon bevált, február közepén döntenek arról, hogy meghosszabbítják-e. A kamatstopot is  fontos intézkedésnek nevezte.

Árstop - részletek

Gulyás Gergely kifejtette: 40 ezres könnyítés havonta a családoknak a rezsicsökkentés. A benzinárplafon 3 hónapra érvényes, február közepén meghosszabbítható. A kamatstop is egy fontos döntés, a bankok el kell, hogy szenvedjék veszteségüket. Ezt követően jelentkezett a kormány szerb mintára az élelmiszerárstoppal. Az árakat az online pénztárgépek alapján lehet majd megállapítani. Érdemi áfacsökkentésre lehetőség nincs.

Kérdések és válaszok

Mi lesz a közvetlen kontaktok szabad mozgásával?

Gulyás Gergely: óvatosnak kell lenni. Van olyan álláspont, hogy az omikron jelenlétében a fertőzés elkerülhetetlen, de a tünetek elkerülhetők. Mindenhol megnéztük a nemzetközi gyakorlatot, mindenütt lerövidítették a karantén idejét. Az omikron léte nem jár érdemi munkaképesség-csökkenéssel. Ha valakinek nincsenek tünetei, 5 nap után negatív teszttel szabadulhat. A kontaktszemélyek esetében viszont van egy lappangási idő.

Árstop: mikor jelenik meg az árstop rendelkezése?

Gulyás Gergely: néhány napon belül.

Árstop: aki nem tartja be az intézkedést?

Gulyás Gergely: pénzbírság, kereskedelmi tevékenységtől eltiltás jöhet.

Árstop: miért nem csökkentik az áfát?

Gulyás Gergely: mert az nem feltétlenül csökkentené az árat.

Harmadik oltás: akik átestek a Covidon, de még nem járna le a határidejük, február 15-től nem lesz igazolványuk?

Gulyás Gergely: így van.

Lesz-e ingyenes tesztelés Magyarországon? Miért dönt ilyen lassan a kormányzat ebben az ügyben?

Gulyás Gergely: nem tudom, hosszú idő-e ez. A tesztelés önmagában nem megoldás, és azzal a veszéllyel jár, hogy az emberek nem oltatni fogják magukat, hanem teszteltetni. A megoldás szerintem továbbra is az oltás, nem a tesztelés. Az omikron terén ráadásul új helyzet fog előállni.

Negyedik oltás: Kásler Miklós azt mondta, rendkívüli módon szükséges. Mi következik? Orbán Viktor nem szeretne "ementáli sajthoz" hasonlítani. Mi az operatív törzs álláspontja?

Gulyás Gergely: negyedik oltást bárki kaphat orvossal való konzultáció alapján. Az erről szóló szabályozás a héten megjelenik. Lehet, hogy törvény, lehet, hogy NNK-rendelkezés lesz. Nehéz egységes tudományos véleményt kialakítani - idézi az infostart.hu .

Árstop: ki állja a költséget? Kaphatnak kompenzációt az érintettek?

Gulyás Gergely: közösen mindenki. Kompenzáció nem lesz.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet