Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Gulyás Gergely szerint kreált és mondvacsinált ügy a Pegasus-botrány

Azt is mondta, hogy a szerdán bejelentett gyermekvédelmi népszavazás egyáltalán nem figyelemelterelő hadművelet, már több hete felmerült az ötlete.

Nem túl meglepő módon Brüsszel legújabb gaztettével és lejárató kampányával kezdte a csütörtöki kormányinfót Gulyás Gergely. Az elmúlt hetek eseményei ugyanis állítólag jól megmutatták, hogy Brüsszel egyértelműen megtámadta Magyarországot a gyermekvédelmi törvény miatt.

A miniszter azt mondta, a kormány szerint most ez az ügy a legfontosabb, a szerdán bejelentett Orbán Viktor rendkívüli bejelentése: népszavazást kezdeményez a kormány 2021. July 21. 10:40 és január-februárban megtartható népszavazás pedig segít megerősíteni a kormány pozícióit ebben a vitában.

Aztán szót ejtett a helyreállítási alapról is, melyet a jogállamiság rendszerszintű problémái miatt nem fogadott el az Európai Bizottság. Erről folyamatosan tárgyal a kormány és az Európai Bizottság, közben pedig arról is döntés született, hogy ki fogják írni a pályázatokat, azokat elbírálják és kifizetik, a magyar állam pedig megelőlegezi ezeket.

Utána beszélt a koronavírus mutánsairól: újabb 15 embernél igazolták ezeket, 14-nél a deltát, 1-nél pedig a gamma variánst. Ez azt jelenti, hogy így eddig összesen 23 főnél mutatták ki az indiai mutációt és két főnél a brazilt.

MTI/Bruzák Noémi

Aztán ahogy az várható volt, a sajtókérdésekkel a vasárnap kirobbant lehallgatási botrányra Gyakorlatilag hallgatásba burkolódzik a kormány és médiája a megfigyelési botrány kapcsán 2021. July 19. 09:20 terelődött a szó. A miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, nem beszéltek a Pegasus-botrányról a kormányülésen, mert nem tartják fajsúlyos ügynek, mi több, szerinte egy hisztériáról van szó.

A Telex aztán ismét feltette a kérdést: vett-e a kormány az izraeli kémfegyverből? Konkrét választ pedig ezúttal sem kaptunk, annyit mondott Gulyás, hogy „az, hogy milyen eszközöket használ a magyar állam, nem nyilvános adat, de nincs is jelentősége.” 2010 óta ugyanis csak és kizárólag jogszerű keretek között volt megfigyelés, erről a belügyminiszter személyesen is ad tájékoztatást.

Azt mondja, senki nem hallgattak le a politikai állásfoglalása miatt és azért sem, ha valaki újságíró, csak is akkor, ha valaki okot adott erre. Aztán Gyurcsány Ferencre terelte a szót, aki a kormánnyal ellentétben politikai alapon hallgatott le valakit.

Pintér Sándor belügyminiszter szerdán „ismeretlen szervezet által nemzetközileg gerjesztett botrányról” beszélt, Gulyás szerint viszont a Pegasus körüli mizéria csak egy kreált és mondvacsinált ügy, tulajdonképpen egy álbotrány. A miniszter csak abban lát botrányt, ahogy a nemzetközi sajtó tálalta ezt.

És hogy lesz-e nyomozás az ügyben? Gulyás azt mondta, ezt a feladatot a megfelelő szakszervek végzik el, akik majd tájékoztatják erről a kormányt. Szerinte egyébként semmi nem indokolja most a nemzetbiztonsági bizottság rendkívüli összehívását, ugyanis minden információszerzés jogszerű keretekben zajlott.

Majd azt mondta, hogy a szerdán bejelentett gyermekvédelmi népszavazás egyáltalán nem figyelemelterelő hadművelet. Már több hete felmerült az ötlete, így az időzítésnek nincs semmi köze a napokban kirobbant Pegasus-botrányhoz.

A homofób pedofiltörvény kapcsán megkérdezték Gulyást, hogy aszerint alakult-e ki a szexuális orientációja, hogy mit hallott az iskolában. Erre kis hezitálás után azt válaszolta, hogy az ő korában még nem volt ilyen szexuális felvilágosítás az iskolában, és nem is merült fel benne ilyen kérdés.

A minisztert kérdezték a Budapest Pride-ról is, de azt mondja, nem tartja valószínűnek, hogy részt fog venne rajta kormánytag, mert elmondása szerint az érintetti kör nem fedi egymást. Ezzel tehát arra utalt, hogy nincsenek melegek a Fidesz tagjai között, amire nevetés tört ki a teremben.

Amikor arról kérdezték, hogy tud-e olyanról, hogy népszerűsítették volna az iskolákban a nemváltoztatást, nem tudott erre magyar példákat hozni. Azt mondja, Európában tud olyanról, hogy népszerűsítették az iskolákban nemváltoztató műtéteket, de erről később lesz pontosabb adat.

A Mandiner kérdésére válaszolva Gulyás azt mondta, felelőtlenség lenne megtartani ősszel az időközi önkormányzati választásokat a negyedik hullám miatt, így egyelőre még nincs is döntés arról, mikor lehet tartani.

Kedves Olvasó!

Hangot szeretnénk adni nektek! Kérjük, segítsetek nekünk abban, hogy elindítsuk új stúdiónkat, és hogy minél több beszélgetést és videót készíthessünk veletek, nektek!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet