Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Gulyás Gergely: Két színkód van, Magyarország zöld, minden más vörös

Újra lezárják a határokat.

Pénteken fél ötkor tartott Kormányinfót Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő, ahol bejelentették egyebek mellett, hogy az operatív törzs javaslata alapján a magyar gazdaság, az idősek és az iskolakezdésre készülők biztonsága érdekében szeptember 1-jétől újra az első hullám idején alkalmazott határvédelmi szabályok lépnek életbe.

Tehát újra lezárják a határokat, mert így a szabályok betartásával kordában tartható a vírus. Ennek értelmében magyar állampolgárok továbbra is szabadon utazhatnak, de hazaérkezéskor szigorú szabályokra kell készülniük. A külföldről hazatérőknek 14 napig vagy két negatív teszt bemutatásáig karanténba kell vonulniuk. A tesztek költségét ilyen esetben továbbra sem állja az állam, Gulyás Gergely külön kiemelte, hogy a Magyarországnál jóval gazdagabb Németország is áttér ugyanerre a sémára.

Abban az esetben viszont, amikor kontaktkutatás során kell elvégezni a teszteket, továbbra is téríti az állam a költségét. Azt azonban fontos megjegyezni, hogy csak magyarországi, államilag elismert tesztet fogadnak el, mert ezt tartják csak biztosnak. Tehát a külföldön elvégzett teszt a határátlépésnél nem érvényes.

Szeptember elsejétől külföldi állampolgár Magyarország területére nem léphet be, persze kivételek lesznek, de erről a részletes szabályozás később jelenik meg. A Miniszterelnökséget vezető miniszter hangsúlyozta, most már csak két színkód van érvényben: Magyarország zöld, minden más vörös.

MTI/Filep István

A kormány döntött arról is, hogy 50 lélegeztetőgépet adományoznak Ukrajnába, a Kárpátaljára. Gulyás elmondta azt is, hogy azért vehet részt a kormányinfón, mert két negatív tesztje lett, és a tisztifőorvos engedélyezte neki.

Szóba került természetesen a tanévkezdés és az oktatás is. Az online oktatás egyelőre nincs kilátásban és nem készülnek egységes szabályra, külön mérlegelik majd a helyzetet az iskoláknál. Az Emmi nem tiltja meg, de nem is tanácsolja a tanévnyitó ünnepségeket, válaszolta a miniszter a Magyar Nemzet kérdésére. Azért dolgozik a kormány, hogy ne kelljen ismét bezárni az iskolákat, de a jelenlegi szabályok alapján egyesével, területi adatok alapján dönthetnek majd, hol kell bezárni az oktatási intézményeket.

Kérdésre válaszolva Gulyás Gergely elmondta, hogy egyelőre nem tervezik újra bevezetni a vásárlási idősávot és az új szabályok egy hónapig lesznek hatályban, októberben új döntéseket hoznak majd.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra